Fehérvári Programszervező Kft.

ÚJ CSAPAT FEHÉRVÁRÉRT

A város kiemelt rendezvényeinek szervezése egy vállalkozás keretei között

A Magyar Fesztiválszövetség 2015. márciusi szakmai konferenciáján Juhász Zsófia ügyvezető mutatta be az újonnan alakult Fehérvári Programszervező Kft.-t.

A Magyar Értelmező Kéziszótár meghatározása szerint a rendezvényszervezés „azt a teljes körű tervező, előkészítő, szervező tevékenységet jelenti, mely az adott rendezvény megvalósításával kapcsolatos bárminemű munkát magában foglalja”. Székesfehérváron 2014. december 19-én rendkívüli közgyűlés döntött a Fehérvári Programszervező Kft. létrehozásáról, hogy a jövőben egy társaság fogja össze azokat az eseményeket, amelyek lebonyolításán eddig több helyi intézmény dolgozott.

– Mi az előnye a Fehérvári Programszervező Kft. megalakulásának?

– Régi elképzelés vált valóra azzal, hogy Székesfehérvár kiemelt rendezvényei, amelyek a legszélesebb társadalmi rétegeket, a legtöbb embert és a legtöbb közreműködőt szólítják meg, most egységes keretek közé kerültek. Célunk, hogy a városi ünnepségek, fesztiválok mind szakmailag, mind pénzügyileg átláthatóbbá váljanak. Azt gondolom, hogyha a tervezési, szervezési és végrehajtó feladatok egy kézben vannak, akkor egyértelművé válnak a felelősségi körök. A cégvezető összeállíthat egy olyan kreatív-szakmai, kommunikációs és marketingcsoportot, amely az eddigi, több szereplős, tagolt rendszert felváltva irányítja a folyamatokat. 2015. február 1-jén egy összehangolt szervezet kezdte meg a működését.

– Továbbra is számítanak a korábbi szervezők együttműködésére?

– Szeretnénk, hogy a jövőben is a rendezvények elsőrangú szakmai bázisai maradjanak. Én városi szinten nagyon hiszek az együttműködésben. Mivel intézményvezető is vagyok, tudom is, hogy képesek vagyunk az összehangolt munkára. A napi kommunikációnkat némely esetben baráti szálak fonják össze. Ezeket a kapcsolatokat ápolni kell, és ki kell használnunk egymás kompetenciáit.

– A közösségért végzett munka mindig meghatározó élmény. Önkéntesek is bekapcsolódhatnak?

– Akiket érdekelnek a fesztiválok, szeretnék kipróbálni magukat a programszervezők csapatában, belesnének a kulisszák mögé, jelentkezhetnek nálunk, vagy az iskolai közösségi koordinátoroknál. Jelenleg a Sportmajálisra várjuk önkéntes segítőinket. Széles és színes feladathalmazt állítottunk össze a rendezvényeinkhez: csoportok kísérése, tolmácsolás, gyermekprogramok felügyelete, információszolgáltatás, szórólapozás, plakátterjesztés, színpadi előadásokon nézőtéri ügyelet, óriásbábok vezetése, a technikai háttér támogatása. Különböző helyszíneken a legkülönbözőbb tevékenységekben vehetnek részt.

– Első, saját rendezésű programjuk a március 15-ei ünnepség volt. Milyen fesztiválok, programok előkészületein dolgoznak?

– A város tizenhét kiemelt rendezvényét bízta ránk az önkormányzat. Tavaszi programcsokrunk következő eleme az április 30-ai Fehérvári Ifjúsági Feszt, ahol újra összecsaphatnak a középiskolai zenekarok az Arany Dobverő-díjért és nem marad el a bolondballagók jelmezversenye sem. A Sportmajálison a hagyományokat követve ismét több száz sportolóval vonulunk fel, a Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központban pedig az egyesületek bemutatóit újra népszerű zenés produkciók színesítik. Pünkösdkor virágba borítjuk a belvárost, gyermeknapra mesebeli falusi és városi hétpróbával készülünk. A nyarat az Ünnepi Könyvhéttel és a Múzeumok Éjszakájával kezdjük, a hétvégeket a KultúrKorzó koncertjeivel tesszük teljessé. Legnagyobb feladatunk a Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata a Koronázási Ünnepi Játékokkal és a XX. Nemzetközi Néptáncfesztivállal. Ősszel a lecsófesztivál, a Kulturális Örökség napjai, az idősek világnapja, az egészségügyi szűrőnap, télen a Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny vár ránk. Az évet az adventtel és a Városi Szilveszterrel zárjuk. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk, nagy szeretettel várjuk a fehérváriakat és az érdeklődőket.