Hírek

„A forradalom nem korhatáros”

2024. szeptember 25.   SZKKK  

Fiatalokról szól, fiatalok játsszák: Urbán Péter Az utolsó őrség című drámáját mutatja be a Szabad Színház Vasvári csoportja október 23-án, szerdán 10 órakor a Városház téren, Nagy Judit rendezésében – Székesfehérvár ezzel az ünnepi előadással emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. A produkció szerdai próbáján jelen volt a szerző is.

Idén is utcaszínházi előadással emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Az utolsó őrség című dráma próbái a Vasvári giminek helyet adó Tolnai utcai iskolában zajlanak: a Corvin köz feladásakor játszódó darabot Nagy Judit rendezésében, a Vasvári Diákszínpad és a Szabad Színház művészeinek közreműködésével láthatja a közönség. A szerdai sajtónyilvános eseményen a rendező mellett jelen volt Urbán Péter, a darab szerzője is, aki a próba után a szereplőkkel beszélgetett a dráma eseményeiről, karaktereiről.

A darab a Corvin közi forradalmárok történetét dolgozza fel, elsősorban Pongrácz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport utolsó főparancsnokának visszaemlékezései, másodsorban egyéb történelmi dokumentumok alapján. A történet egy család – apa, két fia és két unokaöccse – eltérő személyiségein keresztül mutatja be azokat a dilemmákat, amelyek a harcoló embereket foglalkoztatják. A szovjet beavatkozás valószínűsége, a Nyugat segítő szándéka, a béke lehetősége, egy új társadalmi berendezkedés kialakítása körül folynak vitáik. De eközben szeretnek és küzdenek, versengenek és veszekednek egymással: a dráma dokumentumok és valós események alapján, fiktív hősökkel mutatja be a forradalom eseményeit.

Urbán Péter kifejezetten a fiatalokhoz szólva írta a szövegeket, hogy minél plasztikusabban lehessen átadni a mai diákok számára 1956 üzenetét. „Pillanatig sem állítom, hogy elfeledkezünk erről, de talán mégis jó emlékeztetni a közönséget, hogy itt nagyon sok fiatal harcolt. És mivel fiatalok harcoltak, tökéletesen megírható a Szabad Színház társulatára, mivel sok fiatalt tudnak mozgósítani.”

A fiatalok ezúttal a Szabad Színház Vasvári utánpótlás-csoportját, a Vasvári Diákszínpadosokat jelentik, hozzájuk csatlakozott még a Szabad Színház néhány tagja. A darab rendezője Nagy Judit, aki elmondta, számára azért fontos ez az előadás, mert „az akkori hazaszeretet megfogalmazása nagyon szépen benne van és nagyon szépen átjön. Ezt nagyon jól tudják értelmezni és dekódolni a mai kor fiataljai.”

Az utcaszínházi előadást október 23-án, szerdán 10 órakor láthatják majd a fehérváriak a Városház téren.

Szöveg: Fejér Tamás (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Simon Erika (ÖKK)


 

,