20. Kortárs Művészeti Fesztivál

2019. január 23.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2019. május 10., péntek @ 10:00 – 2019. május 18., szombat @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2019-05-10T10:00:00+02:00
2019-05-18T18:00:00+02:00
Hol:
Fesztiválközpont: Zichy liget
Székesfehérvár
Zichy liget
Költség:
Ingyenes

Képző- és iparművészeti tárlatok, színházi- és táncelőadások, zenei események, irodalmi programok, térinstallációk és kertmozi a fesztivál központjában, a Zichy ligetben – szinte nincs is olyan művészeti ág, amely ne képviseltetné magát az esemény keretében. A programsorozatban évek óta a legnépszerűbb rendezvény a Jam-Bory-Vár, amely fesztivál a fesztiválban: hagyományosan családi programokkal, koncertekkel és épületvetítéssel várja a közönséget.

 

 

A fesztivál előtt nyíló tárlatok:

Recycling – a Székesfehérvári Művészek Társasága tematikus csoportos kiállítása, megtekinthető május 24-ig • Pelikán Galéria, Kossuth utca 15.

A kiállítók: Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Haraszti Zsolt, Jónás Attila, Kiss László, Koppány Attila, Miklós János, Paczona Márta, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Szűts Angéla, Ujházi Péter, Varga Gábor Farkas, Végvári Beatrix

Zászlófesztivál – utcai művészzászló-kiállítás, megtekinthető május 10-től június elejéig • Belváros, Fő utca

1996 óta rendezünk Székesfehérvár belvárosában művészzászló-kiállítást. Sok neves textilművész tervezett és készített már zászlókat az elmúlt évek során, amelyek a Kortárs Művészeti Fesztiválon és a Királyi Napokon is ünnepi díszbe öltöztetik a belvárost. Az aprólékos kézműves munkával varrott alkotásaik időtállónak bizonyulnak művészi és technikai szempontból is. A zászlók kifüggesztésével öltözik a fesztivál ünnepi díszébe a város.

 

Május 10., péntek

15.00–19.00 Képregényfestés: Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című, Kovács Milánnal közös egészfalas képregényét – a festésbe bárki bekapcsolódhat. A festés ideje alatt a ZSIGER.hu Kiadó és más szerzői képregények vására a helyszínen. • Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarka

A látogatók – a készlet erejéig – az azonos címmel megjelenő ingyenes zsebképregényhez is hozzájuthatnak a helyszínen, ahol a festés ideje alatt a ZSIGER.hu Kiadó és más szerzői képregények is megvásárolhatók.
A pillangók hétköznapi élete című képregény szorosan kapcsolódik a 20. Kortárs Művészeti Fesztivál központi témájához, az újrahasznosítás kérdéséhez. Ambrus Izsák Alfabéta-díjra jelölt képregényíró, -rajzoló és illusztrátor, itthon megjelent fontosabb képregényei a kiállításon is látható szuperhős-paródia, a GOTTHEM, valamint saját westernparódiája, a Lucas Grande.

18.00 „Rebben egyet a meglepett öröklét!”  – kiállítás Szabó Lajos újrahasznosított anyagokból készült madaraiból és Szarka Flóra selyemfestő iparművész batikolt technikával készült selymeiből. Megnyitja: Jónás Attila képzőművész, közreműködik a Noémo akusztik, megtekinthető június 10-ig • Igéző, Basa utca 1.

20.00 Rutkai Bori, Bujdosó János és Németh Csaba trió: Mikor a vér…  • Ikon Club, Fürdő sor 1. • Belépő: 1500 Ft

Rutkai Bori (ének) és Bujdosó János (gitár) koncertje, special guest: Németh Csaba ütőhangszerek
Bori és János még az új ezredév elején a Special Gizda, majd a Specko Jedno zenekarban dolgoztak, Darvas Kristóf zongoristával együtt. Alkotói szokásukká vált, hogy a János által írt gitártémákat Bori „ember-nyelvre” fordította, így keletkeztek a furcsa szerelmes dalok ironikus és egyben melankolikus szövegei, és Bori ezekhez festett képei is.
Később zenei útjaik szétváltak, és különböző zenei formációkban bukkantak fel. János többek között a Kistehén zenekarban és Kiss Erzsivel zenélt, jelenleg az Európa Kiadó gitárosa, és a Bujdosó Trió nevű, saját zenekarának vezetője. 

