Királyok a Belvárosban

2022. július 3.   SZKKK  

Mikor:
2022. július 16., szombat, 17:00 – 18:30
2022-07-16T17:00:00+02:00
2022-07-16T18:30:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Fő utca
Városház tér
Költség:
Ingyenes

 

A júliusi hétvégék már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: az augusztus 6-ig tartó sorozatban szombat délutánonként óriásbábok és hagyományőrző csapatok várják a belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben hallgathatnak zenét. Július 16-án, szombaton 17 órától Szent László, Rheinfeldi Adelhaid, Piroska és I. Géza vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta népszerű nyári program Székesfehérváron, szombatonként rendre sokan összegyűlnek, hogy végignézzék a királyi óriásbáb-család tagjainak felvonulását. Július 16-án, szombaton 17 órától Szent László király és felesége, Rheinfeldi Adelhaid, lányuk, Szent Piroska, valamint I. Géza király „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

A felvonulást most is hagyományőrzők kísérik a Fő utcán: ezúttal a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tart bemutatót a Városház téren. Az egyesület tagjai 2006 óta foglalkoznak íjászattal, felszerelésük (ruházat, bőrtárgyak, fegyverek) jelentős részét saját maguk készítik. Látványos bemutatóikon állva, térdelve, de még háton és hason fekve is a céltábla közepébe találnak, kivívva ezzel a nézősereg ámulatát.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja, az óriásbábokat Szabó Miklós mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Chad Gustafson Organ Trio (Chad Gustafson – orgona, Csóka Péter – gitár, Potesz Balázs – dob) koncertjének lehet részese a közönség.