Hírek

Nemzetközi jazz szólt a Fürdő soron

2024. szeptember 13.   SZKKK  

A Visegrad Jazz Group indította a Jazzpéntekek új évadát szeptember 13-án a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. A zenekar tagjai a négy kelet-közép európai ország kimagasló művészei: Radovan Tariska szlovák szaxofonos, Rafal Sarneczki lengyel gitáros, Tomas Baros cseh bőgős és Bágyi Balázs magyar dobos.

A közönséget köszöntve Bágyi Balázs dobos, zeneszerző, zenepedagógus, a Magyar Jazz Szövetség elnöke elmondta: a projektzenekar egy V4-es pályázatnak köszönhetően jött létre, a projekt szervezője a varsói Jazz Po Polsku Alapítvány. A program célja a visegrádi országok zenészei közötti művészi együttműködés elősegítése.

A formáció repertoárja a tagok szerzeményeiből áll: a művészek kifejezetten erre az alkalomra összeállított egyedi repertoárral készültek, országaik kultúrája, illetve kortárs zenék által inspirálva. Az év során négy turnéjuk van a négy visegrádi országban, a magyarországi a harmadik a sorban. Februárban Csehországban játszottak, májusban Szlovákiában léptek fel; hazai turnéjuk során Fehérvár előtt Pécsen jártak, a következő napon pedig Visegrádon adnak koncertet – a turnésorozat Lengyelországban zárul novemberben.

 


 

,