Hírek

Hodos-Czibor Dominika lett a Lecsókirálynő

2024. szeptember 21.   ÖKK  

A múlt heti viharos, hideg időjárás után szombaton végre minden körülmény adott volt a 19. Fehérvári Lecsófőző Vigasság sikeres megrendezéséhez. Székesfehérvár legnépszerűbb gasztronómiai, közösségi és szórakoztató programján több mint háromszáz bográcsban főzték a csapatok a magyar ételklasszikus megannyi formáját. A főzőversenyt egy móri-isztiméri családi, baráti társaság nyerte meg és Hodos-Czibor Dominika lett a Lecsókirálynő.

Székesfehérvárról és hazánk számos pontjáról érkeztek résztvevők a Lecsófesztiválra. Céges csapatok, baráti társaságok, családok népesítették be a Zichy ligetet és a környező utcákat, és már reggel nekiláttak a főzésnek.

„A Lecsófesztivál népszerűségének titka valószínűleg abban rejlik, hogy az emberek, a barátok, a családok, a munkahelyi közösségek összejönnek, tudnak találkozni, beszélgetni. Ez egyszerűen egy jó buli, köszönhetően Sipos Józsefnek és barátainak, akik annak idején megálmodták és néhány főzőhellyel elindították azt a hagyományt, melynek nyomán ma már minden évben több száz csapat gyűlik össze” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester délelőtt a rendezvényen. Köszönetét fejezte ki a Lecsófesztivál szervezőinek, és kiemelten köszönetet mondott a Városgondnokság munkatársainak, akik éjszaka és vasárnap hajnalban tisztaságot varázsolnak a helyszínen.

A legtöbben hagyományosan kolbászos, tojásos, rizses lecsót főztek, de volt többek között dupla sonkás, padlizsános, tökös, olaszos-húsos és tejfölös változat is. Egyéb finomságok is színesítették a fesztivál „étlapját”, készült például lecsós hamburger, lecsóval töltött kolbász, sült lecsó tallérágyon és a helyszínen frissen sütött krumplis pogácsa is.

A Zichy ligeti színpadon egész nap zenés-táncos színpadi produkciók zajlottak székesfehérvári klubok, sportegyesületek közreműködésével, és számos kiegészítő program, jótékonysági sütivásár is színesítette a népszerű rendezvényt.

A délutáni eredményhirdetésen Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elsőként köszönetét fejezte ki a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Városgondnokság kollégáinak az esemény megvalósításáért. Mint fogalmazott, a Lecsófesztivál a közösségről, a közösségépítésről szól.

A versenyre közel 60 lecsót neveztek be, melyeket hat ismert séf – Adamek Balázs, Barsch Tamás, Koós Tamás, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Volenter István – értékelt. A zsűri délelőtt végigjárta a főzőterület, majd az íz, az állag és a tálalás alapján értékelte az eléjük tálalt étkeket. A 70-ből 20 lecsót kértek visszakóstolásra, ebből állították össze a helyezettek rangsorát. Mind a 20 csapat kapott oklevelet és a helyezésnek megfelelően kisebb-nagyobb ajándékokat.

A főzőverseny első helyezettje az A100-as főzőhely, egy móri-isztiméri baráti társaság lett, melynek tagjai közül került ki az idei Lecsókirálynő, Hodos-Czibor Dominika. Érdekesség, hogy a csapat két éve is díjazott volt, akkor a második helyet szerezték meg. A társaság jutalma a Lecsókirály cím és kupa mellett a 25-ös főzőhely a jövő évi Lecsófőző Vigasságra, a Fehérvár Travel Utazási Iroda 200 ezer forint értékű utazási utalványa, a DigitalPrint 20 ezer forintos ajándékutalványa, a Howmet Köfém 25 ezer forintos utalványa, az Autocolor ajándékcsomagja és a Damniczki Cukrászda tortautalványa. A csapat ezen felül hazavihetett hat gyümölcsprést a Videoton Holding Zrt. felajánlásának köszönhetően, a Koch ‘s Torma Kft. pedig hűtőtáskával lepte meg őket.

A Sipi Emlékkupát az a csapat kaphatja meg, aki már háromszor részt vett a fesztiválon és idén kiváló lecsót főzött. Ezt a díjat ezúttal az A145-ös főzőhely, a Füleki család nyerte. Ők 2014 óta minden fesztiválra eljöttek, ám díjazottként most álltak először a színpadon.

A Legdekoratívabb Főzőhely címmel az A36-os főzőhely, a Tálos Edit Alapítvány csapata büszkélkedhet. Érdekesség, hogy tavaly is ők nyerték meg ezt a díjat és idén is kitettek magukért. A zsűri különdíját a B225-ös főzőhely, egy baráti társaság vihette haza. A harmadik helyen a B163-as főzőhely, a Stefi Bútor Kft. csapata végzett. Második lett a D452-es főzőhely, a Kyndryl Hungary Kft. csapata.

A Lecsófesztivál keretében hirdették ki a székesfehérvári nyugdíjasklubok nyolcfős csapatai számára rendezett városi sportvetélkedő eredményeit. A többhetes felkészülés és verseny során számos ügyességi feladatot kellett teljesíteniük a szépkorúaknak, a döntőre pedig áprilisban került sor. A díjakat Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok és Magony Tamás, a Polgármesteri Hivatal Szervezési Irodájának sportmunkatársa adta át.

Az idei Lecsót a Velorex GTI Classic Rock Tribute pörgős koncertje zárta klasszikus rockslágerekkel, többek között a ZZ Top, a Status Quo, a Whitesnake, az AC/DC, a Aerosmith és Lenny Kravitz dalaival.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK), Kerkay Zita és Lőrincz Miklós

 

További képek a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Facebook-oldalán »


 

,