Animóka – kreatív családi nap

2021. november 4.   SZKKK  

Mikor:
2021. november 20., szombat, 14:30 – 19:00
2021-11-20T14:30:00+01:00
2021-11-20T19:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

A mesék és animációs filmek kedvelői számára szervez kreatív családi napot a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) az intézmény Fürdő sori központjában november 20-án, szombaton 14.30 órától. Közös animációsfilm-készítés, drámajáték, mesekiállítás, mesekvíz és játékok szerepelnek a programban, de a délután folyamán a résztvevők megismerkedhetnek a zene- és zörejkészítés titkaival is. Az ingyenes eseményen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, az arcmaszk használata kötelező.

Székesfehérváron több éves hagyománya van az Animóka című kreatív családi foglalkozásoknak. A korábban a tavaly megszűnt Fejér Megyei Művelődési Központban, jelenleg az SZKKK Fürdő sori központjában működő Animono Animációsfilm-készítő Műhely éves programjának legkiemelkedőbb eseményének fókuszában az animáció áll: érdekes foglalkozásokra – drámajáték, festés, rajzolás, filmforgatás – hívják a családokat, és olyan, házilag is megvalósítható filmes praktikákra tanítják a látogatókat, amelyekkel otthon is sikeresen készíthetnek animációs filmeket. A foglalkozás során a gyerekek ahhoz is kedvet kaphatnak, hogy a szakkörbe járjanak.

Részletes program

14.30–18.00 Elképzelt világ, ez egy csoda! – animációsfilm-készítés az Animono Animációsfilm-készítő Műhellyel

14.30–15.30 Mesevadászat: a történet kidolgozása és eljátszása

16.00–17.00 Kreatív szorgoskodás: a mesehősök és a film háttereinek elkészítése, festése

17.00–18.00 Életre keltett papírfigurák: animációs film forgatása

Az elkészült film november 22-től lesz látható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ online felületein.

16.30–18.30 Animációs zene- és zörej-műhely – készítsünk hangot a filmekhez! (A foglalkozáshoz 30 percenként lehet csatlakozni.)

Egész nap: Négyszögletű Kerek Erdő mesekiállítás, mesekvíz és játékok

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes.

Az idei Animóka témája a dzsungel, a gyerekek ebben a témában alkotnak és hozzák létre közös filmjüket. Milyen kalandok várnának ránk, ha egy varázslat folytán ott teremnénk a hihetetlen formájú növények alkotta színes dzsungelben, a táncoló pillangók, bogarak, furcsa, sosemvolt állatok között? Ezt még nem tudhatjuk, ugyanis az elképzelt világot és a film történetét a résztvevő gyerekek közösen találják ki drámapedagógus segítségével, ez lesz a délután első foglalkozása fél háromtól. Ezt követően, négy órától együtt készítik el a mozgatható papírfigurákat és a film háttereit, majd öttől mindezt életre is keltik: Debreczeni Katalin képzőművész, az Animono szakkör vezetőjének irányításával leforgatják az animációs filmet. Az elkészült film az SZKKK online felületein is látható lesz november 22-től.

Az animációs filmek persze nem némák, a párbeszédek mellett zenék és zörejek is szükségesek hozzájuk: fél öttől az animációs filmek zenei és hangi alkotó folyamataiba kaphatunk betekintést. Az interaktív zenei foglalkozásnak az is célja, hogy bemutassa a hangok kifejezőerejét, a filmzene rejtett funkcióit és a hangi világ történetmesélő képességeit. A délután folyamán a Négyszögletű Kerek Erdő mesekiállítás, mesekvíz és játékok is várják a gyerekeket.

Az Animóka foglalkozásain csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személy­azono­sításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes.