Fehérvári Advent 2022

2022. március 9.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 26., szombat @ 10:00 – 2022. december 24., szombat @ 16:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-26T10:00:00+01:00
2022-12-24T16:00:00+01:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Városház tér
Fő utca
Költség:
Ingyenes

Kisangyalok kara, neves fellépők a színpadon és adventi naptár – november 27-én kezdődnek a Fehérvári Advent programjai. Az első vasárnapon több mint 600 kisdiák énekel karácsonyi dalokat a belvárosban, majd a gyertyagyújtás után Szulák Andreát hallhatja a közönség. A következő alkalmakon Takács Nikolas, Zséda és Fool Moon műsora várja a fehérváriakat a Városház téri színpadon, ahol a város kórusai is fellépnek majd. A hétköznapokon a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepi műsoraikat. A város adventi naptárának „ablakai” idén a Városház téri színpadon nyílnak ki, december 1. és 23. között minden nap egy-egy vers, mese, tánc vagy zenedarab formájában érkezik a várakozást megkönnyítő ajándék a városlakóknak diákoktól, színészektől, a város művészeti csoportjaitól. A forralt bor illatú vásári forgatagban ajándékot választhatunk, a város karácsonyfája körül idén is zakatol a mesebeli gőzös, a Vasvári Pál utcában a manóházak ablakain át kukucskálhatunk az apró otthonokba.  Várjuk Önöket a feldíszített, kivilágított belvárosban, készülődjünk együtt az ünnepre!

A szervezők fenntartják a jogot a programváltoztatásra.

 


ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt:

  • hétköznapokon 16–19 óra, valamint az Adventi színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között,
  • szombaton és vasárnap 16–20 óra között

Meglepetés minden napra: élő adventi naptár december 1-től 23-ig 17.30-kor az Adventi színpadon

„Betlehemi szép csillag” adventi kézműves kiállítás: december 20-ig, hétfő–szombat 13–18 óra és vasárnap 15–18 óra között a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Adventi vásár december 24-ig a belvárosban


Részletes program:

November 25., péntek

17.00–19.00  Adventi készülődés – A városrész közösségi háza kreatív kézműves délutánra várja az érdeklődőket, akik adventi kopogtatót készíthetnek. A szükséges anyagokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ biztosítja az alkotáshoz. (Kisfaludi Közösségi Ház)


November 26., szombat

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

11.00  „Betlehemi szép csillag” – a Fehérvári Kézművesek Egyesülete pályázatára érkezett alkotások kiállításának megnyitója. A tárlat december 20-ig látogatható, hétfőtől szombatig 13–18 óráig, vasárnap 15–18 óráig (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

14.30–16.00  Adventi koszorú készítése – Kötetlen délutáni foglalkozás kicsiknek és nagyoknak Tóth Eszter irányításával. Az elkészült koszorúkat Spányi Antal megyéspüspök megáldja az első adventi gyertyagyújtás alkalmával a Püspöki Palota udvarán, a nyitóünnepségen. A foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a megvásárolt belépőjegy ára tartalmazza. A foglalkozás 20 fős maximum létszámhoz és regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Pásztor Katalin múzeumigazgató-helyettesnél az info@szenteknyomaban.hu e-mail-címen november 24-ig. (Egyházmegyei Látogatóközpont, Lakatos u. 7., belépőjegyes, regisztrációköteles)

16.30  Adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival – a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak adventi műsora. A püspök atya megáldja a családok adventi gyertyáit és az adventi koszorúkat (Püspöki palota, Adventi udvar)

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)

Karácsonyi adománygyűjtés a Gárdonyi Géza Művelődési Házban december 12-ig – A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár és az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ karácsonyi adománygyűjtést szervez 2022-ben is. Az intézmény hétfőtől péntekig 10.00–12.00 óra között várja a tartós élelmiszer adományokat, amelyet az Alba Bástya munkatársai juttatnak el a rászoruló családokhoz.


November 27., vasárnap

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.45 óra  Kisangyalok kara (Városház tér)

Több mint hatszáz diák énekel idén a Kisangyalok karában az első vasárnapon, a gyertyagyújtás előtt. Az adventi gyerekkórus ötlete a Fricsay-díjas Hartyáni Mária énektanártól származik: a városban jól ismert, ma már nyugdíjas zenepedagógus kezdeményezése támogatásra talált, így születhetett meg a hagyományos adventi program. A résztvevő iskolák: Felsővárosi Általános Iskola, Hétvezér Általános Iskola, Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kossuth Lajos Általános Iskola, Munkácsy Mihály Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Széna Téri Általános Iskola, Táncsics Mihály Általános Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Tóvárosi Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Zentai Úti Általános Iskola. A karnagy Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanára lesz. Hangszerelés: Cserta Balázs.

18.00  A város adventi koszorúján Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg az első gyertyát, majd a polgármester a Kisangyalok karának néhány tagjával közösen kapcsolja fel az ünnepi fényeket (Adventi színpad, Városház tér)

18.10  Szulák Andrea adventi koncertje (Adventi színpad, Városház tér)

Énekes, színész és műsorvezető – Szulák Andrea több műfajban is sikeres, sokoldalú művész. A 80-as években külföldön dolgozott tánczenészként, hazaköltözése után itthon bárokban énekelt. 1990-ben, a Neoton Família kettészakadása után az új Neoton énekesnője lett, majd két évig dolgozott a Rapülők zenekarral. Kétszer is megválasztották az Év énekesnőjének, lemezei közül több aranylemez lett. Televíziós karrierje 1998-ban indult a Ki vagyok én? című műsorban, a kétezres évek elején több országos televízióban is saját műsort kapott. Színházi pályafutása is 1998-ban kezdődött a Hotel Menthollal, az Operettszínházban, ahol 2013-ban az Év musical színésznőjévé választották. Játszott a Madách Színházban, a Játékszínben, de sikerrel szerepelt Győrben és Veszprémben is. Színházi alakításai mellett több játékfilmben is láthatta a közönség. 2022-ben Máté Péter-díjjal ismerték el munkásságát.

