Aranybulla Művészeti Napok

2022. augusztus 9.   SZKKK  

Mikor:
2022. augusztus 25., csütörtök @ 20:30 – 2022. augusztus 28., vasárnap @ 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-08-25T20:30:00+02:00
2022-08-28T22:00:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes

A székesfehérvári nyári programok zárásaként augusztus 26–28-án rendezik meg az Aranybulla Művészeti Napokat az Öreghegyi Közösségi Házban és annak kertjében. A programsorozat előestéjén, csütörtökön izgalmas filmet vetít a Barátság mozi kertmozija, pénteken Kiszely Krisztián fotóiból nyílik kiállítás, majd Barabás Lőrinc Live Act koncertje kezdődik. Szombaton Szőcs Henrik zongoraművész vetítéssel egybekötött koncertje ígér tartalmas kikapcsolódást, vasárnap pedig a Peet Project fellépésére várják a közönséget.

Több mint húsz éve, az Öreghegyi Közösségi Ház egykori legendás igazgatója, Tóth István ötlete nyomán született meg az Aranybulla Művészeti Napok programjának ötlete. A nagy múltú rendezvényen hagyományosan kiállítás nyílik és az ingyenes koncerteken jó zenéket hallhat a közönség – idén mindezekhez még egy kertmozi-vetítés is kapcsolódik.

Részletes program:

Augusztus 25., csütörtök
20.30  Kertmozi: Gyilkos party – francia misztikus vígjáték, 103 perc, 2021 (16) | Jegyek »

Augusztus 26., péntek
19.30  Keleti végeken – Kiszely Krisztián fotókiállításának megnyitója
20.00  Barabás Lőrinc Live Act koncert

Augusztus 27., szombat
20.00  Muszorgszkij: Egy kiállítás képei – Szőcs Henrik zongoraművész koncertje

Augusztus 28., vasárnap
20.00  Peet Project koncert

A programsorozat előestéjén, augusztus 25-én, csütörtökön este 20.30 órától izgalmas filmet, a Gyilkos party című francia misztikus vígjátékot láthatja a közönség a ház hangulatos kertjében, belépők már válthatók a Barátság mozi honlapján, a www.baratsagmozi.hu oldalon. 

Pénteken fotókiállítás megnyitójára invitálja a művészetkedvelőket az Öreghegyi Közösségi Ház: a Csókakőn élő Kiszely Krisztián Keleti végeken címmel állítja ki képeit. A fotós Debrecenben született, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, Fehérváron végezte el a fotós szakiskolát, volt sajtófotós, majd az Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1998-ban. Sokáig kitartott az analóg gépek mellett, 2006-ban váltott digitális technikára. Fekete-fehér, szocio-riport jellegű képeit utazásai során, főleg Erdélyben készíti: azok a helyek érdeklik, ahol a táj, a környezet még érintetlen, az emberek még megőriztek valamit a múltból. 1991 óta folyamatosan fotóz, képein sokféle arc feltűnik a legegyszerűbb hegyi pásztortól a híres színészekig: 1995-ben Tolnay Kláriról készített sorozatot, amelyet Fehérváron is láthattak az érdeklődők. Műveit egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be, dokumentarista fekete-fehér képei szerepelnek a Photographic Marcadillo és a wonderzofphotography közösségi oldalán. A fotózás mellett tanít a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnáziumban, reklámfilmeket, cégarculatot tervez és zenél is: a Spencer Hill Magic Band tagja. 1992-ben Petzval József-éremmel, 2001-ben Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjjal, 2006-ban megyei Príma díjjal ismerték el tevékenységét. Kiszely Krisztián kiállítását Zátonyi Tibor fotóművész nyitja meg augusztus 26-án, pénteken 19.30 órakor, a tárlat szeptember 23-ig látogatható hétfőtől péntekig 15 órától 19 óráig, vasárnap 9 órától 13 óráig.

A tárlatnyitó után kezdődik Barabás Lőrinc Live Act koncertje. A trombitás-zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet aktív szereplője, egyik mozgatórugója. Az elmúlt tíz évben klubestjei és formációi termékeny talajt biztosítottak a jazz és az elektronika határmezsgyéjén kísérletező rokonlelkek számára. Olyan eseményeken tett szert szélesebb nemzetközi ismertségre, mint például a Montreaux Jazz Fesztivál, a londoni iTunes fesztivál, ahol Valerie June-nal játszott közösen, de olyan előadókkal is osztozott már a színpadon, mint a Thievery Corporation, Bonobo vagy Erik Truffaz. Live Act projektje dance ritmusokat, meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze. Barabás Lőrinc a színpadon trombitával, billentyűkön, laptoppal és loop stationnel egyedül szólaltatja meg szerzeményeit. Minden élő előadása egy-egy izgalmas utazás váratlan, modern, törzsi világokba.

Szombaton este nyolckor egy másik zenei világ várja a közönséget. A koncerttermek egyik leggyakoribb repertoárdarabja, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraciklusa hangzik el a fiatal zongoraművész, Szőcs Henrik előadásában. A zeneművet Viktor Hartmann festményei ihlették, az estet ezeknek a képeknek a kivetítése teszi különlegessé. Szőcs Henrik a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2019-ben.

Az Aranybulla Művészeti Napok zárásaként vasárnap este a Peet Project lép színpadra. A hegedű/ének, szaxofon, billentyű, basszusgitár, dob felállásban játszó Peet Project az egyik legtehetségesebbnek tartott, immár nemzetközileg is elismert fiatal hazai zenekar. 2009-ben elnyerték a Jazzy Rádió Dalversenyének fődíját, 2013 óta rendszeresen szerepelnek jelentős amerikai és hazai jazz fesztiválokon. 2013-ban „Év felfedezettje”, 2017-ben „Év albuma”, 2020-ban „Év dala” díjat nyerték el az USA legjobbnak választott jazz fesztiválján. Az amerikai Billboard Smooth Jazz Top 30 listán – a hazai zenekarok közül elsőként – eddig négy különböző dallal is szerepeltek. Lemezeiken vendégként olyan előadók működtek közre, mint Dave Koz, Paul Brown, Michael Lington, Marcus Anderson és a hazai jazz hegedűsök doyenje, Deseő Csaba. A hazai tévénézők 2015-ben a Hungary’s Got Talent, majd 2017-ben és 2018-ban A Dal című műsorban is láthatták őket, de zenéjüket a jazz- és gasztro-fesztiválok közönségének sem kell bemutatni.