Hírek

Czigány Bence fejére kerülhetett a Lecsókirály koronája

2025. szeptember 13.   ÖKK  

Saját termesztésű paradicsomból, paprikából, különleges fűszerekkel készült az a lecsó, amelynek készítője, Czigány Bence lett a jubileumi Lecsókirály. A zsűri nem kevesebb, mint 77 nevező csapat főztje közül választotta ki a legjobbakat, akik a Zichy ligeti színpadon vehették át a megérdemelt jutalmukat a szombati, 20. Lecsófőző Vigasságon.

Az üvegessé piruló hagyma, a friss paprika és az érett paradicsom füsttel vegyülő, semmi másshoz nem fogható illata lengte be már kora reggel a Zichy liget környékét: 300 bográcsnak gyújtottak alá szombat reggel a jubileumi, 20. Fehérvári Lecsófőző Vigasság résztvevői, hogy aztán a hagyományos lecsótól kezdve a tejfölös vagy éppen a mexikói chilipaprikával megbolondított étkekig különféle „trükkökkel” nyerjék meg a zsűri kegyeit.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A Szent István Király Múzeum csapata például egy hagyományos lecsó készítésének állt neki, dupla annyi paprikával mint paradicsommal, miközben még a főszakácsot várták, aki a parkolóhelyet kereste. A mexikói származású, Székesfehérváron élő Emanuel feleségével és kisfiával már az ötödik alkalommal vesz részt a gasztrorendezvényen, s mint megtudtuk, chipotle csilivel és további két másik, különleges chilipaprikával bolondítja meg a lecsót, de ezen túl igyekeznek a magyar lecsófőzés hagyományait tiszteletben tartva elkészíteni az ételt. A család a főzőhelyet ilyenkor sombreroval és pinyátával díszíti fel, s olykor tequilát is kínálgatnak az arra járók nagy örömére.

Mi más ételt készíthetne egy klasszikus zenét játszó zenekar, mint klasszikus lecsót? – válaszolták kérdésünkre az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjai, hozzátéve, azért egy kis cukkinit is belefőznek, amely az egyik kolléga kertjében termett, így a végeredmény még krémesebb lesz. A Seregélyesi Motorbarátok Köre ugyancsak visszatérő résztvevő, de ők csak a saját kedvükre főznek, nem neveztek a főzőversenybe: jó sok sertéshúst is tesznek bele, hogy azért legyen mire fogyasztani majd a söröket. A Vörösmarty Színház gárdája ottjártunkkor még csak az alapanyagok aprításánál tartott, de elárulták, jó sok füstöltárú megy majd a bográcsba, s az idei lesz a legjobb főztjük! Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház balettmestere viszont nem az egyszerűségre törekedett, bulgur és cukkini is került a lecsóba. De ha már a különlegességeknél tartunk, érdemes megemlíteni a főzők talán legvidámabb, színes virágkoszorúba öltözött csapatát is, akik kárpátaljai lecsót készítettek tejföllel.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Nem volt egyszerű a dolga a Kocsis Marcell, Gendur András, Tőkés Dániel, Selymes Péter, Barsch Tamás és Koós Tamás alkotta zsűrinek, ugyanis kiválóbbnál kiválóbb „műalkotások” kerültek ki az idei lecsófőző versenyre nevezett szakácsok kezei alól. A zsűri már kora délelőtt körbejárt a főzők között, és tanácsokkal is ellátták a csapatokat, hogy igazán jó lecsók készüljenek.

