Mars a tóPARTra! – Utazás a csillagok világába

2022. november 5.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 12., szombat @ 16:00 – 21:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-12T16:00:00+01:00
2022-11-12T21:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

Utazó Planetárium, szakvezetés a csillagdában, csillagászattal kapcsolatos előadás, játékos foglalkozások: a csillagok izgalmas eseményekkel tarkított világa iránt érdeklődőket várja november 12-én, szombaton 16–21 óra között a Fürdő sorra a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. A programok ingyenesek. A planetárium előadásaira, a csillagvizsgáló szakvezetéseire és a téridő-trambulinra minden hely elkelt!

Mars a tóPARTra! – Utazás a csillagok világába

2022. november 12., szombat 16.00–21.00

 

16.00–19.00 Űrjátékok – űrtotó, égi puzzle, kártyajáték, kirakó, színező

16.00–21.00 Utazó Planetárium – Mesél az ég – Karnyújtásra az Univerzum!  – A planetárium előadásaira minden hely elkelt!

16.00    Bolygóutazás – a Naprendszer felfedezése (18 perc, 8 éves kortól)

A Naprendszer bolygóinak felfedezése közelről. Melyek a legnagyobb, leghidegebb bolygók a Naprendszerben? Milyen felszíni viszonyok uralkodnak bolygószomszédjainkon? Lehetséges élet más bolygón? A Napunk megismerése. Látványos óriási képek a Napról, bolygókról.

16.45    Utazás a bolygók csodálatos világába (24 perc, 8 éves kortól)

Látványos felvételek mutatják be a Naprendszert, a belső vidékektől egészen a titokzatos Kuiper-övig, miközben megismerkedünk a csillagok születésének és a bolygórendszerek kialakulásának folyamatával.

17.30    Irány a Mars! – látványosan a Marskutatásról (12 perc, 12 éves kortól)

Futurisztikus, inspirációs  műsor a Mars-kutatás jövőjéről és eddigi eredményeiről, nehézségekről és a megvalósításról. A műsorban megnézhetjük a NASA terveit a Mars-kutatásról és megnézzük az eddigi tudományos eredményeket, valós képeket a Mars bolygóról és felszínéről. Szondánkkal leszállunk a Marsra és kalandozunk a Mars felszínén. 

Ég veled, Cassini! – a Szaturnusz megismerése és a Cassini űrszonda története  (19 perc, 8 éves kortól)

A Cassini űrszonda 2017 áprilisa és szeptembere között új küldetést kapott, melynek célja a Szaturnusz gyűrűrendszerén való áthaladás volt a nagybolygó  egyik holdjának, a Titánnak a megközelítése után. A műsorból megismerhető a szonda 20 éves története és a megmutatják érdekes megfigyeléseit is.

18.15    Utazás távoli világok felé: bolygóközi odüsszeia (37 perc, 7 éves kortól)

Űrhajónkkal felfedezzük a Naprendszer bolygóit, érdekességeit, holdjait. Fedezzük fel, amit még nem is tudtunk a szomszéd világokról! Iskolásoknak szóló tartalmas, látványos ismeretterjesztő műsor a bolygókról.

19.00    A Földtől az Univerzum határáig (31 perc, 8 éves kortól)

Lenyűgöző utazás térben és időben, ahol megismerhetjük az Univerzumról alkotott tudományos elképzeléseket. Élvezzük együtt az utazást és ismerjük meg közösen a tudományos felfedezések útját az ókori görög csillagászok elméleteitől a mai legnagyobb teleszkópok által feltárt csodákig!

19.45    A Naprendszer határának keresése (28 perc, 8 éves kortól)

Keressük együtt a Naprendszer határát…. Imerjük meg, mi van a nagybolygókon, törpebolygókon túl… Nézzük meg a Galaxisunk többi részét a NASA IBEX (Interstellar Boundary Explorer – Csillagközi Határ Felfedező) szondájának segítségével, melyet 2008-ban indítottak útjára. Hogyan működik a szonda, hogyan kommunikál a Földdel, hogyan képzeljük el a küldetés teljes lebonyolítását? A műsorból kiderül. 

20.30    Európa útja a csillagok felé (32 perc, 8 éves kortól)

A látványos, teljeskupolás film az Európai csillagászati kutatások 50 éves történetét, eszközeit és eredményeit mutatja be. Milyen távcsövekkel kémleljük az eget? Hol vannak a legnagyobb európai távcsövek? Mit kutatnak? Kik alapozták meg a csillagászatot kontinensünkön? Megfigyelések történetei, bolygók, csillagok és égi jelenségek megfigyelései fél órában.

16.00–19.00 Téridő-trambulin – játékos, interaktív foglalkozás a téridőről és a gravitációról Boldog Ádám csillagásszal. A foglalkozások félóránként indulnak, legfeljebb 25 fős csoportokban. A foglalkozásokra minden hely elkelt!

17.00–21.00 Az égbolt képeskönyve – csoportos szakvezetés a 4. emeleti Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban előzetes jelentkezés alapján, legfeljebb 20 fős, félóránként induló csoportokban. A résztvevők a csillagvizsgáló nagy távcsövével nézhetik meg a Holdat, a Marsot, a Szaturnuszt és a Jupitert. A csillagvizsgáló szakvezetéseire minden hely elkelt! 

19.00 Sokszínű exobolygók – galaxisunk különös világai – Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató előadása

Vajon milyen világokra bukkanhatunk, ha elhagyjuk Naprendszerünket? A valóság talán legextrémebb képzeletünket is felülmúlja: bolygók, amelyeken olvadt vas vagy épp üveg hull alá az égből; planéták, melyek külsőre szemgolyóra emlékeztetnek, míg mások belsejét gyémánt alkothatja… Az előadás különös világokba vezet, melyek minden felfedezéssel egyre változatosabb Univerzumot tárnak fel előttünk.

20.00 Hogyan térítsünk el egy aszteroidát? – Kötél László csillagász előadása

A Föld története során számos kihalási esemény következett be kilométeres átmérőjű kisbolygók becsapódásai miatt. Az emberi civilizációt már egy jóval kisebb kisbolygó becsapódása is súlyosan érintené. Technikai fejlettségünk révén azonban esélyünk van arra, hogy a veszélyt időben észrevegyük és akár tegyünk is ellene.

Egész délután: a Méhkas Dia Project fényfestése az épületben

A Mars a tóPARTra! című rendezvény programjai 16 órakor kezdődnek, ekkor nyílik ki először a tavaly is nagy sikert aratott Utazó Planetárium ajtaja a csillagászat kedvelői számára az SZKKK aulájában. A planetárium speciális, 360 fokos nagyfelbontású vetítési technikával mutatja be a csillagos ég csodáit és a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket – ennek segítségével jobban megérthetjük az Univerzum keletkezését és a csillagok életét.

A planetárium bolygókról, Naprendszerről és űrszondákról szóló előadásai gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekesek és izgalmasak – a kínálatban mindenki találhat magának programot. Az előadások 45 percenként kezdődnek a legfeljebb 25 fős csoportok számára, az előadásokra 19 óráig minden hely elkelt, de meghirdettünk két további időpontot.

A kínálatból természetesen a gyermekprogramok sem hiányozhatnak: lesz űrtotó, puzzle, kártyajáték, kirakó és színező. Égi látványosságot varázsol a házba a rendezvény idejére a Méhkas Dia Project: DJ Zöld fényfestése „alkalomhoz illő” lesz, és segít megtalálni az utat a csillagvizsgálóba.

Egy érdekes új eszközt is kipróbálhatnak az esemény résztvevői Boldog Ádám csillagász vezetésével: a téridő-trambulinnal a gravitáció által befolyásolt mozgásokat lehet modellezni és követni. A játékos, interaktív foglalkozás során szóba kerül a bolygók, a holdak, az üstökösök és az űreszközök mozgása, a fekete lyukak működése is. A félórás foglalkozások 16.30-tól indulnak, a 25 fős csoportokba minden hely elkelt.

Az óraátállítás óta korán sötétedik, ez lehetővé teszi, hogy többen is átélhessék az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét: a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban már 17 órától kezdődnek a szakvezetések, amelyek résztvevői a csillagda nagy távcsövével nézhetik meg a Holdat, a Marsot, a Szaturnuszt és a Jupitert. A 20 fős csoportokba, amelyek félóránként indulnak, előzetesen lehetett regisztrálni, a szakvezetésekre minden hely elkelt.

Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató Sokszínű exobolygók – galaxisunk különös világai című, 19 órakor kezdődő előadása a Naprendszeren túlra viszi a hallgatóságot. Vajon milyen világokra bukkanhatunk, ha elhagyjuk Naprendszerünket? A valóság talán legextrémebb képzeletünket is felülmúlja: bolygók, amelyeken olvadt vas vagy épp üveg hull alá az égből; planéták, melyek külsőre szemgolyóra emlékeztetnek, míg mások belsejét gyémánt alkothatja… Az előadás különös világokba vezet, melyek minden felfedezéssel egyre változatosabb Univerzumot tárnak fel előttünk.

A nap utolsó előadását Kötél László csillagász tartja 20 órától Hogyan térítsünk el egy aszteroidát? címmel. A Föld története során számos kihalási esemény következett be kilométeres átmérőjű kisbolygók becsapódásai miatt. Az emberi civilizációt már egy jóval kisebb kisbolygó becsapódása is súlyosan érintené. Technikai fejlettségünk révén azonban esélyünk van arra, hogy a veszélyt időben észrevegyük és akár tegyünk is ellene.