Hírek

A Telekié lett a fesztiváldíj

2024. április 22.   SZKKK  

Díjátadóval zárult a 2024-es Fehérvári Diáknapok rendezvénysorozata: a fődíjakat, valamint a kategória- és különdíjakat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester adta át hétfő délután a Városháza dísztermében. A középiskolás korosztály nagydíját a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium vehette át, az általános iskolás korosztály nagydíját a Kodolányi János Gimnázium felső tagozatosai kapták, a fesztiváldíjat pedig a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjainak nyújtotta át a városvezető. A Diáknapok közönségdíjasa a Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara lett.

Az utolsó két színpadi kategóriával, a komolyzenével és a néptánc-népzenével szombaton véget ért az idei Fehérvári Diáknapok versenyprogramja. A kulturális seregszemlére huszonegy általános- és középfokú oktatási intézmény hétszáztizenegy diákja nevezett, akik tizenkét művészeti kategóriában több mint háromszáz produkcióval és alkotással mérték össze tudásukat.

A díjátadón dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megjelenteket. „Fontos, hogy ez a több száz fiatalt érdeklő program visszatért a városba. Sok fiataltól kaptunk visszajelzést, hogy erre igény van, így nem volt kérdés, hogy megújult formában, de őrizve a hagyományokat Fehérváron talált végleges otthonra a Diáknapok, amelynek így biztosított a jövője is” – mondta. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, a jelentkezők magas száma és a tizenkét kategóriában felvonuló, színvonalas produkciók bizonyították, hogy nagyon sok tehetséges, ügyes fiatal van a városban, akik, ha lehetőséget kapnak, megmutatják ezt a színpadon, festővásznon, filmen egyaránt. A város továbbra is megtesz mindent annak érdekében, hogy a tehetségek bemutatkozásához megadjon minden keretet és lehetőséget a következő években is – tette hozzá a polgármester.

A legtöbb nevezés a vers- és prózaírás kategóriában született, a zsűri negyvenhárom irodalmi alkotást bírált el. A színpadi kategóriák között a könnyűzene volt a legnépszerűbb: a zenekarok és szólisták negyven produkciót hoztak az eseményre. Hagyományosan sok volt a nevező a vers- és prózamondás kategóriában: a diákok idén több mint harminc produkcióval állnak a zsűri és a közönség elé. A kiállítási anyag is gazdag volt: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában negyvenegy, a fotós-filmes kategóriában huszonkét pályaművet adtak be, a médiakommunikációban pedig tizenhét alkotást neveztek a diákok.

A közönségdíjra online lehetett szavazni az utolsó kategóriák zárása után – a szavazatok száma rekord méretű volt: 1552-en döntöttek arról, ki kapja a közönségdíjat. A Diáknapok közönségdíja hagyományosan egy kedves plüssállat – az utóbbi eseményeken mackó, Peppa malac vagy flamingó kereste az új gazdáját –, idén pedig az eseménysorozat közösségi médiájából már megismert kacsát kapta a nyertes, a Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara.

A hétfő délutáni ünnepélyes díjátadón a fődíjakat, valamint a kategória- és különdíjakat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester adta át. A középiskolás korosztály nagydíját a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium vehette át, az általános iskolás korosztály nagydíját a Kodolányi János Gimnázium felső tagozatosai kapták, a fesztiváldíjat pedig a legsikeresebb iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjainak nyújtotta át a városvezető.

A díjátadót műsorszámok is színesítették: elhangzott Kiss Léna, a Lánczos Kornél Gimnázium diákjának Majdnem szerelem című verse, amellyel megnyerte a vers- és prózaírás kategóriát, Szabó Roland, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum diákja, a könnyűzenei kategória nyertese előadta Bill Withers Ain’t No Sunshine című dalát, ugyancsak a könnyűzenéből érkezett a Vasvári Pál Gimnázium Emese&Nagyi&Isu produkciója a Góbé zenekar Kodályos című számával. Az általános iskolás korosztályt Zsigmond Blanka és Onofer Maja, a Táncics Mihály Általános Iskola diákjai képviselték, ők Rúzsa Magdi Vigyázz a madárra című dalát adták elő.

 

Különdíjasok:

Szólóének, társasének, kórus: Poppea Trió (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI)

Vers- és prózamondás: Gyulai György Ákos (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium És Általános Iskola)

Diákszínpad: Arany Szakiskola Színjátszók (Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI)

Könnyűzene: The Jax (Kodolányi János Gimnázium)

Népdal – népzene – néptánc: Vidra Petra (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI)

Komolyzene – szólóhangszer – kamarazene: Carmen Kvartett (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium És Ami)

Sótájm: Gorsium – Fodor Roxána (Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum)

Képző-, nép- és iparművészet: Dobos Noémi (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Honismeret: Szelényi Kata Karolina (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium)

Irodalom-, vers- és prózaírás: Gyenge Laura (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Fotó, film és vizuális műfajok: Schneider Cintia Rebeka (Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum)

Médiakommunikáció: Szelényi Kata Karolina (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium)

 

Kategóriadíjasok:

Szólóének, társasének, Kórus: Ciszterci Vegyeskar (Ciszterci Szent István Gimnázium)

Vers- és prózamondás: Somos Gergő (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola)

Diákszínpad: Kodócska (Kodolányi János Gimnázium)

Könnyűzene: Szabó Roland (Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum)

Népdal – népzene – néptánc: Ti Banda (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium És AMI)

Komolyzene – szólóhangszer – kamarazene: Hermann Duó (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Ami)

Sótájm: Horváth Mira és Németh Orsolya (Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum)

Képző-, nép- és iparművészet: Máté Kristóf (Tóparti Gimnázium És Művészeti Szakgimnázium)

Honismeret: Bárány Bence (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Irodalom-, vers- és prózaírás: Kiss Léna (Lánczos Kornél Gimnázium)

Fotó, film és vizuális műfajok: Jelinek Veronika (Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum)

Médiakommunikáció: Gurabi Evelin (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Gratulálunk minden díjazottnak, és mindenkinek köszönjük a részvételt!

Összes díj és díjazott »


 

,