 

Ajánljuk még erre a napra:

15.00–19.00  X. Újszövetség Maraton (Vörösmarty Színház)

Advent első vasárnapján, november 27-én 15 órától a Vörösmarty Színház ismét megrendezi az Újszövetség Maratont, immár tizedik alkalommal. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával Jézus életét idézik meg a felolvasók. A színpadon a felolvasások között zenei betétek hangzanak el. Információ és olvasási időpontfoglalás: a színház előcsarnokában lévő jegyértékesítő pultnál, valamint a 22/503-503-as telefonszámon.

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

11.00  Fenyőmanók – zenés bábelőadás (Igéző) (Belépődíjas)

Közeledik a karácsony a barátságos Bergengóciában. A manók a készülődéssel töltik az idejüket, ki a karácsonyi kuglófot, ki a töltött káposztát készíti az ünnepekre, mikor váratlan látogató érkezik. A csúf és gonosz Ágota, a rézorrú boszorkány szeretné tönkretenni a barátságos bergengóciaiak karácsonyát, és elrabolja a karácsony csillagát. Azt pedig a legkisebbek is tudhatják, hogy anélkül nem lehet boldog karácsonyt tartani… Egy esély marad, Atanáz, a manók legbölcsebb és legöregebb leszármazottja, aki talán vissza tudja szerezni a karácsony csillagát, ehhez azonban a gyerekek segítségére is szüksége lesz… Jegyrendelés az Igéző facebook oldalán (www.facebook.com/igezo), vagy személyesen a Basa u. 1-ben (bejárat a Fő u. felől), hétköznap 14.00–19.00-ig.

16.00  A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Corpus Rézfúvós Kvintett adventi koncertje Bach, Händel, Corelli és Vivaldi műveivel (Szent István-székesegyház) 

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)


November 28., hétfő

16.00–18.00  Adventi készülődés – A kézműves foglalkozáson gyerek és felnőtt közösen alkothat, dekorálhatnak karácsonyi gömböt, készíthetnek hóembert, és a dekupázs technikát is kipróbálhatják. A gyerekeket egy négyállomásos „nyomozós” játék is várja: lesz labirintus, ahol a szarvas nyomait kell követni, aztán a Mikulás szarvasait kell azonosítani az agancsuk alapján. A puzzle tudásukat is tesztelhetik, amikor egy hóembert raknak össze darabokból, és legalább az egyik kézműves foglalkozást ki kell próbálniuk, hogy megkapják az apró ajándékot. (Öreghegyi Közösségi Ház)


November 29., kedd

17.00–19.00  Karácsonyi készülődés – Kézműves délutánra várja az érdeklődőket a Vízivárosi Közösségi Klub. A Budai út 94. szám alatti helyiségben beszélgetés mellett karácsonyi képeslapot, üdvözlő kártyát készíthetnek a résztvevők. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges: +3620/665-7583 (Vízivárosi Közösségi Klub)


December 1., csütörtök

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 2., péntek

9.00  A Felsővárosi Óvoda Maci csoportjának A jóságos tündér és a tizenkét hónap című meseelőadása (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola 3–4. évfolyama énekkarának Betlehemi csillag című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája 4. számú Tulipán csoportjának December, december, a világ csilingel című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 3., szombat

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér,  Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–16.00  Advent a Rác utcában – Kalandozások a textilek birodalmában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szakmai napja „A mesés Kelet” címmel a Rác utcai Kézművesek Házában. A nap folyamán délelőtt előadásokat hallhatnak az érdeklődők a tamburhímzésről és a török szőnyegekről, délután pedig a témához kapcsolódóan gyakorlati foglalkozásokat tartanak a mesterek. (Kézművesek Háza, Rác utca)

10.00 órától Ölelés az elfogadásért – Hagyományteremtő esemény a Fogyatékosok világnapján.

December 3-a a Fogyatékosság világnapja. Ezek a „különleges képességű” emberek a legtisztább szívű emberek, legtöbbjük nagyon szeret ölelkezni, ebből adta magát a hagyományteremtőnek szánt esemény hívó gondolata, címe. A rendezvény célja, hogy megmutassa: nincsenek különbségek, de megmutassa azt is, hogy a sérült embereket gondozó családok milyen küzdelmeken mennek át nap mint nap. Az esemény napján 10 órára várják a résztvevőket az Országalmánál, amit ép és sérült emberek fognak „körülölelni”, majd a felszólalók után a Városház téren felállított színpadon különböző csoportos, illetve egyéni produkciókat láthatnak a jelenlevők: az érintett gyerekek és felnőttek mutatkoznak be. Ki-ki egy-egy szavalattal, énekes, vagy éppen zenés fellépéssel, de még dzsúdó bemutatóval is kedveskedik a résztvevőknek. A program kezdeményezője Kovács Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa, maga is érintett anyuka, nála jelentkezhet, aki színpadi produkcióval készül.

