Fehérvári Advent

2019. november 16.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. december 1., vasárnap, 15:00 – 20:00
2019-12-01T15:00:00+01:00
2019-12-01T20:00:00+01:00
Hol:
Belváros
Költség:
Ingyenes

December 1., vasárnap

15.00–19.00  Különleges karácsonyi képeslapok készítése a Papírformával (Hiemer-ház, Gesztenyés udvar, bejárat a Jókai utcáról)

17.00–20.00  Interaktív hópelyhes játék (Varkocs-szobor)

17.00–20.00  Kockaforgatós kinect játék (Országzászló tér)

17.30  Meglepetés minden napra: élő adventi naptár (Városháza ablakai)

Néhány éve már, hogy a fehérváriaknak van közös, városi adventi naptáruk: december elsejétől minden nap más- más meglepetés várja a belvárosban járókat. A fényekkel mesebelivé varázsolt Városháza ablakaiban színészek, énekesek, zeneiskolások nyújtják át az aznapi, lélekmelengető ajándékot. Idén megújulnak a naptár hangulatos, színes karácsonyi motívumai, amelyek most a Fényszórók Visual alkotóinak köszönhetően meg is mozdulnak a falon. Jöjjenek el, találkozzunk december 1. és 23. között minden nap este fél hatkor a Városháza előtt!

17.35  Vörös Janka (ének) és Fövenyi Máté (gitár) kiskoncertje (Adventi színpad)

A fiatal székesfehérvári énekesnő a Kodolányi János Egyetem jazzének szakán szerzett diplomát, de már a végzés előtt is letette a névjegyét a zenei világban: 2010-ben megnyerte az I. Országos Jazzversenyt jazzének kategóriában. 2010–2012-ig a Vienna Konservatorium Budapest Zeneművészeti Tanárképző Főiskola jazzének szakos növendéke volt; 2014-ben elnyerte az Ablakos Lakatos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjat.  Vörös Janka több alkalommal is mentorként segítette a Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny résztvevőit.

 

A JazzMa által „extraklasszis tehetségnek” titulált énekesnő zenekara, az e-Series 2013-ban alakult, abban az évben a Magyar Jazz Ünnepének fő helyszínén debütáltak. A következő márciusban jelent meg első albumuk, melyen a saját szerzemények mellett áthangszerelt feldolgozások is hallhatók. A zenekar minden tagja jazz-előadóművész végzettségű, mégis – zenei nyitottságuknak köszönhetően – a jazz mellett rengeteg más műfaj is megmutatkozik dalaikban és játékukban. Zeneiségüket a jazz alapokra épülő modern hangzás határozza meg. A szokványos és meghökkentő stílusjegyek vegyítésével különleges, érdekes zenei hatást érnek el.
Fövenyi Máté a kezdetektől tagja a zenekarnak, a gitáros a bodajki Hang-Szín-Tér művészeti iskola tanára.

17.55  Kisangyalok kara 2019. évi koncertje. A város adventi koszorúján az első gyertyát dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg. Székesfehérvár ünnepi fényeit dr. Cser-Palkovics András polgármester és az V. Adventi Jótékonysági Futás 12 év alatti lány és fiú győztesei közösen kapcsolják fel (Adventi színpad)

A Kisangyalok kara az első adventi vasárnapon, december 1-jén varázsol ünnepi hangulatot a Városház térre a gyertyagyújtás idején. A Fricsay-díjas Hartyáni Mária énektanár kezdeményezése nyomán 2015-ben lépett először színpadra a város énekelni szerető kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus. Idén a Hétvezér Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola (két kórussal), a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Széna Téri Általános Iskola, a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézménye, a Tóvárosi Általános Iskola, a Vasvári Pál Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Zentai Úti Általános Iskola, mintegy 450 kisdiákja énekel együtt.

A műsor: Pásztorok, pásztorok; Bárányt vivő Jancsika; Pásztorok, keljünk fel (gyertyagyújtás előtt); Nagykarácsony éjszakáján; Bárcsak régen; Vígan zengjetek; Az ige megtestesült; Ó gyönyörű szép; Soha nem volt még ilyen; Ó, jöjjetek hívek; Kodály Zoltán – Gazdag Erzsi: Ezüst szánkót hajt a dér; Beethoven: Örömóda (gyertyagyújtás után). Vezényel: Polgár Zoltánné.

