Hírek

Meséktől a csillagokig

2024. szeptember 28.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ idén is csatlakozott az országos Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozathoz: szeptember 27-én és 28-án érdekes előadások és bemutatók részese lehetett a közönség a Fürdő sori épületben. Az eseményhez a hét során nyitott műhelyekkel kapcsolódtak az intézményben működő körök, szakkörök.

Absztrakt képek készítésével indult a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény pénteki programja az SZKKK Fürdő sori központjában. Sturcz Georgina workshopján élénk, vibráló tintafestékekkel lehetett egyedi képi világot alkotni: Különböző színek cseppentésével, egymásba folyatásával izgalmas kreációkat és színvilágot hoztak létre a résztvevők. Speciális fújási és ecsetkezelési technikával terítették szét a tintát egy unikális papíron.

Mesék a mennyországból címmel Sándor Ildikó mesemondó, néprajzkutató felnőtteknek hozott interaktív meséket erre az estére. Találós kérdésekkel tette próbára a hallgatóság tudását, közösen alakítva a mesét.

A pénteki nap a Kutatók Éjszakájával zárult a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló szervezésében: Keserű Norbert, a fehérvári csillagász szakkör egykori tagja, immár diplomás űrmérnökként a Műegyetem űrmérnök-képzéséről beszélt az érdeklődőknek, Kötél László csillagász pedig a visszatérő nóva csillagok világába vezette be a jelenlévőket. Az égbolt túra során ugyancsak Kötél László segített eligazodni a csillagos égbolton, és a távcsöves bemutató sem hiányozhatott a programból.

A rendezvény szombati napján dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszközéről, a meséről tartott izgalmas és minden korosztály számára hasznos előadást az SZKKK Fürdő sori épületében. Kutatások bizonyítják, hogy a magas önbecsülés és a rugalmas alkalmazkodóképesség kialakulásában jelentős szerepe van saját életmesénk és családtörténetünk ismeretének – előadása főként az életmesét járta körül.

Az eseménysorozatot Sommelier Színház, Borsos Kitty zenés irodalmi borkóstolója zárta – az est premier volt, ugyanis ez volt a már hat éve működő Sommelier Színház legújabb produkciója, de a borokat a korábbi estekhez hasonlóan elsősorban női borászok kínálatából válogatta. A borokat hedonista íróink és költőink műveivel kötötte össze, és részletesen bemutatta azokat a borvidékeket is, ahol az este borai születtek. Az estét Bangó Endre gitárművész játéka tette kerek egésszé.


 

, ,