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

14.30–16.00  Mikulásváró kézműveskedés – A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban hagyomány, hogy Mikulás napja közeledtével megemlékeznek Szent Miklós püspökről. Tóth Eszter vezetésével karácsonyfadíszeket készíthetnek az érdeklődők, melyeket az elmúlt évekhez hasonlóan a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézmény lakói számára ajándékoz a múzeum. A foglalkozás végére pedig különleges vendéget hívnak a résztvevőkhöz. A foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a megvásárolt belépőjegy ára tartalmazza. A foglalkozás 20 fős maximum létszámhoz és regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Pásztor Katalin múzeumigazgató-helyettesnél az info@szenteknyomaban.hu e-mail-címen december 1-ig. (Egyházmegyei Látogatóközpont, Lakatos u. 7., belépőjegyes, regisztrációköteles)

16.00  Mikulásváró Kisfaludon – Szombaton délután megérkezik a Mikulás Kisfaludra! A nagyszakállú érkezéséig a Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncházában múlathatják az időt a gyerekek Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével. A belépő  500 forint, a befizetést követően november 20-ig lehetett jelentkezni a programra. (Kisfaludi Közösségi Ház)

16.30  Adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival – a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak adventi műsora (Püspöki palota, Adventi udvar)

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)

17.00  Mikulás táncház – A program elején adventi kézműves foglalkozás várja a családokat, akik karácsonyi tobozdíszt készíthetnek Pintérné Markovich Marcella irányításával. A gyermekjátszó 18 órakor kezdődik Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével – közben megérkezik a Mikulás is. A fél nyolckor induló táncházi mulatság házigazdája Németh Gergő, a talpalávalót a Galiba zenekar húzza. (Táncház, belépődíjas)


December 4., vasárnap

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

17.35  A Sing for Joy műsora (Városház tér, Adventi színpad)

A Sing for Joy kamarakórus tagjai barátok, a kórust az éneklés szeretete hozta össze, a közös éneklés örömét szeretnék másokkal is megosztani. Tavaly sikerrel szerepeltek a szárazréti közösségi ház adventi programjában, most – Burján Orsolya karnagy vezetésével – ismert és kevésbé ismert karácsonyi dalok csendülnek fel előadásukban, klasszikus és modern kórusműveket is hallhat vasárnap a közönség.

18.00  A város adventi koszorúján Tóth Tamás atya és Mészáros Attila alpolgármester gyújtja meg a második gyertyát (Adventi színpad, Városház tér)

18.10  Takács Nikolas adventi kiskoncertje (Adventi színpad, Városház tér)

Védjegye a kalapja, hangja sokak kedvence – Takács Nikolas gyerekkora óta énekesnek készült. Galántán született, Pozsonyban és a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta tanulmányait. 2005-ben költözött Budapestre, ahol már 19 évesen együtt zenélt a magyar jazz legjobbjaival. Az ország 2010-ben ismerte meg a nevét, az X-Faktorban előadott Halleluja juttatta az élő adásba. Első albuma a tehetségkutató után jelent meg és azonnal háromszoros platinalemez lett. Karrierje azóta is töretlen, klubokban és nagytermekben egyaránt szerepel. Telt házas koncerteket adott a MÜPA-ban Szőke Nikolettával, majd Tompos Kátyával; 2017-ben Radics Gigivel közösen énekelte a FINA vizes világbajnokság nyitó ünnepségének dalát, amelyet világszerte több millióan láttak. 2020-ban a Csendbeszéd című számával A Dal döntőjébe jutott.

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

10.00–13.00  Adventi készülődés (Alsóvárosi Közösségi Ház, bejárat a Sóstó Vadvédelmi Központnál; a központ programja belépődíjas)

Adventi kreatív foglalkozásra várja az érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Alsóvárosi Közösségi Házban. Az ingyenes kézműves programon karácsonyi madáretetőt és természetes anyagok (fa, fahéjrúd, toboz stb.) felhasználásával karácsonyfadíszeket készíthetnek a résztvevők.
A Sóstó Vadvédelmi Központban ezen a napon rendezik meg a belépőjeggyel látogatható Vad vasárnap című eseményt, amelyen az állatorvosok a központban kezelt állatokról beszélnek, válaszolnak a látogatók kérdéseire. Akár a kezeléseket is megnézhetik közelről az érdeklődők, akik megláthatják, milyen titkokat mutathat meg az orvosi mikroszkóp. Az állatgondozói bemutatják a központban élő kisemlősök és madarak kézzel etetését, mesélnek az állatok szokásairól, ezen kívül lehetőség lesz résztvenni madárgyűrűző bemutatón és a gyógyult állatok szabadon engedésében.

11.00  A Naaagy Csokoládé Expressz nyomában – Mikulásváró műsor (Igéző, belépődíjas)

Izgalmas, zenés Mikulásváró műsorral várja a családokat az Igéző. A résztvevő gyerekek előzetes regisztráció alapján csomagokat is kapnak a Mikulástól. Regisztráció (és esetleges allergiák jelzése), jegyrendelés az Igéző facebook oldalán: www.facebook.com/igezo, vagy a 06-22/790-758-as telefonszámon, illetve személyesen a Basa u. 1. szám alatt, hétköznap 14.00–19.00-ig. A csomagok árát december 1-jéig lehet befizetni, hétköznap 14.00–19.00 óra között az Igézőben.