18.20  Gájer Bálint adventi műsora (Adventi színpad)

Gájer Bálint – vagy, ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik – „a swing hercege” olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobb előadókkal kel versenyre. Tehetségét nemcsak rajongói éltetik, hanem díjak is, amelyeket a szakma ítélt meg neki. Gájer Bálint a mai magyar „swing’n pop” zenei stílus meghonosítója és vezéralakja, személyisége, laza, magával ragadó előadásmódja évek óta telt házas produkciókat eredményez. Ütőhangszeresként indult a marcali zeneiskolában, majd a fehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz-ének szakán Pély Barna és Pocsai Kriszta tanítványaként folytatta pályafutását. 2010-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett Jazz-ének előadóművész-, tanár diplomát. A III. Jazzy Jazz Dalversenyen elnyerte a Legjobb férfi énekesnek járó díjat, 2013-ban második lett a „The Voice” tehetségkutató magyarországi szériájának döntőjében, ugyanebben az évben Fonogram-díjat nyert a Group ’N’ Swing zenekarral „Az év hazai szórakoztató zenei albuma” kategóriában, idén márciusban Pro Arte díjjal jutalmazzák teljesítményét. Első albuma 2014-ben jelent meg Egyszerű élet címmel, a második (2016) a Swing ‘N’ Pop címet viseli, a harmadik két éve jelent meg Swing Karácsony címmel, melyen a híres amerikai karácsonyi dalok magyar nyelven hallhatók.

Adventi vásár a Belvárosban december 24-ig

Sötétedéstől: ünnepi fényfestés (Városháza díszudvara, Hiemer-ház Jókai utcai kapuja)

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki palota, Adventi udvar)

11.00 és 15.00  Mikulásgyár 4.0 – a Szabad Színház Mikulásváró műsora. A délelőtti előadáson résztvevő gyerekek előzetes regisztráció alapján csomagot is kapnak. Regisztráció és jegyrendelés az Igéző Facebook-oldalán, személyesen a Basa u. 1-ben, hétköznapokon 14.00–19.00-ig (Igéző) (Belépődíjas)

11.00 V. Adventi jótékonysági futás – 12 év alatti és 12 év feletti kategóriák (Várkörút)

14.00  VIII. Újszövetség maraton – bejelentkezés a színház előcsarnokában felállított regisztrációs pultnál, személyesen. Információ: 22/503-503 (Vörösmarty Színház)

15.00  Ajándékozz egészséget! Finomságok az ünnepre – Lencsés Rita interaktív bemutatója (Fekete Sas Patikamúzeum) (Belépődíjas)

16.30, 17.20, 18.00, 18.40  Adventi Fényvonat – utazás az ünnepi fénybe öltözött városnéző kisvonattal. Indulás a Városház térről, a zeneiskola elől, menetidő kb. 30 perc. Regisztráció és jegyvásárlás: Tourinform Székesfehérvár, Városház tér (Hiemer-ház), 22/537-261, szekesfehervar@tourinform.hu

18.00  Geröly No Quartet – Led Zeppelin (Csók István Képtár)

19.00  XXVII. Adventi Hangverseny. Közreműködik: Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Kodály Zoltán Gimnázium Leánykara (karigazgató: Feke Mariann), Varga Gabriella színművész, Jónás Krisztina – szoprán, Jónás Andrea – mezzoszoprán, Fehér Adrienn – alt, Szomor György – bariton, Tóth Marcell – zongora. Vezényel: Ruff Tamás őrnagy (Ciszter templom)

 

Állandó programok: 

Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt:

  • hétköznapokon az Adventi színpadon zajló gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra és 16–19 óra között,
  • szombaton és vasárnap 16–20 óra között

Kivilágított mézeskalácsváros:

  • adventi hétvégéken 15–19 óráig a Hiemer-házban,
  • december 1-től 23-ig 9–19, hétvégén 15–19 óra között a Városháza I. emeletén

Meglepetés minden napra: élő adventi naptár december 1-től 23-ig 17.30-kor a Városháza ablakaiban

Adventi vásár december 24-ig a belvárosban

„Betlehemi szép csillag” kiállítás: december 22-ig, hétfő–szombat 13–18 óra és vasárnap 15–18 óra között a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban