Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó programok

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. szeptember 16., péntek @ 10:00 – 2022. szeptember 22., csütörtök @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-09-16T10:00:00+02:00
2022-09-22T18:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

Hangold össze!

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2022. szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával.

A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb, Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá a „Hangold össze!” mottó jegyében. 

A szeptember 16-án, pénteken délelőttre tervezett, óvodásoknak és iskolásoknak szóló Salétrom utcai programok a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradnak.

Szeptember 16-án, pénteken délelőtt az óvodásokat és az iskolásokat szólítja meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.

A legkisebbek 10.00 órától gyülekezhetnek a Németh László Általános Iskola előtt, hogy a hagyományokhoz híven 10.30 órától kismotorjaikkal, futóbiciklijeikkel, biciklijeikkel, rollereikkel bevehessék a Gáz utca lezárt szakaszát, ezzel is jelezve, hogy a környezettudatos közlekedés jövőnk kulcsa. A „Gurulj velünk!” felvonulásra az óvodás csoportok szeptember 13-áig jelentkezhetnek a weboldalon.

Az iskolásokra idén is izgalmas feladatok várnak a Legmobilisabb osztály vetélkedőn. A 11.00 órakor kezdődő versenyt az az osztály nyeri meg, amelyik a legtöbb alternatív közlekedési eszközzel – bármivel, amivel gurulni lehet: biciklivel, rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával, segway-jel – jelenik meg a Salétrom utcában, és a legtöbb pontot szerzi meg a közösségi közlekedés szabályai vetélkedőn. A megmérettetésre – amire az iskolák szeptember 13-áig jelentkezhetnek a weboldalon – 10.30 órától gyülekezhetnek a Németh László Általános Iskola előtt.

Kicsiknek és nagyoknak is érdemes részt venniük az egész programon, hiszen 10.00 és 13.00 óra között az övék a Salétrom utca: játékos formában megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeivel, találkozhatnak a Depónia Nonprofit Kft. közönségkedvenc kabalafigurájával, Gyűjtivel, és a Gaja Környezetvédő Egyesület is izgalmas ismertető játékokkal, napelemes eszközbemutatóval várja őket.

Szeptember 16-án, pénteken délután és este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében folytatódnak az Európai Mobilitási Hét országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok.

A környezettudatosság a formatervezés, a divattervezés terén is egyre népszerűbb irányzat. Az öko-design arra törekszik, hogy az adott termék környezetbarát (például újrahasznosított) alapanyagokból készüljön, gyártása és felhasználása a lehető legkevésbé károsítsa a környezetet. Az SZKKK-ban 18.30 órakor nyíló Circular Design kiállításon a látogatók ENIHORN – Horn Enikő, Cserba Anna, SZABOANI – Szabó Anikó, LAZLO – László Edina, Cellunett – Buza Krisztina, Botos Balázs, Kesserű Andrea, ESZKA – Szakos Kriszta öko-design ruháival, táskáival, textiljeivel, kerámiáival, bútorjaival ismerkedhetnek meg Papp Anett textiltervező iparművész vezetésével. Az alkotásra vágyók a helyszínen próbára tehetik kézügyességüket, kreativitásukat: a kiállításmegnyitót követően 21.00 óráig Molinók újragondolva címmel használt molinókból közös kollázskészítő workshopot tartanak.

Az est folytatásában, a KAMU pénteken 19.00 órától slam poetry és játékfilm-vetítés, 20.00 órától a Hajnal Mozgástér társulat tűztánc-bemutatója várja az SZKKK látogatóit, 21.00 órától egy frissen alakult, és máris nagyon népszerű, fiatalokból álló zenekar, a Crescendo Selecta koncertje zárja az estet.

Szeptember 16. és 18. között a Petőfi Irodalmi Múzeum új utazó tárlata, az „Átröpűlök hosszában hazámon” című, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott vándorkiállítás látogat városunkba a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében.

A Petőfi-busz képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. A járműben berendezett, ingyenesen látogatható kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be három napon át két helyszínen: szeptember 16-án és 17-én a Városház téren, 18-án a Prohászka ligetnél, a Várkörúton 10.00–18.00 óra között. A busz befogadóképessége egyidejűleg legfeljebb 20–25 fő. A kiállítást a PIM szakképzett munkatársai kísérik, egyéni látogatókat és csoportokat fogadva. A tárlat egyéni megtekintésének időtartama kb. 30 perc. A szervezetten érkező csoportok számára – akik előzetesen a +3620/665-7583 telefonszámon, vagy a kopcsai.margit@fehervariprogram.hu e-mail címen jelentkezhetnek – korcsoportokra szabott, 30 perces múzeumpedagógiai foglalkozásokat, vagy tárlatvezetéseket biztosítanak. Akik pedig a buszra várakoznak, a Csak ülök és Petőfi programon kényelmes párnákon ülve merülhetnek el az SZKKK által kihelyezett Petőfi-kötetekben. 

Szeptember 18-án, vasárnap a belvárosban folytatódnak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó programjai.

Menő jövő címmel a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányaival idén is megrendezik az Elektromos járművek napját. A Prohászka ligetben 15.00 órától Belvárosi pikniket tartanak kerékpáros bemutatókkal, környezettudatos foglalkozásokkal, családi programokkal, ahol a  látogatók beszállhatnak a Petőfi-buszba, megtekinthetik a Petőfi Irodalmi Múzeum vándortárlatát. Az SZKKK és Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár „Bringázz Fehérvár!” kerékpáros felvonulása 14.00 órakor indul a Halesz parkból, ahonnan a Budai úton át a Lövölde, Horváth István utcán, majd a Széchenyi útról a Vörösmarty és Piac térre fordulva a Palotai úton vezet a túra, ami a Mészöly Géza utcán át a Zichy liget mellett elhaladva a Várkörúton ér véget, várhatóan 15.00 órakor érkezik meg a Prohászka ligetbe. Szintén az autómentes nap programja a Kerekezés a királyok városában!, amit 8.30 órakor indít a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség. A kb. 20 km-es túra tervezett időtartama négy óra, a Csitáry-kúttól indulva a Palotavárosi tavak, Királyok parkja, János vitéz park, Hosszúsétatér, Aquamobil, Béke tér, Halesz park, Rácbánya, Aranybulla park, Bányató, Millenniumi-emlékmű, Aszalvölgyi árok, Zichy liget útvonalon vissza a Csitáry-kútig.

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség az Európai Mobilitási Héthez országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan szeptember 19-én, 20-án és 21-én a város iskoláinak mutatja be Székesfehérvár természeti értékeit, Sóstót, Rácbányát és a Palotavárosi tavakat.

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó székesfehérvári programok szeptember 22-én érnek véget.

Van jobb megoldás az autós közlekedésnél – ezt szeretné bizonyítani egy jó hangulatú, közös bringázással a Magyar Kerékpárosklub a szeptember 22-i Bringázz a munkába! Bringázz a suliba! országos programmal.