16.00  Mikulásváró Csalán – A Mikulás 17 órakor érkezik a Csalai Közösségi Térbe, de a családokat már 16 órától várják a szervezők. Kézműves foglalkozás és Mits Péter Mikulásváró kiskoncertje szórakoztatja az érdeklődőket a nagyszakállú érkezéséig. Aki szeretne részt venni az eseményen, az november 17-től átveheti a Mikulás-zacskókat a közösségi házban. Az ajándékkal megtöltött csomagokat – és egy néhány soros leírást a gyermekről – december 2., péntek 20 óráig adhatják le a szülők ugyanitt. A ház nyitvatartása: kedd 18.00–20.00, szerda 9.00–13.00, csütörtök 18.00–20.00 óráig. (Csalai Közösségi Tér)

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)

17.00 A Balázs Tamás Trió koncertje (SZIKM – Városi Képtár–Deák Gyűjtemény)

Balázs Tamás zeneszerzőként, hangszerelőként és szólistaként is díjnyertes zongorista, a gráci zeneakadémia jazz tanszakán szerzett diplomát. 2014 óta Budapesten él, magyarországi zenészekkel újjáalakult trióját vezeti és a hazai jazzélet aktív alakja. A trió repertoárját főként a zongorista saját szerzeményei alkotják, tagjai: Balázs Tamás – zongora, Kőfalvi Csaba – dobok, Gyányi Marcell – nagybőgő


December 5., hétfő

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

9.00, 10.30 és 12.00  Észak zenéje – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági koncertje (ARSO székház, Szabadságharcos u. 59., jegyek: arso.jegy.hu – vagy személyesen az ARSO jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban)

Az ARSO PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozatának második előadásán, ha nem is rénszarvasok húzta szánon, de a zene szárnyán vehetjük majd észak felé az irányt, hogy meghallgassuk nagy zeneszerzőink tematikus klasszikusait. Az „Észak zenéje” című hangversenyen az ifjúság tovább ismerkedhet Peer Gynt kalandjaival és az ünnepvárás jegyében a Diótörőből is hallhatnak egy részletet.

Műsor:
Sibelius: Andante festivo
Grieg: Holberg-szvit
Grieg: Peer Gynt – Anitra tánca
Grieg: Peer Gynt – Aase halála

Vezényel: Zsíros Levente
Házigazda: Dobri Dániel

16.00–20.00  Mikulás jár Feketehegy-Szárazréten – December 5-én délután körbejár a Mikulás Feketehegy-Szárazrét utcáin, hogy személyesen adja át a csomagokat a gyerekeknek. Azoknak, akik szeretnének részt venni a programban, regisztrálniuk kell oldalon, majd a regisztrációt és a telefonos egyeztetést követően be kell vinniük a gyermeknek szánt ajándékot a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarba. A jelentkezések után készül egy útvonalterv, amelyből kiderül, mely utcákban, hol áll meg a Mikulás lovas kocsija. Regisztráció »
Jelentkezési határidő: december 1., csütörtök (Feketehegy-Szárazrét utcái)


December 6., kedd

16.30  Mikulás a belvárosban – Az Adventi színpadon a Csimota zenekar műsorát hallgathatják a gyerekek, akikhez 17 órakor indul el a Mikulás a Vörösmarty Színház elől. A Mikulással együtt nyílik az adventi ablak a színpadon fél hatkor, ezután akár közös fotók is készülhetnek a nagyszakállúval. (Városház tér)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

9.00, 10.30 és 12.00  Észak zenéje – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági koncertje  (ARSO székház, Szabadságharcos u. 59., jegyek: arso.jegy.hu – vagy személyesen az ARSO jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban)

Az ARSO PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozatának második előadásán, ha nem is rénszarvasok húzta szánon, de a zene szárnyán vehetjük majd észak felé az irányt, hogy meghallgassuk nagy zeneszerzőink tematikus klasszikusait. Az „Észak zenéje” című hangversenyen az ifjúság tovább ismerkedhet Peer Gynt kalandjaival és az ünnepvárás jegyében a Diótörőből is hallhatnak egy részletet.

Műsor:
Sibelius: Andante festivo
Grieg: Holberg-szvit
Grieg: Peer Gynt – Anitra tánca
Grieg: Peer Gynt – Aase halála

Vezényel: Zsíros Levente
Házigazda: Dobri Dániel

16.00–20.00  Találkozz a Mikulással Maroshegyen! – A tavalyi sikeres program után idén is bejárja Maroshegy utcáit a Mikulás. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár épülete elől indul a hintó, amely ünnepi dallamokkal és szaloncukorral érkezik az utcákba, hogy a nagyszakállú több helyen is fogadja a gyerekek énekét, köszöntését. (Maroshegy utcái)


December 7., szerda

10.00  A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2. évfolyamának Csilingelő angyalok című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  A Maroshegyi Óvoda Napocska csoportjának Karácsonyi angyalok című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 8., csütörtök

9.00  A Gyöngyvirág Óvoda Panda csoportjának Karácsonyi hangulatban című összeállítása  (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Gyöngyvirág Óvoda Mókus német nemzetiségi csoportjának Vorbereitung auf die Weinachtzeit című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4. a és 4. b osztályának Christmas caroling című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  A Székesfehérvári Széna téri Általános Iskola 2. a, 2. b és 2. c osztályának Varázslatos készülődés című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 9., péntek

