Királyok a Belvárosban

2019. június 27.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. július 27., szombat, 18:00 – 19:00
2019-07-27T18:00:00+02:00
2019-07-27T19:00:00+02:00
Hol:
Fő utca
Székesfehérvár
Fő utca
Költség:
Ingyenes

A júliusi hétvégék idén is már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: augusztus 3-ig minden szombaton este hatkor megjelennek az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Július 27-én, szombaton 18 órakor II. (Vak) Béla, valamint III. Béla és felesége, Antiochiai Anna képviseli az idén 21 tagúra bővülő óriásbáb-családot a látványos felvonulásban.

A királyokat ezúttal is hagyományőrző csapatok kísérik végig a Fő utcán, és bemutatókat is tartanak: ezen az estén az I. András Király Lovagrend tagjai és a rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képező Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport tagjai vesznek részt a menetben, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. A menet 18 órakor indul a Vörösmarty Színháztól az Országalmáig és vissza a teátrumhoz.

A felvonulás után érdemes lesz a Vörösmarty Színháznál maradni, hiszen 19 órakor a koronázó érsekeket és püspököket alakító színművészek elevenítik fel az elmúlt évek Koronázási Szertartásjátékainak epizódjait.  Látrányi Viktória műsorvezető vendége lesz az István királyt koronázó püspök, Trokán Péter, a Könyves Kálmánt koronázó püspök illetve a III. Bélát koronázó érsek, Mihályi Győző és a II. Andrást koronázó érsek, Körtvélyessy Zsolt.

Nemcsak a felnőttekre gondoltak az esemény szervezői, hiszen a beszélgetés alatt a gyerekek színezők segítségével életre kelthetik az idei Koronázási szertartásjáték főszereplőit, IV. Bélát és lányát, Szent Margitot. Ezen a szombaton a beszélgetés ideje alatt kivételesen nyitva tartó jegyirodában még inkább megéri beszerezni a belépőjegyeket a IV. Béla – Az élet magja című augusztusi grandiózus produkcióra, hiszen a színművészek dedikálják is a tiketteket.