Hírek

Finisben Az utolsó őrség

2024. október 16.   SZKKK  

Egy hét múlva, október 23-án hagyományosan fehérvári diákok ünnepi előadásával emlékezik a város az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. A Corvin közi forradalmárok történetét feldolgozó produkciót szerdán a Szent István Király Múzeum Rendház épületében immár hangosítással együtt próbálták az ifjú színjátszók.

Az Emlékezők című eseményen a Szabad Színház Vasvári csoportja mutatja be Urbán Péter Az utolsó őrség című drámáját október 23-án, szerdán 10 órakor a Városház téren, Nagy Judit rendezésében.

Fiatalok, lelkesek, változást akarnak, akár fegyverrel is, akár az életük árán is. A történet főszereplői, a szovjet támadás ellen harcoló forradalmárok még kamaszok, akik a barikádokon folyó harc közben szeretnek és küzdenek, versengenek és veszekednek egymással. A darab egy család – apa, két fia és két unokaöccse – eltérő személyiségein keresztül mutatja be azokat a dilemmákat, amelyek a harcoló embereket foglalkoztatják.

A dráma lényege: le lehet-e győzni az oroszokat a sikeresen kezdődő utcai harcban, megindul-e az általános támadás, vagy béketárgyalások kezdődnek. Amikor a fegyveres összecsapás eldőlni látszik, akkor három lehetőség marad a küzdőknek: elhagyni az országot, itthon maradni és elviselni a megtorlást, vagy meghalni a romokon. A szereplők személyiségüknek megfelelően igyekeznek döntést hozni ebben a tragédia felé vezető helyzetben.


 

 


 

,