Én, Petőfi

2018. október 1.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2020. március 15., vasárnap, 09:00 – 17:00
2020-03-15T09:00:00+01:00
2020-03-15T17:00:00+01:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Városház tér
Költség:
Ingyenes

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. 2020-ban is különleges műsor készül, amelynek főszereplői most is a fehérvári fiatalok, a diákok. A Belvárosban igazi közösségként ünnepelhetnek együtt a városlakók: látványos szabadtéri előadással a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a kor hangulatát, „életre kel” a 12 pont, kézzel fogható közelségben jelennek meg a történelmi alakok. Az ünnepi megemlékezés mellett a József-napi kirakodóvásár kínál látnivalót a közönségnek, a gyerekeket az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal várják a szervezők.


11 és 15 órakor:

Én, Petőfi

ünnepi műsor az 1848. március 15-i forradalom tiszteletére

 

 „Egy plebejus nemzeti demokrata. Íróként, értelmiségiként, író-politikusként. Elemzőként, cselekvőként és mindkét minőségében cselekvést ösztökélőként sorban nekiveselkedve a leglényegesebb közösségi kihívásainknak, beleütközve a legnyomasztóbb lehetetlenségeinkbe. Felmutatva a közösségi felelősségét átérző, mintaadó, normaadó értelmiség nagy témáit, erkölcsi, szellemi és politikai dilemmáit. A tájékozódás, a valóságismeret, a kritikai gondolkodás korszakbeli korlátait. A hatalomhoz való viszony változatait, nemzedéke önszerveződésének, történelmi és irodalmi eszménykeresésének kísérleteit.”

Petőfi Sándorról is szólhatnának a fentebbi sorok. De Elek István írta egykor Csengey Dénesről. Március 15-e tiszteletére egyedülálló előadás készül: Petőfi Sándor és Csengey Dénes olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy az már több, mint váll a vállhoz. Összeolvadó alakjuk láttatni engedi majd a közöttük a mély szellemi-spirituális rokonságot.

Székesfehérváron a középiskolai fiatalok évek óta különleges, rendhagyó ünnepi előadás keretében idézik fel 1848. március 15. szellemét. A 2020. március 15-i ünnep azonban még a korábbi évektől is eltér. Aki ebben az évben 1848 hősét alakítja, az nem más, mint Csengey Dénes unokája, a 16 éves Csengey Márton. Ő tesz kísérletet arra, hogy megidézze a forradalmár költőt: mindkettőt. A Teleki Blanka Gimnázium nagyszabású ünnepi műsorában fontos szerephez jut majd a TEDI irodalmi színpad, valamint az iskola méltán híres énekkara is.

Koreográfus: Tátrai Réka

Zenei vezető: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János