Múzeumok Éjszakája

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. június 25., szombat @ 18:00 – 23:59 Europe/Budapest Időzóna
2022-06-25T18:00:00+02:00
2022-06-25T23:59:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Költség:
500

Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája programsorozatának. Idén is több fehérvári szervezet fog össze, hogy a látogatók minőségi kulturális élményeket szerezhessenek. Ezen az éjszakán nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhetik meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett programon vehetnek részt. A rendezvényt mindig nagy érdeklődés kíséri: Székesfehérvár rendre a legnépszerűbb helyszínek között szerepel. 

A rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok minden helyszínen belépőként, a retro- és a panorámabusz járatain pedig menetjegyként használhatók. A karszalagok beszerezhetők a rendezvény napján este tízig nyitva tartó Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház), valamint a legtöbb helyszínen, korlátozott számban. A hatéves kor fölött kötelező karszalagokból befolyó bevételt jótékonysági céllal, adományként gyűjtjük, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft. 

A befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását, múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatják a rendezvény látogatói.

Székesfehérváron és vonzáskörzetében a Múzeumok Éjszakája programjai nemcsak a múltat és a jelent hozzák közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzik az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos életet.

SZERETETTEL VÁRJUK PROGRAMJAINKON!

Támogatók: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

PROGRAMOK


20.00  Múzeumi vigasság a Mákvirág Hagyományőrző Csoporttal a Kossuth udvarban, az Órajátéknál

21.00  Kis esti muzsika a Duo Redwhite előadásában az Aranybulla-emlékműnél


SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM

RENDHÁZ
Székesfehérvár, Fő utca 6. – Nyitvatartás: 17.00–02.00

A nyitvatartási időben a Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogatható a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás.

19.00–20.00 Nem gyalog galopp. Avagy miért voltak olyan veszélyesek a nomádok? – Kovács Attila történész előadása

Kovács Attila magyar őstörténésznek, a népvándorlás kora kutatójának érdekfeszítő, korabeli források megszólaltatásán alapuló előadása arról, hogyan látták a letelepedett népek a nomádokat, és hogyan gondolkodtak róluk. Milyen tévképzeteik és milyen valós tapasztalataik voltak, s hogyan illesztették mindezt hozzá a különböző népek előzetes olvasmányaikhoz és híreikhez?

20.00–23.00 Scriptorium – próbáld ki a kódex-készítést! – múzeumpedagógiai foglalkozás 10 éves kortól

A hajdani szerzetesek a kolostorban gyertyafénynél ülve mártogatták lúdtollukat a tintába és másolták a kódexeket. Díszes kezdőbetűket, színes képeket készítettek, és olykor bizony lapszéli firkákat is. Próbáld ki te is!

 

CSÓK ISTVÁN KÉPTÁR
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

20.00–21.00 Community / Building / Közösség / Építés – A top OS csop_Ort alakuló kiállítása a városról, a helyről és az időről. Tárlatvezetés a kiállító művészekkel

A csoport alakuló kiállítása a helynek azzal a bizonyos, gyakran emlegetett szellemével való szembesülés jegyében fogant. A várost is, az államot is, de még a munkahelyeket is (Videoton, Ikarus) – alapítják. Ahogy a templomot – legyen az bazilika, vagy éppen zsinagóga – és a hozzá tartozó közösséget is. Székesfehérvárinak lenni állandó önmeghatározási feladat, nemcsak egyéni-egyetemes, hanem családi, városi, nemzeti szinten, magamat azokban, azokat pedig magamban tükrözve. Hogy állok én a városhoz, és hogy áll az hozzám?

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM
Székesfehérvár, Oskola utca 2–4. –
Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–20.00 Családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben

A gyűjtemény babaszobáin keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a polgári életmód mindennapjaihoz kapcsolódó hivatások némelyikébe. Kik készítették a bútorokat vagy a cserépkályhákat? Ki segítette a nagyságos asszonyt a gyermekek nevelésében és a háztartás vezetésében?

