Hírek

Kánikulai séta az óriásokkal

2024. július 14.   SZKKK  

Szombaton folytatódott az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra és a Koronázási Ünnepi Játékokra hangoló rendezvénysorozat: ezúttal III. Béla, II. András és II. (Vak) Béla óriásbábjának kíséretéhez csatlakozhattak az érdeklődők a Fő utcán.

A kánikula sem rettentette el a királyokat és a kísérüket alkotó vitézeket és zenészeket: a királyok természetesen szokásos palástjukban és fejfedőikben, a hagyományőrzők és a zenészek is vastag középkori viseletben érkeztek meg az eseményre, amely ezúttal is népes közönséget vonzott.

A közönséget a Tabulatúra régizene-együttes muzsikája fogadta a Vörösmarty Színház előtt. A zenekar historikus hangszereken, korhű hangszerelésben játszott középkori muzsikát: az együttes célja célja a középkori, a reneszánsz és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetése, bemutatása.

Az óriásbábok a Szent László Vitézei Egyesület tagjai és a zenészek társaságában indultak útnak Szabó Miklós Bence kalauzolásával, aki a bábok által megszemélyesített uralkodókat a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál mutatta be a jelenlévőknek. Könyves Kálmán fiának nem született örököse, így kerülhetett a korona a Kálmán által hétéves korában megvakíttatott Béla herceg fejére. A király vaksága dacára bel- és külföldön egyaránt sikeres uralkodó lett: megszilárdította a királyi hatalmat, gyarapította az ország területét. III. Béla is ügyes kézzel irányította az országot, mely két évtized alatt a legelismertebb és legerősebb európai országok közé emelkedett: uralkodását az Árpád-ház aranykorának tekintik. II. András uralkodása a magyar történelem egyik legtöbbet emlegetett időszaka. Nemcsak energikus külpolitikája, területi hódításai és szentföldi keresztes hadjárata miatt, hanem azért is, mert olyan modern törvényeket alkotott az Aranybulla 1222-es, székesfehérvári kiadásával, melyek kisebb-nagyobb változtatásokkal egészen 1848-ig hatályban maradtak.

A Szent László Vitézei Egyesület tagjai a Városház téren tartottak harci bemutatót: párbajokat és egy várbéli összecsapást láthatott a közönség. Az egyesület az Árpád-házi időszakot idézi meg korabeli viseletben és fegyverekkel: tagjai fontosnak tartják a középkori magyar történelem, építészet, társadalom és kultúra megismerését, a középkori magyar felszerelések, fegyverek és eszközök készítését, azok használatának elsajátítását és bemutatását.

Az esemény az Oti Acoustic műsorával zárult a Zichy ligeti Zenepavilonban. Horváth Ottília (ének) és Kővári Péter (basszusgitár) a 14 éve alakult különleges formációjukkal már Fehérváron is többször bizonyították, hogy ínyencségnek számítanak a szakmában: igényes blues és pop műfajú dalokat játszanak dzsesszesítve.

Fotó: Lőrincz Miklós


 

, ,