20.30 Mika Mylliaho: Pánik – a Szabad Színház fekete komédiája. Rendező: Nagy Judit, főszereplők: Balogh Mihály, Kovács Máté, Szabó Miklós Bence • Igéző, Basa utca 1. • Belépő: 1500 Ft

A 60 éves Szabad Színház idén is a fesztivál keretében mutatja be kortárs vígjátékát. A Pánik az előző évben műsorra tűzött, nőkről szóló finn vígjáték (Mika Mylliaho: Káosz) férfiakról szóló „párja”. Kicsit furcsán hat, de néha nekik is szükségük van az újraépülésre, amikor úgy érzik, hogy kiégett, értéktelen, érzéketlen tárgyakká válnak a saját környezetükben… A darab korunk hétköznapi lelki mérgeiről, a burnoutról és a barátság építő erejéről beszél.

20.30 Kertmozi: Fehérvári filmesek rövidfilmjei • Zichy liget

Major Bálint István: Legend of Petya (12’) • Kállai Adél: Relikvia (4’) • Czukor Zoltán: Plastic 2055 (3’) • Vörös Ádám: Halloween Special (7’) • Monory Csaba: Az álommeccs (2’) • Monory Csaba: MetropolEN (8’) • Falvay Miklós: Futta (6’) • Nagy Judit: A walesi bárdok (12’)

21.30 Kertmozi: Nyitva – magyar romantikus komédia, 2018, 96 perc (16) Rendező: Nagypál Orsi, főszereplők: Radnay Csilla, Kovács Lehel, Péterfy Bori • Zichy liget

A film egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni és Bálint történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve.

 

Május 11., szombat

9.00-12.00 és 13.00-16.00 Képregényfestés: Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című, Kovács Milánnal közös egészfalas képregényét – a festésbe a közönség is bátran bekapcsolódhat. A program látogatói – a készlet erejéig – az azonos címmel megjelenő ingyenes zsebképregényhez is hozzájuthatnak a helyszínen, ahol a festés ideje alatt a ZSIGER.hu Kiadó és más szerzői képregények is megvásárolhatók. • Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarka

16.00–17.00 A Kortárs Képregény Fesztivál megnyitója, megnyitja: Varga Tomi képregényalkotó • Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarka

Varga Tomi képregényszínező, -író és -rajzoló, 1989-ben született, Tatán nőtt fel. Tervezőgrafikát és fotózást tanult a Budai Rajziskolában, mielőtt 2012-ben kiment az USA-ba képregényrajzolást tanulni a Joe Kubert alapította Kubert School-ba. Első munkáját 2015-ben kapta színezőként a Shrinking Man és Fistful of Blood képregényeken, azóta is Kevin Eastman színezőjeként dolgozik (TMNT, Drawing Blood). Ezen kívül több történetet színezett és rajzolt az A Wave Blue World kiadó antológiáiba (Ghastly Tales, Loved & Lost). Itt indult webcomicként 2017-ben Az Operaház Fantomja adaptációja, melyet egyedül készített, magyar nyelvű kiadása idén várható.

18.00 A Székesfehérvári Művészek Társasága kiállításának megnyitója, az alkotók tárlatvezetése • Zichy liget

A kiállítás megnyitója egyúttal a fesztivál nyitánya is lesz. A közönség az alkotók tárlatvezetése mellett ismerkedhet a művekkel. A kiállítás megtekinthető a fesztivál ideje alatt, május 10-től 18-ig.
A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjai az idei évben az újrahasznosítás témakörére reflektálva mutatják be képző- és iparművészeti alkotásaikat a Kortárs Ligetben. Az újrahasznosított anyagokból és talált tárgyakból megformált figyelemfelkeltő és elgondolkodtató műveiken keresztül a művészek a közönség minél szélesebb rétegéhez kívánják eljuttatni a témakörben született gondolataikat.

19.30 A 20 éves Leonardo Jam koncertje a 20 éves KMF-en • Zichy liget

A Leonardo Jam a székesfehérvári művészettörténet meghatározó zenekara két évtizede, a közösségi oldalukon olvasható meghatározás szerint „felnőtt férfi zenekar nővel”. Pinke Miklós festőtanár alapította, azóta számos tanítványa, egykori tanítványa és barátja megfordult a tagok között. A Leonardo Jam saját dalokat játszik, rockzenekari felállásban – de nem úgy. Több nemhivatalos lemezük jelent meg, készítettek titkos koncertfelvételt is, demót, próbatermi felvételeket, de a legjobban mégiscsak koncertezni szeretnek. Van hangos műsoruk és irodalmi-felolvasós-akusztikus is. Az alapító jelenleg VJ-ként működik közre a zenekar estjein.
A felállás: Boka Noémi (ének), Fodor Papp Zoltán (ének, gitár), Falvay Miklós (ének, gitár), Kapi Zsófia (harsona), Kristóf Tamás (basszusgitár), Szántó Ferenc (dob), VJ: Pinke Miklós

20.30 Mika Mylliaho: Pánik – a Szabad Színház fekete komédiája. Rendező: Nagy Judit, főszereplők: Balogh Mihály, Kovács Máté, Szabó Miklós Bence • Igéző, Basa utca 1. • Belépő: 1500 Ft

A 60 éves Szabad Színház idén is a fesztivál keretében mutatja be kortárs vígjátékát. A Pánik az előző évben műsorra tűzött, nőkről szóló finn vígjáték (Mika Mylliaho: Káosz) férfiakról szóló „párja”. Kicsit furcsán hat, de néha nekik is szükségük van az újraépülésre, amikor úgy érzik, hogy kiégett értéktelen, érzéketlen tárgyakká válnak a saját környezetükben… A darab korunk hétköznapi lelki mérgeiről, a burnoutról és a barátság építő erejéről beszél.

20.15 Kertmozi: Rövidfilmek • Zichy liget

Szirmai Márton: Szerepzavar (24’) • Osváth Gábor: Szép alak (16’)

21.00 Kertmozi: Bohém rapszódia – amerikai-angol zenés életrajzi dráma, 2018, 134 perc (12) Rendező: Bryan Singer, főszereplők: Rami Malek, Mike Myers, Lucy Boynton, Gwilym Lee • Zichy liget

A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden.

Sötétedéstől: Fényvetítés a Kortárs Ligetben • Zichy liget

 

Május 12., vasárnap

10.00–16.00 Re+Concept táska workshop – a használt múzeumi reklámmolinóból a helyszínen, a résztvevők által saját kezűleg készített táskák elvihetők és használhatók • Zichy liget (Esőhelyszín: Új Magyar Képtár, Megyeház utca 17.)

A Re+concept kreatív újrahasznosító workshop a Medence Csoport saját fejlesztése, amelynek során a résztvevők használt múzeumi reklámmolinóból szabhatnak maguknak egyedi design táskát. Az elkészült táskák elvihetők és használhatók. A kidobásra ítélt, már nem használt reklámmolinók új életre kelnek, a látszólag haszontalan tárgyakból hasznos holmik születnek. A foglalkozáson semmiféle előzetes gyakorlatra, tudásra, de még kézügyességre sincs szükség, elég, ha valaki bánni tud az ollóval – a siker, az alkotás élménye garantált.

16.00 Diákok a Kortárson – válogatás a Fejér Megyei Diáknapok legjobb produkcióiból • Zichy liget

Semmia Színpadka (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium) előadása, a Diákszínpad kategória különdíjas produkciója

Vörösmarty Mihály: Az emberek – Csengey Márton (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), a Vers- és prózamondás kategóriadíjasának előadásában

The Crowd (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium)  – a Sótájm kategóriadíjas produkciója 

18.30 Játékok és szerelmek – Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián koncertje • Zichy liget

Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén – és még sok más játék kerül szóba azokban a dalszövegekben, amelyeket Fábri Péter írt Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy sűrített emberi dráma. Nyáry Krisztián minden játékhoz talált egy meglepő történetet. A játékok apropóján elkalandozunk a Monarchiába: megtudjuk, kinek az álarca volt Lőwy Árpád; hol volt Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Bródy Sándor játszótere; a scrabble-ről miért Matzner Lola, Márai Sándor felesége, és a ping-pong-ról miért Komjádi Béla, a magyar vízipóló megteremtője jutott az író eszébe. Az is kiderül, miért szeretett dominózni Gróf Hötzendorfi Conrad, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó vezérkari főnöke és hogyan lett Tapavicza Momcsilló 1896-ban az egyetlen magyar olimpiai éremszerző teniszező és egyben az első szerb olimpikon. A történetek a 2017-ben cd-melléklettel együtt megjelent azonos című kötetben olvashatók.

20.15 Kertmozi: Rövidfilmek • Zichy liget

Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába veszélyes (12’) • Szilágyi Fanni: A kamaszkor vége (13’) • Szilágyi Fanni: Minden vonal (20’)

21.00 Kertmozi: X – A rendszerből törölvemagyar thriller, 2018, 114 perc (16) Rendező: Ujj Mészáros Károly, főszereplők: Balsai Mónika, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs • Zichy liget

Éva zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd.

Sötétedéstől: Fényvetítés a Kortárs Ligetben • Zichy liget

 

Május 13., hétfő

8.00–12.00 Képregény workshop a Fúzió EgyesülettelKovács Milán és Fábián István rendhagyó rajzórái a város iskoláiban

15.00–19.00 A ZSIGER.hu Kiadó alkotóinak bemutatkozása és képregényíró-rajzoló workshopok gyerekeknek is • Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarka

A ZSIGER.hu Kiadó 2014-ben alakult és azóta rengeteg szerzői képregényt jelentetett meg, melyek legtöbbje minden korosztály számára olvasható. A workshopokon részt vesznek: Fábián István, Juhász Ernő, Pál Szabolcs és Kovács Milán. Fábián István élőben festi Kovács Milánnal közös AllStar című képregényének egyik karakterét. Fábián István professzionális képregényrajzoló, aki jelenleg Magyarországon él. A híres Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Arts-ba járt az Egyesült Államokban, képregényrajzolást tanult a ’90-es években. Az utóbbi években ő volt az egyik alkotója, valamint minden rész rajzolója a Sötét Kor: A öröksége című magyar képregénynek.

19.00 Körtevirágok – a Prospero Színkör előadása. Rendező: Micskó Zoltán, szereplők: Alföldi Áron, Bognár Beatrix, Czeller Péter, Dorth Borbála, Varjas Benjámin • A Szabadművelődés Háza, Fürdő sor 3.

Szinte már évszázados közhely, hogy az életünk felgyorsult, folyamatos külső és belső zajban, nyüzsgésben élünk. A bennünket elöntő információáradatban egyre inkább szem elől veszítjük a lényeget. Úrrá tudunk-e lenni a saját türelmetlenségünkön, le tudunk-e fékezni, el tudunk-e csendesedni, hogy egy virágot igazán szemügyre vegyünk? Ez az előadás egy kísérlet: össze lehet-e egyeztetni az egyik legklasszikusabb japán versforma tisztaságát és személytelenségét a színpad és a színészi jelenlét személyességével? Ideális esetben a költő, a színész semmivé válik: a haiku végül az olvasóban, a nézőben születik meg. Ha átadjuk magunkat a képeknek, hangoknak, mozdulatoknak, a szavak zenéjének: nemcsak a külvilágról, a természetről, hanem talán magunkról is megtudunk valami újat. És arról, hogy ez nem is olyan nagy különbség.

