Hírek

Szent Sebestyén napja a Felsővárosban

2024. január 20.   ÖKK  

Székesfehérvár hagyományos fogadalmi miséjét tartották szombaton délelőtt a Szent Sebestyén-templomban, amelyet Spányi Antal megyés püspök celebrált. Az érkezőket a Primavera Kórus köszöntötte, a fogadalmi misét követően pedig – a hagyományokhoz hűen – a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ fánkkal és teával vendégelte meg a búcsú résztvevőit a templom előtti téren.

1739-ben a felsővárosiak böjtöt tartottak és körmeneteken kérték a szent közbenjárásával Istent, hogy szabadítsa meg őket a halálos pestisjárványtól. Imáik meghallgatásra találtak, a város szerencsésen megmenekült, lakói hálából örök időkre szóló fogadalmat tettek, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak és a belső tanács jegyzőkönyvében is megörökítettek – erre a fogadalomra emlékezik Fehérvár minden esztendőben január 20-án.

A Szent Sebestyén-napi misén idén is megtelt a felsővárosi templom, ahova a város minden részéről érkeztek a hívek, hogy kövessék a 285 éves hagyományt. A misén ott volt Vargha Tamás, Fehérvár országgyűlési képviselője, a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és több önkormányzati képviselő is.

Az igazi kincsek világa nem a földi javakban van – mondta a szentmise előtti köszöntőjében Felsőváros plébánosa, Nyárai-Horváth István atya. „Minden templomnak megvan a maga védőszentje, és ünnepét mint búcsút üljük meg. Így van ez a legkisebb falvakban és a nagy ranggal bíró bazilikákban is. A Felsővárosban Szent Sebestyén ünnepén jöttünk össze, hiszen a templomot az ő tiszteletére építették és tisztelete volt az, ami megragadta akkoriban az embereket” – mondta Spányi Antal megyés püspök. Emlékeztetett arra, hogy a 18. században úgy tekintettek Szent Sebestyénre, hogy különösen hatékonyan jár közbe az égben a földi dolgokért és segít. „Akkoriban az embereknek itt szükségük volt erre a hatásos közreműködésre, hiszen egy szörnyű járvány pusztított és fenyegette az életüket. Mindenhol kerestek segítséget, gyógyulást és oltalmat, majd fohászkodtak, kérték Szent Sebestyénnek is a közbenjárását, és megfogadták, ha megsegíti őket, hogy megmeneküljenek a halálos vésztől, akkor templomot építenek az ő dicsőségére. 285 éve nem ennek a fogadalomnak teszünk eleget és ahogy elődeink, úgy mi is megtartjuk Szent Sebestyén ünnepét, amiben segít bennünket a Primavera kórus.”

Spányi Antal arról is beszélt, hogy a felsővárosi iskolások az ünnep alkalmából körülölelték a templomot, ami segít megőrizni a hagyományt a jövőnek. „A gyökeret éltetni kell, a megtapasztalt valóságot a szívünkben hordozni és az utánunk jövőknek tovább kell adni.”

A mise után az esemény résztvevőit forró teával és a Szent Sebestyén napján hagyományos fánkkal vendégelte meg a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a templom előtti téren.

Szöveg: Bácskai Gergely, fotó: Simon Erika (ÖKK)

 


 

,