Zene és irodalom: Jónás Vera és Závada Péter estje

2023. szeptember 22.   SZKKK  

Mikor:
2023. október 20., péntek @ 19:00 – 20:30 Europe/Budapest Időzóna
2023-10-20T19:00:00+02:00
2023-10-20T20:30:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
2500 Ft

Két külön világ, számos találkozási ponttal – az énekes-gitáros-dalszerző Jónás Vera és a költő, drámaíró Závada Péter közös estjére hívja a közönséget a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Öreghegyi Közösségi Házba október 20-án, pénteken 19 órára. Jegyek már kaphatók a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon.

Két előadó, két különböző művészeti ág képviselője érkezik októberben az Öreghegyre: Závada Péter a kortárs irodalom fenegyereke, Jónás Vera énekes-dalszerző a személyes hangvételű könnyűzene karizmatikus előadója. „Régen sokat cseteltünk, vitatkoztunk a művészetről, a zenéről, és állandóan zenéket küldtünk egymásnak. Kiderült, hogy egyáltalán nem egyezik az ízlésünk. … Kitaláltuk, hogy a beszélgetéseinket kivisszük a közönség elé, és ami éppen aktuális az életünkben, azt az estjeinkbe építjük. Nincs két egyforma előadásunk. Az a legizgalmasabb része, hogy a közönség is bármihez hozzászólhat” – mesélte az estről az énekesnő egy interjúban.  A két művész lazán egészíti ki egymást a színpadon, miközben erősítik egymás mondanivalóját. Jónás Vera és Závada Péter közös estje hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt.

A Fonogram- és Artisjus-díjas Jónás Vera a London Centre of Contemporary Music-ban szerzett énekes-dalszerzői diplomát. 2011-ben alapította a Jónás Vera Experiment nevű zenekarát, amellyel rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Harmadik nagylemezüket tavaly mutatták be nagy sikerrel. A zenekar névválasztása nem véletlen, az énekesnő szívesen kísérletezik: hangzásban, hangszerelésben, a dalok felépítésében. A zenekar mellett más formációkban – szólóban és duóban – is fellép, énekel a Subtones zenekarban, de készített már közös meselemezt is a Sóharóza kórussal.

Závada Pétert a kilencvenes évek végén alapított Akkezdet Phiai underground hiphop duó Újoncaként ismerte meg a közönség. Kipróbálta a slam poetryt is, majd a líra felé fordult: versei először 2009-ben a Jelenkorban jelentek meg, azóta publikál rendszeresen; legújabb kötetét, A muréna mozgása címmel idén adta ki. A színház világában is járatos: szövegkönyveket, librettókat ír, dolgozik dramaturgként, három saját drámája is van, munkáit az Örkény Színháztól kezdve a Radnótin és a Vígszínházon át a Belvárosi Színházig sokfelé láthatja a közönség.

Az estre már kaphatók jegyek: online a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon; személyesen – amennyiben rendelkezésre állnak még szabad jegyek az előadás napján – az előadás előtt a helyszínen.

A rendezvény sajtónyilvános.