20.15 Kertmozi: Rövidfilmek • Zichy liget

Tóth Luca: Lidérc úr (19’) – 7. Friss Hús 2019 – legjobb animáció • Regős Ábel: Kék óra (20’) – 7. Friss Hús 2019 – legjobb színésznő: Kötél Orsolya

21.00 Kertmozi: BÚÉK – magyar dráma, vígjáték, 2018, 104 perc (16) Rendező: Goda Krisztina, főszereplők: Szávai Viktória, Mészáros Béla, Lengyel Tamás • Zichy liget

Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora.

 

Május 14., kedd

8.00–12.00 Képregény workshop a Fúzió EgyesülettelKovács Milán és Fábián István „rendhagyó rajzórát” tart a város iskoláiban, amelyen AllStar: Nem MindenCsillag Ragyog című képregényükön keresztül mutatják be az elkészülés fázisait és a praktikákat.

15.00–19.00 A ZSIGER.hu Kiadó alkotóinak bemutatkozása és képregényíró-rajzoló workshopok gyerekeknek is. A workshopokon részt vesznek: Fábián István, Juhász Ernő, Pál Szabolcs és Kovács Milán. • Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarka

19.00 GreCSOKOLlár Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estje • A Szabadművelődés Háza, Fürdő sor 3.

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

20.15 Kertmozi: Rövidfilmek • Zichy liget

Bertóti Attila: Mese (7’) • Borbás Dávid: A buszsofőr (22’) – A 7. Friss Hús versenyfilmje • Balog Péter: A felvételi árnyékában (5’)

21.00 Kertmozi: Az Úr hangja – magyar dráma, 2018, 108 perc (16) Rendező: Pálfi György, főszereplők: Polgár Csaba, Kate Vernon, Kiss Diána Magdolna • Zichy liget

A harmincas éveinek végén járó Péter egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe.

 

Május 15., szerda

8.00–12.00 Képregény workshop a Fúzió EgyesülettelKovács Milán és Fábián István rendhagyó rajzórái a város iskoláiban

17.00 Origami és paverpol – Alkotás és újrahasznosítás. A kiállítást megnyitja: Belegrainé Kereső Éva Paverpol Artist lector oktató, Art díjas festőművész, közreműködik: Nyolcpluszhat Duó – Klein Katalin (mandolin) és Faragó Péter (gitár), megtekinthető: 2019. június 14-ig • Aranybulla Könyvtár, Köfém ltp. 1.

A paverpol néhány éve újdonságként került Magyarországra, forradalmasítva a kreativitásban rejlő lehetőségeket, megalkotója Josefine de Roode, holland művész. A paverpol összes elhasznált eleme újrahasznosított anyag. Természetes anyagokat használ: textilt, selymet, puha bőrt, gipszet, fát, egyéb anyagokat és például papírt. Innen jött Horváth Hella ötlete, hogy origami alkotásait a paverpol technikával kombinálva alkosson új műveket. A kiállítás megnyitóján vetítéses előadással mutatja be az általa gyakorolt origami teszallációt és a paverpol technikát. Horváth Hella székesfehérvári alkotó művész, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai Úti Tagkönyvtárának vezetője, aki az origamizásban már jó néhány éve országos elismertséget szerzett.