„Ahogy az éttermekben sem lehet bármilyen tábori körülmények közt ebédet készíteni, itt is figyeljük azt, hogy milyen tiszta felületeken készítik elő a csapatok az ételt. Az alapanyagok felismerhetősége is fontos szempont lesz a zsűrizésnél, és persze az íz és a tálalás, sőt az időre való elkészítés is nagy súllyal esik majd a latba!” – árulta el Gendur András a zsűri nevében, hozzátéve, igyekeznek majd az ételeket azonos kategóriában kezelni, az innovatív lecsót az innovatívval, a hagyományost pedig a hagyományossal összehasonlítani.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A főzőverseny mellett, a Zichy ligetben sokféle játék várta a közönséget: a társasjátéksátorban többféle játékot próbálhattak ki, sakkozhattak a Fehérvári Sakk Egyesület tagjaival, a Királykút Emlékházban működő rummikub csoport tagjai bemutatták ezt a komoly odafigyelést igénylő játékot, a Predator SE Strongman Challenge-et rendezett, a honvédség pedig toborzóval várta az érdeklődőket. A főzök között a Hórihorgas Hujákolók, a Sopianae Brass, a PTE Brass Band és Szöllősi Barna produkciói bukkantak fel, emellett Kátai Jr. disco partyjára is táncolhatott a közönség.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A színpadi műsor Csicsergő foglalkozással kezdődött, majd a Pengő & Bongó gyerekzenekar szórakoztatta a legkisebbeket. Délben az Alba Dojo SE műsorának lehet részese a közönség, majd táncos programokkal folytatódott a program: bemutatót tartott a MissCsipop Dance, a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület, a Friendance Tánc- és Mozgásstúdió, a DRoP the beat TáncSport Egyesület, a Step and Style Studio, a Free Spirit Dance és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület. Az eredményhirdetés előtt a közkedvelt előadó, Varga Viktor vette birtokba a színpadot – illetve valójában nem is annyira a színpadon, hanem inkább a nézők között adta elő népszerű slágereit –, nagy sikert arató műsora két ráadásul zárult.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Az eredményhirdetés nyitányaként a Zichy ligeti színpadon Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket, megköszönve a zsűrinek és a csapatoknak is a helytállást. „Sok-sok ezer ember töltötte együtt ezt a szép napot, amit az időjárás is segített, remélem, sok-sok szép élményt visz haza mindenki!” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

„Nagyon nagy dicséret jár mindenkinek! Nem csak azért, mert mindenki odafigyelt a higiéniai előírásokra, hanem azért is, mert jópár kört kellett mennünk ahhoz, hogy a hetvenhét lecsó közül képesek legyünk kiválasztani a legjobb húszat” – összegzett a zsűri nevében Gendur András a díjak átadása előtt.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A zsűri különdíját a „Lecsómágus törpördögök” csapata érdemelte ki, akik Kozma András vezetésével készítették el kiváló lecsójukat. A 3. helyért járó elismerést a Jenei Zsolt vezette Lacigombóc csapata vehette át, ők egy sertés- és marhahússal gazdagított lecsóval hódították el a bronzérmet. A 2. helyen a Pincehelyi Lecsótányok csapata, a Nagy Gergely, Oszbach Csaba és Kovács István alkotta gárda végzett. A legízletesebb lecsót pedig a Czigány Bence irányításával főző társaság prezentálta. Amint a Lecsókirály elárulta, testvérével és párjaikkal készítették a nyertes ételt a saját, jól bevált receptjük szerint. „A jó lecsó titkát a legkiválóbb alapanyagok adják. A mi lecsónkba a saját magaságyásunkban érett paradicsomok, paprikák kerültek, ezekből is speciális fajtákat válogattunk össze, a fűszerezésnél pedig koriandert, mustármagot, csillagánizst is tettünk a bográcsba, de a többi az maradjon titok!” – összegzett a csapat főnöke.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A lecsófesztivál megálmodójáról elnevezett Sipi Emlékkupát Sipos József fia, Sipos Gábor adta át. Mint kiderült, az idei esztendőben két olyan csapat is volt, akik az összes eddigi lecsófesztiválon részt vettek, ám közülük az A15 jelzésű csapat készített idén is lecsót, így a kupát ők vehették át.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

A Lecsófesztiválon hirdették ki a székesfehérvári nyugdíjas klubok nyolcfős csapatai számára rendezett városi sportvetélkedő eredményeit is. A megmérettetés során számos ügyességi feladatot kellett teljesíteniük a szépkorúaknak, a díjakat dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Magony Tamás, a Polgármesteri Hivatal Szervezési Irodájának sportmunkatársa adta át. Az idei Lecsót a Waiting Room koncertje zárta – az alternatív rockzenekar egyaránt magán hordozza a ’70-es évek klasszikus rock szellemiségét és a modern indie hullám jellemzőit.

Szöveg: Házi Péter (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Simon Erika (ÖKK), Kerkay Zita és Lőrincz Miklós


 

,