20.00–21.00 A MusiColore énekegyüttes koncertje az udvaron – Népszerű könnyűzenei szerzemények csendülnek fel a nyárestén a Hiemer-ház udvarán

A MusiColore 2014 februárjában alakult Székesfehérváron. Az elmúlt években különböző zenei stílusok, műfajok műveit énekelték, a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig. Az énekegyüttes önálló koncertjei mellett számos felkérésnek tesz eleget városi és országos szinten is, mint például a Múzeumok Éjszakája vagy a szegedi Fool Moon Acapella fesztivál, több hazai és nemzetközi versenyen is arany minősítést szereztek. A MusiColore Énekegyüttes tagjai: Radics Éva – szoprán, művészeti vezető, Wágnerné Ughy Tünde – mezzo, Bódi Réka Ágnes – alt, Földesi Zalán – tenor, Mihály György – bariton, Pintér Péter – basszus

22.00–23.00 Kerkay Rita, a Vörösmarty Színház művésze szubjektív tárlatvezetése a Moskovszky-gyűjteményben

A szubjektív tárlatvezetés alkalmával a Vörösmarty Színház színművésze mesél a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáiról saját hivatásán, látásmódján, tapasztalatain keresztül.

 

VÁROSI KÉPTÁR – DEÁK GYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Oskola utca 10. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

19.30–20.45 Szűcs Erzsébet művészettörténész, kurátor tárlatvezetése a gyűjteményben

21.00–22.00 Butterfly Effect koncert

A Butterfly Effect 2010-ben alakult, a formáció a dzsessz, a népzene (magyar, örmény, azeri, zsidó stb.) és a klasszikus zene elemeit ötvözi egyedi, modern stílusban. A tagok: Magyar Bori – ének, Vázsonyi János – szaxofon, Kardos Dániel – gitár, Keönch László Farkas – cajon, vokál, Bata István – basszusgitár többféle zenei stílust képviselnek, a zene mégis egységes.

 

FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM
Székesfehérvár, Fő utca 5. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–19.00 Gyógynövények művész szemmel – látványfestés Kopiás Gabriellával

Kicsik és nagyok számára érdekes megpróbálkozni a virágok, gyümölcsök ábrázolásával. Ehhez ad útmutatást Kopiás Gabriella művész-tanár, aki maga is műveli ezt a műfajt.

19.00–20.30 Kertünk patikája – Lencsés Rita gyógynövényszakértő új könyvének bemutatója

Lencsés Rita gyógynövény szakértő mutatja be új könyvét, amelyhez meglepetésekkel is szolgál. A könyv sokoldalúan mutatja be a természetben nálunk nem fellelhető, csak kertben termeszthető gyógynövényeket. Az éppen gyűjthető virágok felhasználásáról hasznos ötleteket kap, aki ellátogat a Fekete Sasba.

21.00–21.30 A virágok keringője – zenei program Kopiás Gabriellával

A növények, virágok számos zeneszerzőt megihlettek, ebből kap ízelítőt az érdeklődő a műsorban, amely mintegy kiegészítése a délutáni programnak. Kopiás Gabriella zeneművész-pedagógus szakavatottan mutatja be, hogy a művészet milyen sokoldalúan képes ábrázolni a természet szépségeit.

22.00–23.00 Rózsamézes bájital kóstoló – interaktív tárlatvezetés

Interaktív kurátori tárlatvezetés a Rózsaméz és bajuszpedrő című kiállításban. Meglepetésként megelevenedik a bemutatott patikaedények egyik-másikának tartalma, mint például a mézes-fűszeres bájital.

 

ÚJ MAGYAR KÉPTÁR
Székesfehérvár, Megyeház u. 17. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

18.00–24.00 Közösségi hímzés Szabó Eszter Ágnes képzőművész vezetésével. A programra előzetes regisztráció szükséges: izinger.katalin@szikm.hu

Az alkotó kedvű látogatók a művésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat, részt vehetnek abban a művészi folyamatban, amelynek eredményeképpen egy saját kezünkkel hímzett, rólunk szóló óriási falvédő készül el. Szabó Eszter Ágnes képzőművész 20 évvel ezelőtt kezdte a hímzés technikáját közösségi művészetként használni. A hímzés meditatív jellege gyorsan olyan alkotói folyamattá alakul, amelynek során van lehetőségünk egy közösségi, hímzett „üzenőfalon” otthagyni saját kézjegyünket, üzenetünket. Hímzés közben az idő is másként halad, nevezhetjük ezt „énidőnek”, mégis új közösségi-alkotói élménnyel gazdagodhatunk. A 12 négyzetméteres falvédő készítése 2018-ban, Debrecenben kezdődött és azóta több nagyobb városban folytatódott.