9.30  A Ligetsori Óvoda Tavirózsa 2. csoportjának Szálljatok le, angyalok! című összeállítása  (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Katica csoportjának Téli örömök című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  A Hosszúsétatéri Óvoda 5. számú csoportjának Didergő király című meseelőadása (Városház tér, Adventi színpad)

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.30 és 12.00  Az otthon dallama – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje (ARSO székház, Szabadságharcos u. 59., jegyek: arso.jegy.hu vagy személyesen az ARSO jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár, akik királyi szüleikkel és Nagyimamával éltek egy csodás, mesebeli, hegyormokkal és erdősávokkal övezett királyság legszebb palotájában. Dániel úrfi és Júlia kisasszony csepp gyermekkoruk ellenére kivételes tehetséggel és briliáns elmével voltak megáldva, az apró, de teljesen szokványos viták ellenére, jó testvérek voltak. A királyfinak és a királylánynak egyetlen közös vágya volt: egy kis állat, méghozzá egy őzgida. Kedves Olvasók, talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha ebben a rövid ajánlóban elmondjuk Önöknek: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar „Az otthon dallama” című meséje azt a történetet mondja el Csajkovszkij és Bartók Béla örökérvényű dallamaival, amelyben a gyerekek ezen vágya kívánságból valósággá vált. Dobszay Péter történetét a zenekar munkatársa, Torma Kinga Regina meséli el. A zenekart Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényli. A koncertet kifejezetten óvodás és kisiskolások számára ajánlja a zenekar, így osztályok, óvodás csoportok jelentkezését is várják.

19.00  Adventi Jazzpéntek: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Fürdő sor, belépődíjas »)

A népszerű ének-gitár duó különleges színfoltja a hazai, de a külföldi zenei életnek is. Az Európa-szerte elismert zenészpáros, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint együttműködése a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen töltött éveikre nyúlik vissza. Akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legutóbbi két lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó felállás. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. Az énekesnő sokszínű, helyenként hangszerszerű hangja és a gitáros basszusokban gazdag gitárhangzása kettejük nyughatatlan kísérletező kedvével, intuitív egymásra hangoltságával teremt komplex és izgalmas zenei élményt. A mintegy negyven országot és számos fesztivált megjárt duó koncertjein a néző kreatív, kísérletező, műfajokat elegyítő zenei történeteknek lehet a fültanúja.


December 10., szombat

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad) 

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–18.00  Advent a Rác utcában – „Adjon Isten sokakat, szép karácsony napokat…” címmel rendez programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A karácsonyfa-díszítő és ajándékkészítő kézműves foglalkozásokon  többféle technikát is kipróbálhatnak a résztvevők, akik mézeskalácsot is süthetnek és díszíthetnek, de Luca-búzát is vethetnek majd kis cserépbe. A karácsonyi kuckóban az alkalomhoz illő meséket hallhatnak a gyerekek. (Rác utca, Kézművesek Háza)

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

10.00–13.00  Karácsonyi gyógynövényes finomságok – A kézműves foglalkozáson Lencsés Rita fitoterapeuta vezetésével karácsonyi gyógynövényes finomságokat – csipkebogyószörp, fűszeres galagonyalekvár, gyógynövényes lekvár (vanília, menta, levendula, ánizs) – készíthetnek az érdeklődők. A foglalkozás ideje alatt szörp- és lekvárkülönlegességeket is kóstolhatnak a résztvevők. A foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a megvásárolt belépőjegy ára tartalmazza. A foglalkozás regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Pásztor Katalin múzeumigazgató-helyettesnél az info@szenteknyomaban.hu e-mail-címen december 8-ig. (Egyházmegyei Látogatóközpont, Lakatos u. 7., belépőjegyes, regisztrációköteles)

14.00–18.00  Animóka: animációs családi nap – Téli csoda: papírkivágásos animációs workshop
(Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Fürdő sor, regisztráció »)

Az esemény egy beszélgetéssel indul 14 órakor: a résztvevők Hegedüs Orsolya animátorral találkozhatnak, aki diplomája megszerzése óta szabadúszó animátorként számos filmstúdióban dolgozott már, többek között részt vett a hazai mozikban nagy sikerrel vetített, korábban tévésorozatként debütált Toldi készítésében is. Az idei Animóka témája a téli csoda – a téli tájról, az ünnepvárásról, az ajándékozásról szól majd a közösen kitalált mese. A film történetét a gyerekek közösen találják ki drámapedagógus segítségével, ez lesz a délután első foglalkozása fél háromtól. Ezt követően együtt készítik el a mesehősöket, majd mindezt életre is keltik: Debreczeni Katalin képzőművész, az Animono szakkör vezetőjének irányításával  leforgatják az animációs filmet. Aki csak játszani szeretne az animációval, az kettőtől hatig mozgathatja a Méhkas Dia Project figuráit az írásvetítők felületein.

