Kulturális Örökség Napjai

2018. október 7.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2020. szeptember 19., szombat @ 09:00 – 2020. szeptember 20., vasárnap @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2020-09-19T09:00:00+02:00
2020-09-20T18:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az érdeklődő közönséget. Idén a vírushelyzethez alkalmazkodva, a jogszabályokat is figyelembe véve szervezik a csatlakozó intézmények a programokat szeptember 19–20-án: szak- és tárlatvezetések kiállításokon és ritkán látható épületekben, de családi foglalkozás is szerepel a kínálatban. Többek között a Hiemer-ház, a szerb ortodox templom, a megyei levéltár, a Barátság mozi gépterme és a Király sori fűtőmű is megnyílik a kíváncsiak előtt. A Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyei ingyenesen látogathatók a hétvégén. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják, és kérik, hogy a látogatók minden eseményen viseljenek maszkot.

   

Szeptember 19., szombat

   

Szent István-székesegyház • II. János Pál pápa tér

10.00–17.00 óra között látogatható. Az ingyenes vezetések a Szent Anna-kápolnától (Arany János utca 8.) indulnak 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 és 16.00 órakor. A vezetés regisztrációhoz kötött, regisztrálni szeptember 16-ig lehetett. Részvétel csoportonként maximum 25 fő, zárt cipőben és maszkban!

IV. Béla ifjú királyként építtette a királykoronázások alkalmával fontos szerepet játszó Szent Péter és Pál templomot, melyet a törökök dzsáminak használtak. Kiűzésük után, 1688-tól a jezsuiták vezetésével városi plébániatemplomként működött. Barokk stílusú átépítése során új titulust kapott. A belső teljes kifestése Johann Ignaz Cimbal munkája, amit 1768-ban fejezett be. A főoltár Mária Terézia megbízásából Franz Anton Hillebrandt tervei alapján 1772 és 1775 között készült. Főoltárképét Vincenz Fischer festette 1775-ben Bécsben. 1777-től székesegyház, 1938-tól kisbazilika. Altemplomában őrzik III. Béla és Antióchiai Anna sírjának mészkő lemezeit.


Szerb ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–17.00 óra között látogatható

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.


MNL Fejér Megyei Levéltára • Szent István tér 2–4.

10.00–17.00 óra között óránként indulnak a szakvezetések. A levéltár munkatársai az épületek és azok történetének bemutatásával várják az érdeklődőket. A szakvezetések időtartama 60 perc.


Barátság mozi • III. Béla király tér 1.

13.00  Gyerünk a moziba be! – vezetett bejárás a moziban

A bejárásra legfeljebb 10 főt tudnak fogadni, a jelentkezés lezárult.

A Kulturális Örökség Napjain a Barátság mozi gépházába is bekukkanthatnak a kíváncsiak. A mozi munkatársai megmutatják, hogyan működik és mire képes a digitális vetítőgép, emellett az érdeklődők választ kapnak azokra a kérdésekre is, hogy miként jutnak el a filmek manapság a filmszínházakba, köztük a város művészmozijába, miből készül a filmvászon és miért homorú; hány erősítő szükséges a teljes mozit betöltő térhatású hanghoz – és miért van a gépházban még mindig egy hagyományos vetítőgép is. 


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyei ingyenesen látogathatók, létszámkorlát mellett. A programok szintén ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: bejelentkezes@szikm.hu

Csók István Képtár • Bartók Béla tér 1.     

9.00 és 10.00  Tárlatvezetés A kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításban dr. Szücsi Frigyes régész vezetésével (a létszám betelt!)

A Debreceni Déri Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttműködésében megvalósuló kiállításon többek között egy eredeti állapotában bemutatott lovassír, egy teljesen felszerelt avar jurta, valamint tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciók és valódi fegyverleletek is várják látogatóinkat. A kiállítás helyi kurátora, a múzeum avar kor kutatására szakosodott régésze kalauzolja a látogatókat a tárlatban. A kurátori szakvezetés a közel 1400 esztendővel ezelőtti, avar kori Kárpát-medence sejtelmes világát idézi fel. A kiállított fegyverleleteknek, a „Kerénynek” elnevezett nehézlovas harcos életnagyságú rekonstrukciójának és valószínű lakhelyének, a jurtának bemutatásával ismerteti meg velünk a régész-szakértő a félelmetes avar lovasság fegyverzetét, hadviselését és mindennapjait.

10.30  Csontig hatoló tudomány! – Líbor Csilla régész-antropológus előadása (a létszám betelt!)

Az előadás során a látogatók bepillantást nyerhetnek egy antropológus munkájába, valamint megtudhatják, miként tárul fel a kutatók előtt az egykor volt emberek élete és halála. Megismerkedhetnek az embercsontok vizsgálati módszereivel, például azzal, hogy miként tudjuk egy csontvázról megmondani, hogy férfi volt-e vagy nő? Mi alapján becsüljük meg egy egyén elhalálozási életkorát? Milyen betegségeket ismerünk fel? Legyenek egy kis időre antropológus asszisztensek, és elemezzük ki együtt egy avar sír rejtelmeit!

Palotavárosi Kiállítóhely • Rác utca 11.

14.00  Tárlatvezetés a néprajzi tájházban dr. Varró Ágnes néprajzkutató vezetésével (a létszám betelt!)

Székesfehérvár nyugati külvárosa, a Palotaváros arculata az 1970-es években a régi városrész lebontásával és a lakótelep tízemeletes házainak felépítésével teljesen megváltozott. Csupán a Rác utca tizenhárom, eredeti állapotában felújított épülete és a 18. századi barokk Ráctemplom őrzi az itt élő lakosság hajdani életkörülményeit, a városrész hangulatát. A Belvárostól pár perc sétát kell megtenni, hogy visszamenjünk százötven-kétszáz évet a történelemben. A múzeum Rác utca 11. számú kiállítóhelyén megismerhetjük Palotaváros történetét, megtudhatjuk, hogy miért hívják Rácvárosnak ezt a városnegyedet. A tárlatvezetés során megismerkedhetünk a Palotavárosra jellemző régi mesterségekkel, s betekinthetünk egy korabeli kalaposműhelybe is.

Új Magyar Képtár • Megyeház utca 17.

15.00  Tárlatvezetés a 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményben Izinger Katalin művészettörténész vezetésével, valamint a Megyeház utca 17. számú épület bemutatása

A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti kiállítását. Az 1960-as évek óta a rangos kiállításokkal párhuzamosan fejlődött az a jelentős hazai kortársművészeti kollekció, amely jelenleg körülbelül 7500 darabból áll. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató. A kiállítás hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit. Tekintsék meg Önök is ezt a páratlan kollekciót, és ismerkedjenek meg a gyűjteménynek helyet adó épület történetével!

Belváros

16.00  Wathay lábnyomán 

Székesfehérvár történelmi belvárosa sok rejtélyt és felfedezni valót tartogat. Wathay Ferenc várkapitány, a sokoldalú katona nemcsak festményeivel és énekeivel állított emléket a vérzivataros időszaknak, de a szemfüles felfedezők rejtett titkokat is felfedhetnek!
A Szent István Király Múzeum munkatársai újra nyomozásra hívnak: fedezd fel Wathay Ferenc várkapitány világát velünk! Barangoljuk be együtt a Belvárost, ezúttal újabb talányok után kutatva. Lássuk, mi minden szunnyad még a feledés pora alatt?
A játék – bár történelmi alakoknak és eseményeknek állít emléket – a fantázia szüleménye. Célja a szórakoztatva oktatás.
Nyomozásunkra kalandozni vágyó családokat, csapatokat várunk! A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött, a létszám betelt!
Szeretettel várunk minden (nem ijedős) kalandort!


Tourinform iroda Oskola u. 2–4.

15.00  Városnézés vezetéssel

Maximális létszám: 30 fő, jelentkezés: idegenvezetes@szekesfehervar.hu vagy 06 22/537-261, hétfő–péntek: 9.00–18.00, szombat–vasárnap: 10.00–16.00


 

Szeptember 20., vasárnap

 
Szerb ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–17.00 óra között látogatható

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyei ingyenesen látogathatók, létszámkorlát mellett. A programok szintén ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: bejelentkezes@szikm.hu

Hetedhét Játékmúzeum • Oskola utca 2–4.

14.00–16.00  Egyszer volt házak kicsiny másai – családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben

Ahány bútor, annyi stílus. A játék mindig tükrözi a való életet – igaz ez a babaházak miniatűr bútoraira is. A Moskovszky-gyűjteményben megleshetjük, milyenek voltak a polgári élet hétköznapi terei az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején, majd apró bútorokat rakosgatva magunk is átélhetjük azt a varázslatot, amely a gyűjtőket: Moskovszky Évát és Auer Erzsébetet is megragadta, amikor berendeztek apró szalonokat, konyhákat. Családi foglalkozás sok apró tárggyal, kicsiknek és nagyoknak.

17.00  Babaszobákból épített kulturális örökségünk – tárlatvezetés a Moskovszky-gyűjteményben dr. Nagy Veronika muzeológus vezetésével

Vajon miért nincs minden babaszoba falán tapéta? Valódi-e a meisseni porcelán a miniatűr asztalon? Mit keres egy öt centiméteres legyezőn a Gerbeaud Cukrászda címkéje? Cukik vagy ijesztők a porcelán babalakók? A Moskovszky-gyűjtemény ezernyi miniatűr tárgyáról ezernyi kérdés feltehető. A válaszok ott lapulnak a játékok kultúrtörténeti hátterében. Előcsalogatásukhoz rendhagyó tárlatvezetés keretében a gyűjteményt gondozó muzeológus nyújt segítséget. Ismerjék meg Önök is a 19. századi mindennapok babaszobákba rejtett apró titkait, és Moskovszky Éva játékokból teremtett kulturális örökségét!

Fekete Sas Patikamúzeum • Fő utca 5.

15.30  Patinás patikánk, a Fekete Sas – Tárlatvezetés a barokk patikamúzeumban, Krizsány Anna művelődésszervező vezetésével

A Dédapáink patikája című állandó kiállításunk jóval több, mint a barokk Fekete Sas Patika múltjának bemutatása. Tablókon jelennek meg a gyógyszerészet történetének fontosabb fejezetei, ezt egészíti ki az az újabb kori tematikus elrendezésű edényzet, amelyet az oldalsó térben lévő magasfiókos bútorzat polcain helyeztünk el. Kuriózum az egykori vajdahunyadi Fekete Sas Patika officináját formázó makett, ami a 19. század végéről való. Interaktív illatszertárunk és a régi műhelymunkát bemutató minilaborunk további érdekességekkel szolgál ahhoz, hogy minél sokoldalúbban táruljon fel a régi gyógyszerész szakma izgalmas, olykor meghökkentő elemekkel teli múltja.


Tourinform iroda Oskola u. 2–4.

10.00 és 14.00  Szabadulószoba a Hiemer-házban

Előzetes jelentkezés alapján (a létszám betelt!) 

A játéktér visszarepít a múltba, amikor hosszú, kitartó ellenállás után Alba Regia végül megroppan a megállíthatatlan török csapatok túlereje alatt. A mészárlást túlélő tisztek maroknyi csoportját a fogságba hurcolt Wathay Ferenc kapitány fogadószobájába zárják, míg sorsukról döntés nem születik. A történelem eme pontjáig minden a megtörténtek szerint alakul a játéktérben is – Wathay Ferenc végvári vitéz, festő, énekszerző ugyanis egy ideig Székesfehérvár alkapitánya volt, miután 1602-ben egy időre sikerült visszaszerezni a várost a török uralom alól. Ám a fehérvári vár elestekor tiszttársaival együtt szorult helyzetbe került… Ezen a ponton azonban a játékosoknak lehetőségük van újrajátszani a történelmet.


Hiemer-ház • Oskola u. 2–4.

16.00  Épületlátogatás Igari Antal megyei főépítésszel

Csoportlétszám legfeljebb 30 fő, regisztráció: http://tiny.cc/93hssz

A Hiemer-ház Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, mely három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre. Az épület műemléki értékét a jelentős mértékben megmaradt középkori épületmaradványai, a barokk freskók és a külső-belső falakat díszítő stukkók adják. Történelmi öröksége is hozzájárul különös jelentőségéhez: egykori tulajdonosai a város legelőkelőbb rétegéből kerültek ki. Az épülettömb ennek köszönhetően is őrizte meg az egykori tulajdonos és bent lakó családok neveit, melyek közül legismertebbek Hiemer Mihály, Ferdinand Caraffa gróf és Pfund (Font) Mátyás voltak.


SZÉPHŐ Zrt. fűtőerőmű • Király sor 1/B.

9.00  Üzemlátogatás szakvezetéssel

A vezetés időtartama nagyjából 2 óra. Gyülekező a Király sor 1/B. előtt, létszám: maximum 30 fő. Az előzetes regisztráció lezárult.

Az 1902-ben létesült Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az itt látható kazánokat folyamatosan, egészen az 1980-as évek közepéig telepítették. A látogatók résztvevői lehetnek egy valódi ipartörténeti időutazásnak. Látogatóink nemcsak a távhőtermelés történetének érdekességeivel ismerkedhetnek meg, hanem láthatnak üzemen kívül helyezett gőzturbinát, sőt akár egy 5000 m³-es kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.


Látogasson el ingyenes programjainkra, fedezzük fel együtt Fehérvárt!

A járványhelyzetre tekintettel kötelező a maszk használata! Köszönjük, hogy figyelnek egymásra!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.