Európai Mobilitási Hét

2021. szeptember 3.   SZKKK  

Mikor:
2023. szeptember 16., szombat @ 10:00 – 2023. szeptember 22., péntek @ 13:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-09-16T10:00:00+02:00
2023-09-22T13:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Fiáth Beáta
+3670/651-9273

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2023. szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával.

A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb, Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá, idén a „Takarékoskodj az energiával!” mottó jegyében. A rendezvénysorozathoz kapcsódóan idén is megrendezik a Menő jövő – Elektromos járművek napját a Belvárosban.

Gurulj velünk! felvonulás – felhívás »

Legmobilisabb osztály vetélkedő – felhívás »


EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT – SZÉKESFEHÉRVÁR

2023. szeptember 16–22.


Szeptember 16., szombat

10.00–18.00 óra • Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakasza

Menő jövő – Elektromos járművek napja – a látogatókat elektromos autók, rollerek, kerékpárok, autóbusz, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, védőfelszerelések, autóalkatrészek, töltők és oktatás, valamint az érvényes jogosítvánnyal rendelkezőket tesztvezetés várja.

A rendezvény résztvevői: Alteneva Kft., Barta Cégcsoport, EGOWAY Roller Kft., Elektromotive Hungaria Kft., E.ON Hungária, E-TWOW Magyarország, Eurowind Kft., EVsOLUTION Kft., Hellovelo Zrt., OTP Mobil Kft., Pappas Auto Magyarország Kft., Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft., Procar Kft., RollerSuli, Rollin Technologies Kft., Volánbusz Zrt.

10.00–18.00 óra • Prohászka liget

Játékok kicsiknek és nagyoknak – népi ügyességi fajátékok, mászófal, mobil kalandpark, KRESZ-oktatópálya és kvíz, ügyességi akadálypálya

10.00–14.00 óra • Prohászka liget

Környezettudatos családi programok – a környezettudatosságot népszerűsíti a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti, komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással és bemutatókkal, ökológiailábnyom-számítással, vízvizsgálattal.

10.00–17.00 óra • József Attila utca – a Skála Áruház és az ügyeletes gyógyszertár közötti útszakaszon, a parkolón túl –

Az Ikarus cégcsoport is megjelenik új elektromos buszával, ami megtekinthető, és a József Attila utcából óránként városnéző körútra viszi utasait. Az utolsó indulás időpontja: 17.00 óra.


Szeptember 17., vasárnap

15.00 óra • Vörösmarty tér

Gyalog többet látsz! – Városi barangolás a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetséggel Székesfehérvár természeti szépségeinek felfedezésére


Szeptember 18., hétfő

16.00 óra • Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ mögötti kiserdő

Nordic walking oktatás – az egyórás sétákra a botokat a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 20 főig biztosítja.


Szeptember 19., kedd

15.00 óra • Csitáry-kút

Tedd le az autód, kerekezéssel sokszoros az élmény! – a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 13 km-es, bringás, városi kalandozása a Csitáry-kút, Palotavárosi tavak, Királyok parkja, János vitéz park, Hosszúsétatér, Aquamobil, Béke tér, Halesz park, Rácbánya, Aszalvölgyi árok, Zichy liget, Csitáry-kút útvonalon (esőnap: szeptember 20.)

16.00 óra • Halesz park

Nordic walking oktatás – az egyórás sétákra a botokat a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 20 főig biztosítja.


Szeptember 20., szerda

16.00 óra • Rácbánya

Nordic walking oktatás – az egyórás sétákra a botokat a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 20 főig biztosítja.


Szeptember 22., péntek

10.00 – 13.00 óra • Németh László Általános Iskola (Salétrom utca 4–6.) előtt

Gyerekprogramok a környezettudatosságról – a Gaja Környezetvédő Egyesület a megújuló energiát népszerűsítő eszközeivel, ökológiailábnyom-számítással és mini komposzt ismertetővel készül a gyermekek számára.

10.30 óra • Németh László Általános Iskola (Salétrom utca 4–6.) előtt

„Gurulj velünk!” felvonulás: az előzetesen regisztrált óvodás csoportok kismotorjaikkal, futóbiciklijeikkel, biciklijeikkel, rollereikkel beveszik a Gáz utca lezárt szakaszát, ezzel is jelezve, hogy a környezettudatos közlekedés jövőnk kulcsa.

A „Gurulj velünk!” felvonulásra az óvodás csoportok szeptember 15-ig jelentkezhetnek »

11.00 óra • Németh László Általános Iskola (Salétrom utca 4–6.) előtt

Legmobilisabb osztály vetélkedő: az előzetesen regisztrált iskolai osztályok versenyét az az osztály nyeri meg, amelyik a legtöbb alternatív közlekedési eszközzel – bármivel, amivel gurulni lehet: biciklivel, rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával, segway-jel – jelenik meg a Salétrom utcában, és a legtöbb pontot szerzi meg a közösségi közlekedés szabályai vetélkedőn.

A Legmobilisabb osztály vetélkedőre az iskolák szeptember 15-ig jelentkezhetnek »


Az Európai Mobilitási Hét rendezvényei sajtónyilvánosak.