16.30  Adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival – a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak adventi műsora (Püspöki palota, Adventi udvar)

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)

19.00  „Dicsőség!” – a Vox Mirabilis Kamarakórus karácsonyváró ünnepi koncertje meglepetés vendégekkel (Jézus Szíve templom)


December 11., vasárnap

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

17.35  A MusiColore Énekegyüttes műsora (Városház tér, Adventi színpad)

A MusiColore  Énekegyüttes 2014-ben alakult Székesfehérváron. Az elmúlt években különböző zenei stílusok, műfajok műveit énekelték, a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig. Az énekegyüttes önálló koncertjei mellett számos felkérésnek tett már eleget a helyi rendezvényeken, legutóbb például augusztus 20-án, az Aranybulla-emlékév tiszteletére rendezett előadásban léptek színpadra. 2015-ben arany minősítést kaptak a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen, 2016-ban részt vettek a Laurea Mundi Nemzetközi Kórusversenyen, ahol az Open competition kategóriában arany minősítéssel ismerték el előadásukat. Az együttes repertoárja igen színes, változatosan, a zenetörténeti korszakok műveiből válogatva állítják össze műsoraikat a koncertekre. A MusiColore tagjai: Radics Éva (szoprán), Wágnerné Ughy Tünde (mezzo), Bódi Réka Ágnes (alt), Földesi Zalán (tenor), Mihály György (bariton), Pintér Péter (basszus)

18.00  A város adventi koszorúján Tornyai Gábor atya és Róth Péter alpolgármester  gyújtja meg a harmadik gyertyát (Adventi színpad, Városház tér)

18.10  Zséda adventi koncertje (Adventi színpad, Városház tér)

A legendás szentesi gimnáziumba járt, énekelni 15 éves kora óta tanul, de hegedült is hét évig. Színészi képességeit az Arany János Színházban, a Független Színpadon, a Krétakörben és az Új Színházban mutatta meg.  A művészi pálya mellett szociálpedagógus diplomát is szerzett – Zsédenyi Adrienn nevét a Cotton Club Singers tagjaként ismerte meg az ország, öt lemezen hallható a hangja. 2001-ben lépett ki az együttesből, akkor kezdett szólókarrierbe. Első lemeze Zséda néven 2002-ben jelent meg, az album aranylemez lett. A következő évben a Szeress most! című szappanopera főcímdalával aratott sikert. Ezután sorra jelentek meg lemezei, a Zséda-Vue 2004-ben az Év pop albuma, a Rouge című 2008-ban a Fonogram Zenei Díjat nyerte el a klasszikus pop-rock kategóriában. Többször volt az Év énekesnője, két éven át A Dal zsűrijében is szerepelt. Művészként fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást is, többek között a mellrák ellenes küzdelem és az Együtt a természetért kampány arca, valamint az Összefogás a családon belüli erőszak ellen kampány támogatója.

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

11.00  Egy kis karácini csoda – bábelőadás (Igéző, belépődíjas)

Az ódon Cin-cin Kastély kis lakói karácsonyhoz készülődnek. A kastély feledékeny ura, Lord Cincin el is indul a könyvtárszobába a nagy sajtgyémántért, hogy előkészítse azt az ünnepi estére. Sajtgyémánt nélkül ugyanis nincs ünnep az egereknél, hiszen a gyémántot mindenkinek meg kell dörzsölnie az ünnep éjszakáján ahhoz, hogy teljesüljön a karácsonyi kívánsága. A gyémántot azonban elnyeli a kastély, így aztán veszélybe kerül az egerek boldog karácsonya…  Jegyrendelés: www.facebook.com/igezo  vagy személyesen a Basa u. 1-ben, hétköznap 14.00–19.00-ig

19.00  Diótörő – családi mesebalett két felvonásban a Székesfehérvári Balett Színház előadásában (Vörösmarty Színház, jegyvásárlás: www.jegy.hu, személyesen pedig a színház előcsarnokában)

Az átlagos, szürke panellakásban élő Stahlbaum családhoz karácsony este megérkezik a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „varázserejével” életet hoz a házba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a Hoffmann meséjéből ismert csodák: életre kel a Diótörő figura, megjelennek és életre kelnek a babák, mesefigurák, és lezajlik a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részletét, a Rózsakeringőt is.

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)


December 12., hétfő

9.00  A Székesfehérvári István Király Általános Iskola 3. a és 3. b osztályának Jöjj el, szép karácsony! című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Talentum Református Iskola 3. osztályának Az első karácsony című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 13., kedd

9.00  A Napsugár Óvoda 5. csoportjának Karácsonyváró műsora (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Liliom csoportjának Betlehemes műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola alsó tagozatának Harang csendül, ének zendül című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  A Felsővárosi Általános Iskola 4. b osztályának Karácsonyi csoda című, verses, táncos összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)


December 14., szerda

9.30  A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Maci csoportjának Az állatok karácsonya című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  Az Árpád úti Óvoda Mókus csoportjának Adventi álmok című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

14.00  Nyugdíjasok karácsonya  – Székesfehérvár önkormányzata idén színes, szórakoztató előadással ajándékozza meg az idősebb generáció képviselőit. A műsorban fellépői: Závodszky Noémi és Tűzkő Sándor, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya csoportja, a Székesfehérvári Balett Színház és a Főnix Rock and Roll SE (Alba Regia Sportcsarnok)


December 15., csütörtök

9.00  A Rákóczi Utcai Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodája Napocska csoportjának Didergő király című meseelőadása (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Székesfehérvári Németh László Általános Iskola Napraforgó Drámacsoportjának Kisded született című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Tolnai Utcai Óvoda Pillangó csoportjának Karácsonyi angyalok című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodája Süni Csoportjának Szép napunk támadt… című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

15.00 és 18.00  Diótörő – családi mesebalett két felvonásban a Székesfehérvári Balett Színház előadásában (Vörösmarty Színház, jegyvásárlás: www.jegy.hu, személyesen a színház előcsarnokában)

Az átlagos, szürke panellakásban élő Stahlbaum családhoz karácsony este megérkezik a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „varázserejével” életet hoz a házba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a Hoffmann meséjéből ismert csodák: életre kel a Diótörő figura, megjelennek és életre kelnek a babák, mesefigurák, és lezajlik a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részletét, a Rózsakeringőt is.

