22. Kortárs Művészeti Fesztivál

2023. január 8.   SZKKK  

Mikor:
2023. május 19., péntek @ 16:00 – 2023. május 21., vasárnap @ 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-19T16:00:00+02:00
2023-05-21T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – idén is változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján. Szirtes Folk Band, Subtones, Pankastic!, Vitáris Iván, Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Szabó Balázs – csak néhány a színpadi fellépők közül.

22. Kortárs Művészeti Fesztivál

Május 19–21., péntek–vasárnap

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 3.

 

Május 19., péntek

16.30  Alba Regia Táncegyüttes – ízelítő a Mesenép című előadásból

16.40  Art Overdose – bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói, kiállításmegnyitó az SZKKK aulájában

17.00  A  fesztivál és a Székesfehérvári Művészek Társasága Közös helyünk című szabadtéri kiállításának megnyitója a Csónakázó-tó partján

17.10  A Corpus Rézfúvós Kvintett műsora a sétányon

17.40  „A 2010-es évfolyam” – Talkshow a tóparton az Ivan & the Parazol tagjaival és vendégeikkel

18.30  Hírös Gasztroszínház – Wine Tourist

20.00  A Szirtes Folk Band koncertje

Részletes program  »

 

Május 20., szombat

Egész nap: Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

14.00–22.00  Art Overdose – a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00  Lake Lounge dj Zölddel

17.00  Szeszély (részlet) – a Székesfehérvári Balett Színház előadása

17.20  Szőcs Henrik zongorakoncertje

18.00  Kalmus Felicián koncertje

19.00  Subtones koncert

20.10  Hien a tóparton

Részletes program  »

 

Május 21.,  vasárnap

Egész nap: Közös helyünk  – a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

12.00  Dizájnvásár a tóparton

14.00  Art Overdose – a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00  Dj Lenny Lenoks

15.00 Tattoo prompt – látványtetoválás

17.00  Graffiti prompt – Ozsváth Gergely „Mentha” fest a parton

17.30  Nagy Magyar Versek

19.00  Pankastic! koncert

20.30  Architekturális élő fényfestés a MéhKasAulával

Részletes program  »


Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.


Kapcsolódó programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 16.–június 6. Színek és szavak – Kiss Edith és Berkovich Gábor kiállítása (Köfém Művelődési Ház)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 19., péntek 19.00 Verslábak – Petőfi a folklórban – az Alba Regia Táncegyüttes előadása (Táncház)

Május 19., péntek 20.00 Csillagsétány – a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló „járdacsillagászati” akciója (SZKKK előtti sétány)

Május 20., szombat 18.00 Keksz napló – Tóth Csaba kiállítása (Museum Café)

Május 20., szombat 22.00 órától Paraba-Vesztegzár Est – zenés-táncos mulatság (Fezen Klub)

Május 21., vasárnap 19.00 Damara  X  kisbetűs ünnepnapok  X  Waiting Room – koncertek (Museum Café)