Hírek

Egészségnap Kisfaludon

2024. október 12.   SZKKK  

Egészségnapot szervezett a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szombaton a Kisfaludi Közösségi Házban. A szűrővizsgálatokat követően A hős benned van címmel Klupács Péter és Pavelcze László tartott bemutatót az újraélesztésről.

Országosan egyedülálló és példaértékű az a fehérvári kezdeményezés, amelyet 13 éve indítottak el a prevenció jegyében. Ezalatt mintegy százezer egészségügyi szűrést végeztek már a szakemberek. Kisfalud egészségügyi szűrőnapjára a városrész önkormányzati képviselője, Róth Péter és az önkormányzat egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnoka, Östör Annamária is ellátogatott.

A városrészi szűrőprogramokra elsősorban azokat várják, akiknek hétköznap nem áll módjukban szűrővizsgálatokon részt venni. Ezek a rendezvények pedig remek lehetőséget adnak arra, hogy a résztvevők pontos képet kapjanak egészségügyi állapotukról. Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője elmondta, hogy ötvenen előzetes bejelentkezés alapján időpontra érkeztek, de azok is sorra kerültek, akik nem regisztráltak előzetesen, így összesen hatvanan vettek részt a vizsgálatokon.

A jelentkezők állapotfelmérésen, kardiológiai szűrésen, csontsűrűség-mérésen és dietetikai tanácsadáson vehettek részt, lehetőség volt boka-kar index meghatározásra, EKG- és COPD-vizsgálatra, valamint InBody testösszetétel-mérésre is – a legnépszerűbbnek a kardiológiai  vizsgálat bizonyult. A Székesfehérvári Mályvavirág Pont a nőgyógyászati szűrésekről és a HPV ellen adható védőoltásokról adott tájékoztatást.

Az egészségnap zárásaként A Hős benned van címmel a HUBA Rescue24 speciális mentőcsapat két tagja, Pavelcze László parancsnok és Klupács Péter mentőtechnikus tartott interaktív előadást az elsősegélynyújtás fontosságáról és módjairól, az újraélesztés helyes technikájáról. A néhány évvel ezelőtt életre hívott, és főként iskolákban, táborokban, sportegyesületeknél megvalósított Hős benned van program célja, hogy a fiatalokat bátorítsák arra, hogy merjenek cselekedni, ha baj van és valaki segítségre szorul – Kisfaludon minden korosztály képviseltette magát a hasznos, érdekes és informatív előadáson.

Szöveg: Bácskai Gergely (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Bácskai Gergely (ÖKK) és Stáczer Lívia


 

,