18.00–19.00 Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése

A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik. Az Új Magyar Képtár állandó kiállításának hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb és tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit napjainkig.

19.30–21.30 A Hangover Porch Zombies koncertje az udvaron – a MUSEUM CAFÉ szervezésében

Ez itt Isten kedvenc állatkertje, azaz a Hangover Porch Zombies, avagy röviden: HoPZ! Repertoárjukban klasszikus blues, country és swing stílusú dalok szólalnak meg, de mindent egy kicsit a saját szájuk ízére alakítanak. Balázs és László alapították a bandát 2013-ban, és próbáltak lelkes tagokat toborozni, de a zenekar csak 2017 augusztusára állt össze. Az első fellépésüket még abban az évben decemberben tartották. A demo, néhány koncert és az első fesztivál fellépésük után 2018 decemberében elkezdtek dolgozni első teljes lemezükön. A HoPZ tagjai: Benke András (Buddy) – Doghouse Bass (vagyis nagybőgő), Békefi Róbert – gitár, dobro gitár, ukulele, Rechner Balázs (Uncle Ben) – gitár, banjo, szájharmonika, Szél László – ének, szájharmonika, washboard, kazoo

22.00–23.00 „Múzeum slam” – képzőművészetbe fonódó slam poetry 

A slam poetry esten az Új Magyar Képtár művészeti alkotásait és azok irodalmi vonatkozásait is szóba öntik a fellépők: Bánóczi Bea, Fazekas Viktor és Pintér Kristóf

 

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉRI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Országzászló tér 3. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

19.00–20.00 Dr. Varró Ágnes szakvezetése az állandó néprajzi kiállításban

20.00–21.00 A Fuvalom Énekegyüttes koncertje

A Fuvalom Énekegyüttes alapvetően népdalokból építkező a capella együttes, amely néha kiegészül egy-egy hangszerrel, hangkeltő eszközzel. Összeállításaikban a kiválasztott dallamokat nem csupán zenei anyagként kezelik, hanem fontosnak tartják azok tartalmát, funkcióját. A feldolgozás során igyekeznek a mértékletességre törekedni, hogy az adott dallam megtarthassa lényegi vonásait. Céljuk – a népzene értékének felmutatása mellett – a személyes érintettségük megéneklése. Vallják, hogy az igazi szívbéli éneklés képes újjászülni, elmélyíteni érzéseinket. Ha mindezt az ember magában átélheti, az egy csoda. Ha többen élhetjük át, még nagyobb csoda. S ez éppen elég egy életre szóló szép hivatásra.

 

RÁC UTCAI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Rác u. 11. – Nyitvatartás: 10.00–18.00

14.00–15.00 Dr. Varró Ágnes szakvezetése

15.00–18.00 Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak Vigh Erika ékszerkészítővel

Az állati bőr alapanyagként való, különböző célú felhasználása az emberi kultúrával egyidős. A foglalkozáson Vigh Erika (Verka Bazár) ékszer- és öltözék kiegészítő tervező segítségével modern, látványos, egyedi, mégis egyszerűen kivitelezhető ékszereket készíthetnek kicsik és nagyok egyaránt.

 

KÖZÉPKORI ROMKERT – NEMZETI EMLÉKHELY
Székesfehérvár, Koronázó tér 1. – Nyitvatartás: 12.00–20.00

18.00–18.30 Vigyázat, építési terület! – élő történelmi interpretációs program

A Szűz Mária templom falai között a múltból előlépő Balogh Bálint építőmester várja a látogatókat, hogy Mátyás király korába helyezkedve meséljen a korabeli átépítésekről. Mennyire érti meg a mai kor embere ősei világát? A romok, vagy éppen helyükön egykor magasodó épületek mit jelentenek, mit jelenthettek az egyiknek és a másiknak? Mi köt össze, és mi választ el? Beleélésre, empátiára és résztvevő megfigyelésre sarkalló programunkon ezekre is keressük a választ.

18.30–20.00 Bazilika születikóriás társasjáték

Családokat, baráti társaságokat várnak a Romkertbe, hogy az óriás társasjátékban próbára tegyék ügyességüket és tudásukat, miközben felépítik a Szent István által alapított koronázó bazilikát, vagy éppen átépítik a későbbi évszázadok stílusában.

20.00–22.00 Fénybe burkolt Emlékhely – fényfestés

 


SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM
Székesfehérvár, Városház tér 4. – Nyitvatartás: 16.00–24.00

16.00–18.00 Interaktív foglalkozás Lencsés Ritával – tea, szörp és szirup készítése gyógynövények felhasználásával

18.30–19.30 „Freeling” – Geröly Tamás ütőművész szólókoncertje

Az egyik legkarakteresebb hazai ütőművész, a magyar improvizatív zene jelese, Geröly Tamás, több évtizedes pályája során számos kiemelkedő formáció tagjaként muzsikált. Hétévesen kezdett hegedülni, majd tizennégy éves korában dobolni. 1977-ben találkozott Grencsó Istvánnal, ekkor kezdődött azóta is töretlen zenei, baráti kapcsolatuk, közösen alakították meg a Masina Jazzcsoportot. Mesterével, Szabados Györggyel haláláig dolgozott több felállásban is (MAKUZ, Szabados Trió), egy évtizedig a Dresch Quartet tagja volt, nyolc évig játszott a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttesben. Az elmúlt évtizedek alatt a magyar jazz kiválóságai mellett számos nemzetközi sztárral állt már egy színpadon. Geröly Tamás szólóestje 45 perces, amelyen saját darabokat és improvizációkat játszik. 

19.30–20.30 Tárlatvezetés Brückner Ákos Előd atyával a Föld és ég között című kiállításban.  A programra regisztráció szükséges a muzeum@puspokseg.hu e-mail címen

A Föld és ég című kiállítás alapgondolata, hogy az ember alapvetően Isten felé irányul. Mindenki, aki erre a Földre születik, keresi a kapcsolatot a Teremtőjével, az Istennel, akár tudattalanul is. A tárlat tematikája három csomópont köré szerveződik. Bemutatja az Istent kereső embert, az embert kereső Istent és a találkozást Istennel.

20.30–21.45 Geröly Space Quintet feat Kitzinger Gábor koncert

A magyar free jazz veterán, Geröly Tamás legújabb zenekarának koncertje igazi csemegének ígérkezik. Az új quintet tagjai a kortárs, free vonal kiemelkedő és jól ismert reprezentánsai, több zenészgeneráció képviselői. Jó néhány különböző formációban játszottak már együtt, de ebben a felállásban első koncertjüket adják. Kitzinger Gábor mozgó hátterei pedig mindig tökéletesen idomulnak az adott zenéhez. A közreműködők: Ajtai Péter – bőgő, Bolcsó Bálint – elektronika, Czitrom Ádám – gitár, Szelevényi Vito – trombita, Geröly Tamás – dob, ütőhangszerek, Kitzinger Gábor – VJ

22.00–23.00 A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és Falvay Miklós VJ közös koncertje vetítéssel

Különleges hangulatú koncert várja a közönséget, a zenekar játékát a médiaművész vetített képei teszik teljessé az esten

 

SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI LÁTOGATÓKÖZPONT
Székesfehérvár, Lakatos u. 7. – Nyitvatartás: 18.00–24.00

Történelmi emlékek kortárs építészeti környezetben: óránként induló, interaktív tárlatvezetések a Lapidáriumban
18.00 és 20.00 Bartos György 
művészettörténésszel
19.00 és 21.00 Smohay András 
művészettörténésszel

A Székesfehérvárra érkező zarándokokat a látogatóközpontban fogadják, ahol számos történelmi érdekességgel találkozhatnak. Az épület kivitelezését régészeti feltárás előzte meg, ekkor tárták fel az egykori Monostor-bástya északi falát, amely köré a látogatóközpont épült. A látogatók megcsodálhatják a Székesfehérvári Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumait és könyveit bemutató látványraktárat, valamint a székesfehérvári egyházmegye történetét, intézményeit és legfontosabb templomait és a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállítást. 

