Éneklő Ifjúság hangverseny

2024. március 29.   SZKKK  

Mikor:
2024. április 24., szerda @ 09:00 – 14:00 Europe/Budapest Időzóna
2024-04-24T09:00:00+02:00
2024-04-24T14:00:00+02:00
Hol:
Táncház
Székesfehérvár
Malom utca 6.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Skrobák-Kovács Réka
+3670/457-9002

Tizenegy kórus műsorát hallhatja a közönség az Éneklő Ifjúság idei hangversenyén, amelynek a Malom utcai Táncház ad otthont április 24-én, szerdán 9 órai kezdettel. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA több évtizedes hagyománnyal bíró eseményét ebben az évben is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezi meg. A program ingyenesen látogatható.

Éppen 90 éve, 1934 óta létezik az Éneklő Ifjúság mozgalom, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben országszerte számos kórus mutatkozhatott be. Az egyik legnagyobb, sok énekelni szerető fiatalt megmozgató zenei rendezvény hangversenyeit a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA (és annak szakmai elődei) szervezi. A KÓTA felhívására ebben az évben Fejérből nyolc iskola tizenegy kórusa és énekegyüttese jelentkezett, az ő műsoraikat élvezheti majd a közönség Székesfehérváron.

Program

9.00  Köszöntő
9.10  Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI – Legkisebbek Kórusa
9.24  Tóvárosi Általános Iskola – Tóvárosi Dúdolók
9.36  Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara
9.53  Kossuth Lajos Általános Iskola – Kicsinyek Kórusa
10.07  Ciszterci Szent István Gimnázium – Ciszterci gyermekkar
10.20  Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI 8. é osztály

10.31  Szünet

11.30  Gárdonyi Géza Általános Iskola kórusa
11.43  Teleki Blanka Gimnázium – Kriminális Kvintett
11.56  Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Károlyi József Tagiskolája – Csurgói Csicsergők
12.07  Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI – Tulipánok énekegyüttes
12.22  Teleki Blanka Gimnázium Kamarakórusa

13.00  Értékelés, díjátadó

Székesfehérvárról öt intézmény diákjai vesznek részt az idei Éneklő Ifjúság hangversenyen. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából jelentkezett a legtöbb kórus, három is érkezik a hangversenyre: a kamarakórustól többek között németalföldi, francia és angol szerzők szerzeményeit hallhatjuk, és a Karib-tenger kalózai című film dallamai is felcsendülnek. A Kriminális Kvintett is nemzetközi repeortoárral készül, köztük huszárnótát és bordalt is hoz a Táncházba, a gimnázium vegyeskara pedig nagy lélegzetű, főként egyházi témájú kórusművekből állította össze műsorát – a kórusokat Reiner Renáta vezényli, a zongorakísértetet Szarka Andrea adja.

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI két kórussal jelentkezett az idei eseményre. A Legkisebbek kórusa az ének-zenét emelt szinten tanuló, alsó tagozatos kisdiákokból áll, karvezetőjük Polgár Zoltánné, a gyerekek Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet és Karai József művei mellett népi gyermekjátékok dalait is éneklik, zongorán Ocskay-Mattyasovszky István működik közre. A zenét emelt szinten tanuló, 13–14 évesekből álló 8. é osztály gyermekkarát is Polgár Zoltánné vezeti, a kórus többek között Giovanni Pierluigi da Palestrina, Rameau és Farkas Ferenc műveit mutatja be, műsoruk különlegessége egy angol bálnavadász dal feldolgozása lesz. A kórust népes zenekar kíséri: zongorán Böjtös Boldizsár, fúvós hangszeren Ocskay-Mattyasovszky István, gitáron Varga Anett, cajonon pedig Böjtös Bertalan működik közre.

A Kossuth Lajos Általános Iskolából érkező Kicsinyek kórusát Szünder Nóra vezényli, Balázs Árpád és Praetorius művei mellett egy gyermeklakodalmas népdalcsokrot is előadnak – az iskola kórusának zongorakísérője Bartha Melinda. A Tóvárosi Általános Iskola a Tóvárosi Dúdolókkal nevezett a megmérettetésre: az alsós diákokból álló kórus Bartók Béla népdalgyűjtéseiből és feldolgozásaiból állított össze egy válogatást; a kórus karnagya Fehérváriné Ábrahám Melinda, és zongorán is ő kíséri a gyerekeket. A Ciszterci Szent István Gimnázium Ciszterci gyermekkara felsős diákokból áll, Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet művei mellett széki népdalcsokorral készülnek a versenyre, a kórust Radics Éva vezényli, zongorán Török Viola Boglárka működik közre.

Gárdonyból érkezik a Gárdonyi Géza Általános Iskola kórusa, ők először népdalcsokrot nyújtanak át a hallgatóságnak, majd egy argentin népdal, végezetül pedig Bárdos Lajos és Karai József művei következnek – a kórust Oláh-Nagy Éva vezényli, a zongorakísérő Molnár Réka lesz. A Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI Tulipánok énekegyüttese – Márkusné Igmándi Zita vezetésével – népdalokkal örvendezteti meg a közönséget a Táncházban. Fehérvárcsurgóról, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Károlyi József Tagiskolájából jönnek a Csurgói Csicsergők, akik dunántúli népdalcsokorral neveztek a megmérettetésre, karnagyuk Erőss Orsolya.

A kórusokat háromfős zsűri – Farnadi Tamara ének-zene pedagógus, karvezető, Haui Lóránt ének-zene pedagógus, a győri Bartók Gyermekkar karnagya és dr. Uhereczky Eszter ének-zene pedagógus, Artisjus-díjas karnagy – méltatja. A zsűri nemcsak értékeli, de javaslataival segíti is az iskolai karnagyok munkáját.

Az Éneklő Ifjúság hangversenye szabadon látogatható, a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket az ingyenes programra!