20.00 Luc Ex’ Assemblée koncertPelikán Kamaraszínház, Kossuth utca 15. • Belépő: 1500 Ft

A Luc Ex’ Assemblée az európai modern jazz egyik abszolút all-star zenekara. Az akusztikus basszusgitáron játszó vezér, Luc (aki a legendás The Ex holland punkzenekar tagja volt 1983-tól 2002-ig, innen a név) saját verziója a jazz kvartettről. Szerzeményeiben a klasszikus jazz elemeit keveri a saját punk, alternatív rock és zajzenei hátterének jellemző energikus ritmusaival. A mesterien improvizáló zenekarn a londoni Rachel Musson saxofonozik, aki a brit jazz szcéna legjobb ritmusszekciójával szokott fellépni. A másik szaxofonos Ab Baars a mai holland jazz egyik alappillére. Az amerikai Hamid Drake korunk talán legfontosabb dobosa, ütőhangszerese, minden jazzfesztivál körülrajongott sztárja. Rendszeresen fellép többek között Herbie Hancock, Bill Laswell, Peter Brötzmann együtteseiben. Ebben a felállásban Luc Ex „újrahasznosítja” fiatalkorának punkzenei alapjait egy rendkívül kreatív jazz formációban.

19.00 Körtevirágok – a Prospero Színkör előadása. Rendező: Micskó Zoltán, szereplők: Alföldi Áron, Bognár Beatrix, Czeller Péter, Dorth Borbála, Varjas Benjámin • A Szabadművelődés Háza, Fürdő sor 3.

Szinte már évszázados közhely, hogy az életünk felgyorsult, folyamatos külső és belső zajban, nyüzsgésben élünk. A bennünket elöntő információáradatban egyre inkább szem elől veszítjük a lényeget. Úrrá tudunk-e lenni a saját türelmetlenségünkön, le tudunk-e fékezni, el tudunk-e csendesedni, hogy egy virágot igazán szemügyre vegyünk? Ez az előadás egy kísérlet: össze lehet-e egyeztetni az egyik legklasszikusabb japán versforma tisztaságát és személytelenségét a színpad és a színészi jelenlét személyességével? Ideális esetben a költő, a színész semmivé válik: a haiku végül az olvasóban, a nézőben születik meg. Ha átadjuk magunkat a képeknek, hangoknak, mozdulatoknak, a szavak zenéjének: nemcsak a külvilágról, a természetről, hanem talán magunkról is megtudunk valami újat. És arról, hogy ez nem is olyan nagy különbség.

20.15 Kertmozi: A 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásai • Zichy liget

Lengyel Balázs: Hármasban (11’) – 7. Friss Hús 2019 – különdíj • Dávid Attila: Jakab (14’) – 7. Friss Hús 2019 – különdíj • Ladányi Jancsó Jakob: A naprendszer legkisebb bolygója (11’) – A 7. Friss Hús versenyfilmje

21.00 Kertmozi: Gettó Balboa – magyar dokumentumfilm, 2018, 90 perc (16) Rendező: Bogdán Árpád, főszereplők: Szabó Zoltán, Sipos Mihály • Zichy liget

Szabó Zoli (21) hat éve bokszol Sipos Misi (60) felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt, tíz éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt Misire, aki az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket. Tanítványai közül kiemelkedik a szorgalmas és tehetséges Szabó Zoli, aki válaszút előtt áll: vagy az éjszakai életet választja, vagy profi ökölvívó lesz és ringbe száll álmaiért.

 

Május 16., csütörtök

17.00 Bita-Simon Erika ékszerkészítő kiállítása. Köszöntőt mond: Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója, megnyitja: Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, zongorán közreműködik: Monhalt Ákos, megtekinthető: 2019. június 6-ig • Köfém Oktatási és Közművelődési Központ, Verseci utca 1–15.

A gyöngyhímzés és a gyöngyfűzés része a magyar néphagyománynak, az egyes vidékek ünnepi viseleteinek. A technikák szinte anyáról lányra öröklődtek az évszázadok folyamán. Szerencsére még ma is vannak olyanok, akik őrzik ezeket a hagyományokat. Természetesen ma már nem mindig népies viseletben, hanem a mai korba átültetve gyöngyökkel hímzett ruhadarabok vagy modern ékszerek formájában. Bita-Simon Erika egyike azoknak, akik magas szinten gyakorolják ezt a tevékenységet.

20.15 Kertmozi: Rövidfilmek • Zichy liget

Fazekas Máté Bence: Apám szíve (15’) – 7. Friss Hús 2019 – különdíj • Kovács István: Ostrom (22’)

21.00 Kertmozi: Apró mesék – magyar romantikus thriller, történelmi film, 2019, 112 perc (16) Rendező: Szász Attila, főszereplők: Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica, Molnár Levente • Zichy liget

Hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyar­or­szá­gon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

 

Május 17., péntek

16.00–20.00 Textil_Beton_Műanyag újrahasznosító workshop – textilszatyrok és gym bagek, a pólót újragondoló betonpecsételés és nyári, kerti égősor készítése műanyagflakonokból • Új Magyar Képtár, Megyeház utca 17.

A 21. század nagy kihívásai közé tartozik a tömegesen gyártott ipari termékek hulladékkezelése. A szakemberek mellett a művészek is évtizedek óta dolgoznak azon, hogy a túlfogyasztást lassítsák, és felhívják a figyelmet a különböző anyagokban rejlő otthoni, kreatív lehetőségekre. A design és a képzőművészet kéz a kézben teremt ehhez lehetőséget a különböző kézműves és alkotó programokon. Ha csak annyit teszünk, hogy nem használunk nylon zacskót, hanem helyette vászonzacskóba vagy szatyorba vásárolunk, a megunt ruháinkat kreatívan újragondoljuk, saját motívumokkal díszítjük, sokat tehetünk a jövőnkért. Karai Györgyi formatervező, Szabó Eszter Ágnes képzőművész és Szilágyi Csilla üvegtervező művész Textil-Beton-Műanyag újrahasznosító workshopja ezekre a problémákra reflektál.

18.30 Ruhák újrahasznosított anyagokból – a SzSzC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjainak divatbemutatója • Zichy liget

19.30 Ady-est – Pinguin Sound – a MéhKasaula zenés irodalmi estje verslemezekről • Zichy liget

Ady Endre születésének 100. évfordulójára készült a zenés irodalmi est. A vinylkultúra a 80-as évek vége óta előszeretettel festi alá szellős zenékkel a verslemezeket. Az este folyamán deep haus és dub lemezek folynak össze Ady Endre írásaival. A verseket, írásokat többek között Latinovits Zoltán, Major Tamás, Sinkovits Imre mondták lemezre.

20.15 Kertmozi: A 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásai • Zichy liget

Füzes Dániel: Szokásjog (34’) – 7. Friss Hús 2019 – legjobb színész: Nagy Márk

21.00 Kertmozi: Ruben Brandt, a gyűjtő – magyar animációs akció-thriller, 2018, 96 perc (12) Rendező: Milorad Krstić • Zichy liget

Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe.

Sötétedéstől: Fényvetítés a Kortárs Ligetben • Zichy liget

 

Május 18., szombat

10.00–13.00 Balettóra szabadon – a Székesfehérvári Balett Színház nyílt balettórája az emberi test mozdulatainak, gesztusainak újrahasznosításával • Zichy liget

A Székesfehérvári Balett Színház absztrakt formában kapcsolódik a fesztivál idei témájához: az emberi test mozdulatait, gesztusait szeretnék „újrahasznosítani” úgy, hogy a fehérváriakat teszik a cselekvés középpontjába. A nem tánccal foglalkozó embereknek nem kell tudniuk, hogy azok a mozdulatok, amelyekkel a táncosok dolgoznak, hogyan jönnek létre. Ezzel a balettórával lehetőséget kínálnak a balett elemeit nem ismerő fesztiválozóknak, hogy megismerkedjenek és kipróbálhassák azt, amivel a táncosok nap mint nap dolgoznak. Ha kíváncsi, hogy mi az a tandu, ronde de jambe par terre, fondue, plié, jeté, vegyen részt a Székesfehérvári Balett Színház balettóráján, ahol a táncművészek és a koreográfus segítségével bárki balett-táncos lehet egy rövid időre. A balett-mentes előélet előny!

16.00 Csillagkapu – Csoóri Sándor gyermekkönyvének rendhagyó bemutatója. Játékmester: Novák Péter, közreműködik a Parapács zenekar, az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és a Kispendely Énekegyüttes • Zichy liget (esőhelyszín: Táncház, Malom utca 6.)

