Hírek

Halra magyar! – IX. Fehérvári Halünnep

2024. április 21.   ÖKK  

Idén 54 csapat vállalkozott arra, hogy megmutatja a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt, milyen sokféle, ízes étel készíthető halból. Kilencedik alkalommal rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. A finom étkek, jó receptek és baráti beszélgetések mellett zenés-mesés előadások várták a legkisebbeket is.

Ebben az esztendőben újra várta a vendégeket a Palotavárosi tavaknál a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, a IX. Fehérvári Halünnep. A 2013 óta létező, a kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett az egészséges halételek népszerűsítését is szolgáló népszerű program főzőversenyére 54 csapat jelentkezett. A fehérvári és vármegyei horgászegyesületek mellett az ország számos pontjáról és határon túlról is érkeztek csapatok, akik már visszatérő résztvevői a rendezvénynek.

Bár a reggeli időjárás rövid ideig tartó esőt hozott, mire a csapatok regisztráltak és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar elkezdett térzenét játszani, addigra az utolsó felhő is átvonult a rendezvény fölött.  Az ünnepi megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy idén ismét megvalósulhatott ez a sokak által kedvelt tavaszi gasztronómiai esemény. Székesfehérvár egyik legnagyobb zöldterületével rendelkező Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila Farkas László jó szórakozást, finom étkeket kívánt a résztvevőknek és invitálta a fehérváriakat az este hét óráig tartó programra.

Példaértékű az az együttműködés, amely Székesfehérvár és a vármegye, egyben az ország egyik legnagyobb civil szervezete, a horgászok egyesülete között létrejött az elmúlt évek során. Ennek eredménye nemcsak ez a rendezvény, hanem azok a fejlesztések, területrendezések, zöldítések, amelyek megvalósultak a Palotavárosi tavak mentén – kezdte köszöntőjét a Hofesz elnöke. Nagy Attila szólt arról is, a gasztronómiai rendezvénnyel továbbra is céljuk, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. „Itt meg tudjuk mutatni azt, hogy rendkívül jó ízű, változatos ételeket lehet készíteni az édesvízi halakból. Azok a csapatok, akik itt főznek, évről évre bizonyítják azt, hogy ezt nagyon magas szinten lehet művelni, a kóstolók során erről a kilátogató vendégek is megbizonyosodhatnak” – mondta. A receptek begyűjtésével lehetőség nyílik arra is, hogy gyakrabban kerüljön hal otthon is az asztalra, tette hozzá az elnök.

A főzőhelyeket körbejárva a legtöbb helyen hallé, halászlé főtt a bográcsokban pontyból, harcsából, sok helyen saját fogásból hozott tavi és folyami halakból. A fehérvári Ó!budai Bagázs tagjai első alkalommal neveztek a Halünnepre. A főzés nem ismeretlen terep számukra, hiszen a Lecsófesztivál rendszeres résztvevői. Most egy jól bevált házi halászlé receptet cifrázva mérettették meg magukat. A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói idén úgy döntöttek, hogy bátorságukat és tudásukat megmutatják a gasztronómia területén is, és fakanalat kézbe véve indultak a versenyen: a pontyból bajai halászlé készült. A beszélgetések során fényt derítettünk a sárosdi főzéstechnikával készült halászlé titkára is. Nem kell hozzá más, csak jó alapanyag (hal, paprika, hagyma) és tudni kell, milyen sorrendben kerülnek a bográcsba a hozzávalók.

A Dunaújvárosi Horgász Egyesület első alkalommal, két csapattal indult, és a friss folyami hal mellett a hartai pirospaprikát nevezték meg, mint nélkülözhetetlen hozzávalóját a kiváló halászlének. Az alcsútdobozi Toldi Horgász Egyesület tagjai éppen a reggelijüket fogyasztották, amikor asztalukhoz értünk. A bográcsban tíz kilogramm pontyból főtt a halászlé. Mint mondták, ők sikeres horgászok, azaz örömmel fogyasztják el a kifogott zsákmányt. A halászlé mellett gyakran készítenek rácpontyot, harcsapaprikást, rántott vagy éppen sült halat, akár hetente többször is.  A Halünnepre idén tért vissza az első, 2013-ban rendezett főzőverseny győztese. A Kisapostagi Egyesület férfi tagjai a halászlé mellett haltepertőt sütöttek, amelyet salátaágyon tálaltak.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak a programok összeállításában, így a színpadon a Holdvilág Kamaraszínház mesejátéka, a Buborék Együttes interaktív családi koncertje és Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncertje is helyet kapott, emellett a rendezvényen halsimogató, kisállat-simogató, óriás halas játékpark és kézműves foglalkozás is várta a gyerekeket.

Az ovisok számára rajzversenyt is hirdettek, amelynek díjait az esemény színpadán adták át. A díjazottak: I. helyezett: Heim Zsombor (6 éves), Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodája, Aranyecset nagycsoport; II. helyezett: Keller Máté (6,5 éves), Árpád Úti Óvoda, Micimackó csoport; III. helyezett: Eperjesi Levente, Tolnai utcai Óvoda, Süni csoport. A kis művészek értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak a HOFESZ felajánlásával, és minden rajzpályázaton induló gyermeket megleptek egy kis édességgel és színes ceruzákkal is, hogy legyen mivel folytatni a rajzolást, színezést!

A főzőversenyben a halászlé kategóriában a Kékfarkúak csapata lett az első, az ezüstérmet a Reinkhalnáció kapta, a bronzérmes pedig a Dunaújváros SHE 2. csapata lett. Az egyéb halételeknél Varga György végzett az első helyen, második lett Fehérné Máté Edina, harmadik helyet pedig Veszeli István szerezte meg. A legjobban teljesítő egyesület díját az előbb visszatérő versenyzőként említett Kisapostagi SHE gyerte.

A főzőverseny eredményhirdetése után egy igazi partyzenekar, a Budapest Show Band lépett színpadra, az eseményt az Irigy Hónaljmirigy fellépése zárta.

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK) és SZKKK, fotó: Kiss László (ÖKK) és SZKKK

 


 

,