Most vagy soha! – Március 15.

2022. március 3.   SZKKK  

Mikor:
2022. március 15., kedd, 09:00 – 16:00
2022-03-15T09:00:00+01:00
2022-03-15T16:00:00+01:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Városház tér és Zichy liget
Költség:
Ingyenes

Fehérvári diákok részvételével készült mozgalmas, látványos utcaszínházi előadás eleveníti meg 1848. március 15. napját a nemzeti ünnepen a belvárosban. A műsor mellett családi és gyermekprogramok is várják az ünneplőket: a Városház téren a kézműves foglalkozásokon többek között a korszakot idéző kalapokat és csákókat készíthetnek a résztvevők, a Zichy ligetben hagyományőrző lovas huszárok és honvédtüzérek bemutatói várják az érdeklődőket. Az ünnepi program az „első felvonása” a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által a Petőfi-bicentenárium jegyében szervezett eseményeknek.

Az elmúlt két évben a hagyományoktól eltérően a város közössége nem ünnepelhetett együtt március 15-én: a járvány miatt elmaradt az Én, Petőfi című darab bemutatója, amelyből 2021-ben Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) művészeti intendánsa írt tévéjátékot, ezt a Fehérvár Televízióban mutatták be. Ebben az évben újra személyesen élhetjük meg az ünnepet, az utcaszínház visszatér a Városház térre, hogy a fehérvári diákokkal a főszerepben megidézze a 174 évvel ezelőtti történelemfordító nap eseményeit.

Részletes program

Városház tér

10.00 és 15.00  Fehérvári márciusi ifjak előadása a Székesfehérvári SZC I. István Technikum diákjainak közreműködésével

10.30  Megemlékezés – beszédet mond: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Koszorúzás a Fekete Sas Szállónál

10.00–15.00  Gyermekprogramok, huszártoborzó

10.00–16.00  Kézműves foglalkozások: reformkori kalap, huszár- és tüzércsákó, filc- és virágkokárda, valamint huszártarsoly és lófejes hűtőmágnes készítése – keszkenőnyomdázás – 1848-as fotóanziksz

Egész nap: József-napi vásár

 

Zichy liget

9.00–16.00  Hagyományőrző lovas huszárok és honvédtüzérek egyenruha- és fegyverbemutatói

9.00–10.30 Lovagoltatás

10.00–16.00  Gyermekprogramok

Az előadás látványosnak, mozgalmasnak ígérkezik: a forradalmi események a Városház tér négy pontján zajlanak majd, a történéseket a harang emlékmű közelében, az Országalmánál, a Püspöki Palota előtt és az épület erkélyén idézik meg a korhű ruhákba öltözött fiatalok. A darabnak fontos szereplője lesz egy lovaskocsi is, ez szállítja a „márciusi ifjakat” egyik helyszínről a másikra, és színpadként is szolgál az előadásban. A Székesfehérvári SZC I. István Technikum diákjai mellett a Tilinkó zenekar muzsikusai repítik vissza az időben az ünneplőket.

Az utcaszínházi előadás szereplői:

Mesélő 1.: Kovács Anna

Mesélő 2.: Antal Georgina Fruzsina

Mesélő 3.: Orbán Zsófia

Mesélő 4.: Simon Kimberli

Petőfi Sándor: Bíró Mózes

Szendrey Júlia: Hoffer Enéh

Irinyi József: Lukács Balázs

Szekrényessy Endre, városparancsnok / Landerer Lajos, nyomdaipari vállalkozó: Csizmadia Máté Noel

Tóth Tihamér, rendügyi felügyelő / Anton Glutsch, vezető nyomdász: Németh Dávid

Táncsics Mihály, író: Rózsavölgyi Ádám

Rokon kislány: Horváth Lili

 
A további szerepekben: Lakatos Patrik, Pénzes Dorina, Régi Csenge, Szalai Laura

Közreműködik a Tilinkó zenekar

 
Az előadás az SZKKK produkciója

Az előadást kétszer, 10 és 15 órakor is bemutatják. A délelőtti műsort követően 10.30 órakor ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, majd a Fekete Sas Szálló épületénél koszorúznak az emlékezők.

A megemlékezés mellett családi és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Városház téren és a Zichy ligetben. A Városház téren 10 órától három óráig huszártoborzót láthatnak az arra járók, de lesz céllövölde, ahol mogyorópuskával lőhetnek a jelentkezők, és egy dobójátékban is kipróbálhatják magukat a vállalkozó kedvűek. A kézműves foglalkozások – 10 órától 16 óráig – az 1848-as forradalom hangulatát idézik: készülhetnek a reformkori kalapok, huszár- és tüzércsákók, filc- és virágkokárdák, huszártarsolyok, lófejes hűtőmágnesek, de lesz keszkenőnyomdázás, és a nap emlékére 1848-as fotóanzikszokban is megörökíthetik magukat a résztvevők, akik a nap során a József-napi vásárban is nézelődhetnek.

A Zichy ligetben 9 és 16 óra között hagyományőrző lovas huszárok és honvédtüzérek tartanak bemutatókat. A Fehérvári Huszárok Egyesülete lovaira – 9.00–10.30 óra között – akár fel is ülhetnek a bátor ifjak. Az I. András Király Lovagrend tagjai most a reformkorba kalauzolják az érdeklődőket: az egykori tüzérek egyenruháit, fegyvereit – például egy mozsárágyút és egy csappantyús pisztolyt – mutatják be, működés közben is. A ligetben népi ügyességi gyermekjátékok, kosaras körhinta és népi babakonyha is várja a legifjabb korosztály tagjait, akik a kukoricás játszóban a fosztástól a morzsolásig sokféle tevékenységet megismerhetnek és persze ki is próbálhatnak.

Az ünnepi program része az SZKKK által a Petőfi-bicentenárium kapcsán szervezett eseményeknek, amelyekről a későbbiekben folyamatosan hírt adunk.