17.00  Adventi készülődés Börgöndpusztán  – A kreatív családi délutánon adventi kopogtatót készíthetnek a családok, a szükséges anyagokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ biztosítja a résztvevőknek. (Székesfehérvár-Börgönduszta, Tó Söröző)


December 16., péntek

9.00  A Tóvárosi Általános Iskola 3. évfolyamának Karácsonyvárás című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

9.30  A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola Karácsonyi hírnökök csoportjának Szervusz, karácsony! című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.00  A Hétvezér Általános Iskola 4. c osztályának Karácsonyra várva című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

10.30  A Hétvezér Általános Iskola idegennyelvi csoportjainak Hétvezérből szeretettel – angol-német karácsonyi dalcsokor című összeállítása (Városház tér, Adventi színpad)

11.00  A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvoda Csiga csoportjának A legszebb ajándék című műsora (Városház tér, Adventi színpad)

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

15.00 és 18.00  Diótörő – családi mesebalett két felvonásban a Székesfehérvári Balett Színház előadásában (Vörösmarty Színház, jegyvásárlás: www.jegy.hu, személyesen a színház előcsarnokában)

Az átlagos, szürke panellakásban élő Stahlbaum családhoz karácsony este megérkezik a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „varázserejével” életet hoz a házba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a Hoffmann meséjéből ismert csodák: életre kel a Diótörő figura, megjelennek és életre kelnek a babák, mesefigurák, és lezajlik a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részletét, a Rózsakeringőt is.

 


December 17., szombat

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad) 

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–18.00  Advent a Rác utcában – „Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom…” címmel rendez programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A karácsonyfa-díszítő és ajándékkészítő kézműves foglalkozásokon  többféle technikát is kipróbálhatnak a résztvevők, akik mézeskalácsot is süthetnek és díszíthetnek. A karácsonyi kuckóban az alkalomhoz illő meséket hallhatnak a gyerekek. (Rác utca, Kézművesek Háza) 

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

15.00–17.00  Advent a PARTon – Mesevilág: zenés gyermekműsor Disney-dalokkal, musicalrészletek, karácsonyi dalok és adventi kézműves foglalkozás családoknak.  (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Fürdő sor – regisztráció »)

14.30–16.00  Karácsonyi ünnepi asztaldísz és képeslap készítése – Tóth Eszter vezetésével ünnepi asztaldíszeket és képeslapokat készíthetnek a foglalkozás résztvevői. A foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a megvásárolt belépőjegy ára fedezi. A foglalkozás 20 fős maximum létszámhoz és regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Pásztor Katalin múzeumigazgató-helyettesnél az info@szenteknyomaban.hu e-mail-címen 2022. december 15-ig.  (Egyházmegyei Látogatóközpont, Lakatos u. 7., belépőjegyes, regisztrációköteles)

15.00  Mesenép – társas-tánc-játék az Alba Regia Táncegyüttessel (Táncház, belépődíjas, jegyek: jegy.artefolk.hu vagy személyesen a Táncházban)

A produkció tanítómesék gyűjteménye: hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes legújabb egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban. Közvetlen színházi élményként a nézőkkel együtt értelmezik a társadalmi és erkölcsi normákat, azok emberi mivoltunkra gyakorolt hatásait e meséken keresztül – mindezt megannyi zenével és tánccal, a Kárpát-medence soknemzetiségű népi kultúráját bemutatva. A tájegységeken és korszakokon átívelő produkcióval nagy utat tesznek meg az élet ugróiskolájában, tanulságos epizódokon át jutva el a közösség örök élményének, megtartó erejének tapasztalásáig: mi magunk vagyunk, vagy lehetünk a mesenép!
Rendező: Novák Péter
Koreográfusok: Majoros Róbert és Molnár Gábor
Zeneszerző: ifjabb Csoóri Sándor „Sündi”
A program Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhat meg.

16.30  Adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak adventi műsora (Püspöki palota, Adventi udvar)

19.00  Advent a PARTon – gyertyafényes Noémo koncert  (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Fürdő sor – regisztráció »)

A Noémo zenekar 2013-ban alakult, névadója, frontembere és dalszerzője Takács Noémi, aki az Emil.RuleZ! Gyere át! című lemezén tűnt fel, de többször fellépett a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrával, tagja volt a Budapest Voices formációnak is. A zenekar számára nagyon fontos, hogy saját szerzeményű, magyar dalokat adjanak elő, amelyek szövegével teljes mértékben azonosulni tudnak, hiszen saját tapasztalataikat, dilemmáikat írják ki magukból. Bemutatkozó lemezük 2015-ben jelent meg, a legújabbat pedig, Szívverés címmel  idén októberben mutatták be a Magyar Zene Házában.