 


MNL FEJÉR MEGYEI LEVÉLTÁRA
Székesfehérvár, Szent István tér 2–3. – Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–24.00 „Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984–85-ben”– Fotók, tárgyak a nyolcvanas évekből

A tárlatra kiválogatott fotók egy 1984–85-ös országos település-fényképezési akció keretében születtek, amelyet a Hazafias Népfront hirdetett meg „hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára”. A fotók mellett a korszakot idéző kisebb enteriőrök segítenek az időutazásban, a 80-as évek hangulatának megidézésében. Válogatás a korszak tárgyi emlékeiből: lesz Rubik-kocka, néhány finom holmi az egykori Iparcikk áruházból, sőt még a helyi Fodrászszövetkezet fodrászszékét is ki lehet próbálni. Emellett Retró-kvíz várja az érdeklődőket, amelyből kiderül, milyen íze volt a Mese sajtnak és mire (esetleg kire) kenték az Útitárskrémet. A fotósarokban akár tarka nejlon otthonkába is bújhat a játékoskedvű vendég.

18.00–24.00 „Játszótér a kisebbeknek”– Színezz, ragassz, hajtogass papírházat, öltöztetőbabát!

19.00–20.00 A Kádár-kocka régészete – Pallag Zoltán előadása

20.30–22.00 A Blues Henger Band koncertje 

A zenekar egy születésnapi bulira alakult több mint tíz éve. Mára négy tagból áll, a Hobo Blues Band zenéit dolgozzák fel.

 


VÖRÖSMARTY MIHÁLY KÖNYVTÁR
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1. – A könyvtár nyitvatartási idejében

16.00–19.00 Kamishibai Papírszínház: Mire jó a lyukas zacskó? – Kollár Árpád meséje Szimonidesz Hajnalka illusztrácóival

16.00–19.00 Fogj egy radírt! – Bevezetés a könyvtári könyvtisztítás, -javítás rejtelmeibe

16.00–19.00 Könyvből szobor paverpollal – Krainhoffer Tamásné kiállítása

17.00-tól Könyvből madár – origami játszóház kicsiknek és nagyoknak

 


KOVÁCS JENŐ ÓRAMÚZEUM
Székesfehérvár Órajáték, Kossuth utca – Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–24.00 Az időméréssel kapcsolatos újítók bemutatása képeken

22.00–24.00 Fényfestés – mozgó szerkezetek megjelenítése az Órajáték épületében
 


SZÉKESFEHÉRVÁR HELYŐRSÉGTÖRTÉNETI EMLÉKGYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Malom u. 2. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00 A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikál az Országalmánál, majd a zenekar felvezetésével séta az emlékgyűjteményhez

17.00-tól Múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztató kicsiknek és nagyoknak; szabadulószoba a légópincében; állandó kiállítás a Helyőrségi Klub aulájában; páncélozott katonai harcjármű kiállítás és hatástalanított fegyverek bemutatása az udvaron; katonai toborzás;  precíziós lézerfegyver lövészet

18.00 Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertje az udvaron

 


MMKM ALUMÍNIUMIPARI MÚZEUMA
Székesfehérvár, Zombori u. 12. – Nyitvatartás: 16.00–21.00

16.00–20.00 Alu-Go program – Egyedi, kreatív tárgyak és bányászlámpás készítése használt alumínium doboz és teamécses felhasználásával. Az elkészült lámpásokkal felderítő kalandra hívják a bátor „bányászokat” a múzeum kiépített bányarészletében.

17.00–19.00 Formaöntés homokkőbe vájt formákba – A bányászat világszerte használt jelképe, a keresztbe tett bányászék és -kalapács, vagy az 1000 éves Székesfehérvár érme öntése.