Az előadás egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra: a költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják. A játékmester, Novák Péter térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget. Csoóri Sándor évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában csendülnek fel, ékes anyanyelvünkön tanítva a tradíciók elevenségére, megélésük szépségeire. A játékmester egyben be is vonja a közönséget, így az egész előadás egy interaktív közösségi élménnyé válik

16.00–22.00 20. Jam-Bory-Vár – kisfesztivál a Bory-várban • Máriavölgy 54.
Belépő: 900 forint, 12 éves kor alatt ingyenes • Esőhelyszín: A Szabadművelődés Háza

16.00 Spirotic retextil mandala workshop a Százoszlopos udvarban

16.30 Ágoston Béla: Versi varsa – gyerekprogram a Napsugárkertben

16.30 Handpan piknik, Viabhadra, ToSoDa project a Százoszlopos udvarban

17.00 Mesterházy Kata és Mákó Rozi dj set az Elefántos udvarban

18.00 Megnyitó a Százoszlopos udvarban

18.30 20 éves a Jam-Bory-Vár – a MéhKasAula kiállításának megnyitója a Vagyóczky-teremben

19.00 Mörk koncert a Százoszlopos udvarban

20.00 JamBory Slam az Elefántos udvarban

20.40 ColorStar koncert a Százoszlopos udvarban

22.00 Project Prometheus – tűztánc-színház a vár egész területén

EGYÉB PROGRAMOK: Moiré „elektro zen kert” • Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a Fullkolor vetíti be, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatók

A Bory-vártól a KNYKK különjáratai díjtalanul szállítják be a közönséget a városközpontba.

A hivatalos after a Kossuth Udvarház udvarán a Sexpants-szel.

Részletes program »

   

20.15 Kertmozi: 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásai • Zichy liget

Szeleczki Rozália: Rozgonyiné (22’) – 7. Friss Hús 2019 – különdíj • Molvay Norbert: Jövő szerdán (13’) – 7. Friss Hús 2019 – legjobb rövidfilm

21.00 Kertmozi: Egy nap – magyar játékfilm, 2018, 99 perc (12) Rendező: Szilágyi Zsófia, főszereplők: Szamosi Zsófia, Füredi Leo, Vándor Éva • Zichy liget

Anna 40 körül jár. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

 

Állandó programok a Zichy ligetben
2019. május 10–18.

  • Kortárs Liget – a Székesfehérvári Művészek Társaságának képző- és iparművészeti alkotásai az újrahasznosítás jegyében: Száz év 100 zsák történet – Mosberger Róbert fotókiállítása • Óriás doboz – A Székesfehérvári Művészek Társasága installációja • The doors – Burián Norbert installációja • Fókusz– Arany Gold Zoltán mobil szobra • Vasaim – Ujházi Péter fémszobrai • Légtornászok – Ecsedi Mária textil installációja • Körforgásban – A Magyar Plakát Társaság kiállítása
  • Kortárs Képregény Kiállítás Fábián István AllStar című képregényéből, valamint Ambrus Izsák GOTTHEM és A pillangók hétköznapi élete című, Kovács Milán által írt képregények elkészülési folyamataiból a Mátyás király körút és Ybl Miklós utca sarkán
  • Kertmozi – A fesztivál minden napján 20.15-től válogatás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből és a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból. 21.00 órától nagyjátékfilmek, részletes program a napi műsorban. Esőhelyszín és esőnap nincs, kedvezőtlen időjárás esetén a vetítések elmaradnak. Ilyen esetekben a kisfilmeket később levetíti a Barátság mozi, a nagyfilmek pedig a szokásos műsorrendben nézhetőek meg a város művészmozijában.

______________

A 20. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a belépődíjasként jelzett programok kivételével a belépés ingyenes. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A Zichy ligetbe szervezett programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve eső helyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.