December 18., vasárnap

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.30  Élő adventi naptár  – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

17.35  Mits Márton (szaxofon) és Horváth Dávid (gitár) karácsonyi műsora (Városház tér, Adventi színpad)

Mits Marci a fiatal zenészgeneráció tagjaként mára kirobbanthatatlan az igényes zene világából. Gyerekként furulyázott, majd zongorázni tanult a zeneiskolában. 13 évesen kezdett el szaxofonozni. 1996-ban megalapította zenekarát, a Mits Jazz Bandet, amely saját dalokat játszik. A banda az idők folyamán számos hazai és nemzetközi fesztiválon szerepelt. Marci játszott a Quimbyben, a Pannonia Ska Orchestrában és az Unisex zenekarban is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz szaxofon szakán 2007-ben diplomázott.
Horváth Dávid 14 évesen kezdett gitározni. A Kodolányi főiskola jazz tanszakán szerzett előadóművész diplomát. Sipos Csabával alapítója volt a Jazzterfield zenekarnak, amely a hangszeres improvizációt, a jazz- és fusion zenét kedvelő közönség kedvence, és a szakma elismerését is kivívta. Éveken át rendszeres vendégei voltak a fehérvári nyári kulturális fesztiválnak. Dávid Fehérváron és Móron gitározásra tanítja a diákokat, klasszikus és könnyűzenére egyaránt. Dalszerzéssel, hangszereléssel is foglalkozik. 

18.00  A város adventi koszorúján Cser-Palkovics András és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg a negyedik gyertyát. A gyertya a betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzéből lobban fel, amelyet a 453-as Wathay Ferenc Cserkészcsapat tagjai – Lomniczy Márton, Nigovicz Brigitta, Schreiner Lili, Schreiner Márk és Schreiner Teodóra – hoznak el a helyszínre. (Adventi színpad, Városház tér)

18.10  A Fool Moon adventi kiskoncertje (Adventi színpad, Városház tér)

Az a capella együttes Szegeden alakult, az elmúlt több mint 20 évben a Fool Moon a hangszeres kíséret nélküli éneklés műfaját népszerűsíti Magyarországon. Első lemezükön („Csillagok…”, 2003) magyar slágereket dolgoztak fel, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául is. Pályafutásuk alatt felléptek Magyarország legelismertebb előadóival, többek között dolgoztak Presser Gáborral, Szolnoki Péterrel, Malek Andreával vagy Edvin Martonnal, de rendszeres szereplői a külföldi fesztiváloknak, koncerteztek már Tajvanban és Dél-Koreában is. 2005-ben az együttes megnyerte a pop kategóriát a gráci Ward Swingle A Cappella versenyen, 2006-ban a VI. Tajvani Nemzetközi A Cappella versenyen első helyezés mellé két különdíjat is begyűjtöttek. A „Szerelem, szerelem” című népdal feldolgozással 2010-ben megnyerték a Legjobb Átirat díját Vareseben. 2005 óta évente megrendezik Szegeden a „Fool Moon” Nemzetközi A Cappella Fesztivált.

 

Ajánljuk még erre a napra:

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

11.00  Pettson karácsonya – mesejáték (Igéző, belépődíjas)

Az öreg Pettson egyedül él macskájával, Findusszal. Karácsonyestére készülve, a fenyőfa vágása közben kificamítja a bokáját. Lábra sem tud állni. Findusz segít ugyan, de azért nagy szerencse, hogy jószívű szomszédok is laknak a környéken… Jegyrendelés: www.facebook.com/igezo vagy személyesen a Basa u. 1-ben, hétköznap 14.00–19.00-ig

14.00–17.00  Advent a Rác utcában – a Gyermekműhelyben három kézművesmester várja a gyerekeket karácsonyi foglalkozásra (Kézművesek Háza, Rác utca)

16.00  A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar karácsonyi koncertje (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház) (Ingyenes, de adományokat elfogadnak)

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)


December 19., hétfő

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

Ajánljuk még erre a napra:

14.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar) 


December 20., kedd

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

14.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

18.00  Karácsonyi kórusmuzsika a Városház téren – a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, valamint a Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium vegyes karai énekelnek karácsonyi dalokat a Városháza előtt (Városház tér)


December 21., szerda

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

Ajánljuk még erre a napra:

14.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)


December 22., csütörtök

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

Ajánljuk még erre a napra:

12.40  Az elfeledett karácsony – norvég családi film (6). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

14.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

14.00  Teddy mackó karácsonya – norvég családi film (KN). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

16.00  Múlt karácsony – angol-amerikai romantikus vígjáték (12). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

19.30  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertje (Szent István-székesegyház, jegyek: arso.jegy.hu, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban)

Műsor:
Corelli: g-moll „Karácsonyi” concerto grosso op. 6 No. 8
C. P. E. Bach: Magnificat
Vezényel: Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy


December 23., péntek

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városház tér, Adventi színpad)

 

Ajánljuk még erre a napra:

13.00  El a kezekkel a Papámtól! – magyar játékfilm (6). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

15.00  A karácsony mentőakció –francia családi vígjáték (6). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

17.00  Nagykarácsony – magyar romantikus vígjáték (12). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

19.00  Megjött Apuci 2. – amerikai vígjáték (12). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)


December 24., szombat

10.00–14.00  Karácsonyi manókereső – Az Adventi színpadnál várjuk a gyerekeket, akik játékos feladatokkal tölthetik az időt, amíg otthon megérkezik a Jézuska. (Városház tér)

 

Ajánljuk még erre a napra:

13.00  Karácsonyi mese – svéd családi vígjáték (6). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)

15.00  Teddy mackó karácsonya – norvég családi film (KN). Karácsonyi családi kedvezmény: a felnőttek kíséretében érkező 14 év alatti gyerekek számára 900 forintért váltható belépő a mozi jegypénztárában; normál jegyár: 1100 Ft. (Barátság mozi) (Belépődíjas)


 

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük.

A szervezők fenntartják a jogot a programváltoztatásra.

 

Áldott, békés karácsonyt kívánunk!