19.00–20.00 Hagyományos népi jóslás ólomöntéssel. Előzetes regisztráció: aluiparimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu vagy +3630/693-3498

A hagyomány szerint a megolvasztott ólmot egy régi kulcs lyukán keresztül kell egy vödörnyi vízbe csurgatni. A hideg vízben a fém megdermed, a különféle formákból pedig kiderül, mit rejt az ólmot öntő számára a jövő.

20.00–20.30 Bányász-kohász dalok a helyi OMBKE szervezet tagjaival. A hangulatot zsíroskenyér hagymával és krampampuli biztosítja, amely nemes italt a felnőtt látogatók is megkóstolhatják

 


SZERB ORTODOX TEMPLOM
Székesfehérvár, Szúnyog u. 11. – Nyitvatartás: 10.00–24.00

A templomban megtekinthető az egyedülálló ikonosztáz és Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő újrarendezett kiállítása – tárlatvezetés igény szerint

10.00-tól Szerb nemzetiségi nap – a mindennapi élet, a kulturális értékek, a vallási hagyományok bemutatása. A napközben zajló Tűzzel-vassal fesztiválon szerb mesterek is részt vesznek.

14.30 A Poklade tamburazenekar koncertje a kertben 

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson.

18.30 A székesfehérvári szerbség letelepedése, az ortodoxia története – Dujmov Milán teológus, művészettörténész előadása

 


SZÉKESFEHÉRVÁRI ZSIDÓ HITKÖZSÉG
Székesfehérvár, Várkörút 19. 1. emelet – Nyitvatartás: 18.00–22.30

18.00–18.45 A székesfehérvári zsidóság élete 1944-ig – dr. Gergely Anna művészettörténész előadása

19.00–19.45 Zsidó tárgyak művészete – dr. Gergely Anna művészettörténész előadása

20.00–20.45 Az én zsidóságom és a Peszach – Nyiri Sándor előadása

21.00–21.30 Zsidó fogalmak magyarázata – Darvas István főrabbi előadása

21.45 Havdalá – Szombatbúcsúztatás Darvas István főrabbival

A rövid szertartás idejére a férfiak részére kötelező a kipa, kalap, sapka, fejfedő viselete. Kérjük, pontosan vagy előbb érkezzenek!

A szünetekben: kötetlen beszélgetések, kérdésekre válaszol Barna Ágnes elnök


MÁV VAGON KFT.
Székesfehérvár, Takarodó út 1. – Nyitvatartás: 17.00–22.00

A helyszínen a látogatók betekinthetnek egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba.

A vezetett csoportok 17.00, 19.00 és 21.00 órakor indulnak a Takarodó u. 1. szám alatt található főbejárattól. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: kommunikacio@mav-vagon.hu 

 


VETERÁNAUTÓK A VÁROSHÁZ TÉREN
17.00–24.00 Az Alba Regia Veteránjármű Egyesület tagjai,
az autók tulajdonosai bemutatják járműveiket, ismertetik felújításuk történetét

 


Retro- és panorámabuszos személyszállítás

Indulás: Zichy liget, parkoló. A járatok kizárólag a Múzeumok Éjszakája karszalaggal vehetők igénybe!

Négy körjárat indul óránként a Zichy liget – Takarodó u. 1. – Zombori út – Aranybulla-emlékmű – Zichy liget útvonalon.

Az indulási időpontok:

Retrobusz: 19.30 és 21.30 óra – A 21. 30 órakor induló járat az Aranybulla-emlékműnél megvárja a koncert végét. 

Panorámabusz: 18.30 és 20.30 óra

A buszok az egyes megállóhelyeken csak a le- és felszállás idejére állnak meg. 


A rendezvény sajtónyilvános, az egyes helyszíneken kép- és hangfelvétel készülhet!


Központi információ:

Tourinform Székesfehérvár
Városház tér, Hiemer-ház
Telefon: 22 537 261 • E-mail: szekesfehervar@tourinform.hu

A SZERVEZŐK A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK.