Múzeumok Éjszakája

2024. május 8.   SZKKK  

Mikor:
2024. június 22., szombat @ 12:00 – 2024. június 23., vasárnap @ 01:00 Europe/Budapest Időzóna
2024-06-22T12:00:00+02:00
2024-06-23T01:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár

Felnőttek és gyerekek számára is izgalmas kalandokat ígér az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája június 22-én, szombaton. Az esemény idei tematikája a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a „gólpassz” – az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kulturális kalandot kínáljon mindenkinek, akár az Eb-mérkőzések mellett is. Az esemény egyik kiemelt helyszíne Székesfehérvár, ahol 26 helyen közel 100 eseménnyel készülnek erre az éjszakára – rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások várják a közönséget.


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA • „Gólpassz”

2024. június 22., szombat

1 belépő • 26 helyszín • 1 jótett • Közel 100 izgalmas program

Központi információ:

Tourinform Székesfehérvár
Városház tér, Oskola utca 2–4. (Hiemer-ház)
Telefon: 03622/537-261 • E-mail: szekesfehervar@tourinform.hu

A SZERVEZŐK A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK.


A rendezvényeket – 6 éves kor fölött – kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat június 15-től – a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó – Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül – korlátozott számban – a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft. A befolyt összeggel a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért szervezetet támogatják a rendezvény látogatói. A hozzájárulások gyűjtése adománygyűjtő dobozban történik, készpénzben, a pénzből visszaadni nem tudnak a szervezők, ahogy pénzt váltani sem.


SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM

RENDHÁZ
Székesfehérvár, Fő utca 6. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–24.00 A mérgek litániája – installáció

Teller Péter stílszerű installációja a Rendház díszudvarán bemutat több olyan mérgező gyógynövényt, amelyeket régen is, de ma is alkalmaznak a gyógyászatban.

22.00–23.00 A mérgek litániája – Szima Viktória előadása

Ami nagyban méreg, az kicsiben orvosság. A patikákban minden időben jelen voltak olyan anyagok, amelyeket gyógyításra csak nagy körültekintéssel volt szabad alkalmazni, mert az adagolástól függően okozhattak súlyos bajokat, esetleg halált is. Hogy melyek voltak ezek a szerek, és hogy néztek ki például azok a gyógynövények, amelyekből kinyerték a hatóanyagokat, ezt mutatja be előadásában Szima Viktória a Rendház díszudvarán.

19.00–19.40, 21.00–21.40, 23.00–23.40 Tematikus tárlatvezetések a Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállításban

  • Minden áron megvédendő! – A katonai zászlók színes világa (Fröhlich Dávid, 17. terem – 30-40 perc);
  • Szigorúan titkos! – Titkok és érdekességek a fegyverek és lőszerek világából (Hatala András főhadnagy – Szatmári András főhadnagy, 15–16. terem – 30-40 perc);
  • Sport és a haderő – Katonaolimpikonok (Dr. Sallay Gergely, 18. terem – 30-40 perc).

20.00–21.00, 22.00–23.00 Kurátori tárlatvezetések a Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállításban

  • Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei (Dr. Sallay Gergely – Szántó Nóra – 50-55 perc);
  • Székesfehérvár a frontvonalban; 1944–1945 (Bakondi József hadnagy – 50-55 perc)

17.00–24.00 Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei – időszaki kiállítás

A 18 teremben megvalósított tárlat ezernél több műtárgy, látványos idővonal és sokrétű digitális tartalom segítségével enged bepillantást a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadaiba, az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink Honvédségének fegyverzetéig. A különböző korok magyar fegyverei mellett a tárlat bemutatja a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképeit: a zászlókat, egyenruhákat és kitüntetéseket, ahogy katonáink mindennapjainak és ünnepnapjainak tárgyi emlékeit és dokumentumait is.

 

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉRI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Országzászló tér 3. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00 Játszótársam akarsz-e lenni? A gombfoci története – Gráfik Imre néprajzkutató előadása

Amióta labdarúgás létezik, a játékos kedvű szurkolók mindig megpróbálták modellezni a sportág lényegét valamilyen asztali ügyességi-taktikai játék formájában. A XX. század elején a gombfoci nevet viselő, hungarikumnak számító népi játék egyértelműen ilyen. Gráfik Imre néprajzkutató egy előadás keretében mutatja be a játék történetét.

17.30–22.00 „Megy a labda vándorútra”

Passzold tovább! Családi nyomozás (a céhlegények vándorkönyve mintájára) az állandó néprajzi kiállítástól indulva és oda visszatérve, a Szent István Király Múzeum hat állandó kiállítását érintve fedezhetjük fel azokat a tárgyakat, dokumentumokat, érdekességeket, amelyek a labdához és történetéhez kapcsolódnak. A legjobbak és szerencsések értékes jutalomban részesülnek! Eredményhirdetés 23 órakor.

19.00–20.00 „Középkezdés” – Népdalénekes „edzés” Berki Lillával

Egy jó (foci)csapatban, ahol mindenki felfedezheti és kibontakoztathatja saját képességeit, az erők összeadódnak és győzelemre vihetnek. A foglalkozáson játékos és improvizációs gyakorlatok segítségével továbbpasszolhatjuk egymásnak saját belső világunkból induló erőinket (középkezdés), hogy a népdalon keresztül csapattá kovácsolódva létrehozzuk közös zenei alkotásunkat.
Regisztráció június 21-ig a lendvai.judit@szikm.hu címen.

20.00–21.00 Szubjektív, zenés tárlatvezetés Kneifel György népzenésszel

A Tárgyalkotó hagyomány című állandó néprajzi kiállításban Kneifel György népzenész, tanár kalauzolja a közönséget hegedűvel, humorral, történetekkel.

17.00–24.00 A téridőben lebegve – Szécsényi-Nagy Loránd időszaki kiállítása

Az univerzum egy kisebb részét megfigyelve úgy tűnhet, mintha annak az egyes elemei ismétlődően ugyanarra a térbeli koordinátákra térnének vissza. Azonban némileg eltávolodva ettől a nézőponttól egyértelművé válik, hogy a kozmosz minden egyes része egymáshoz képest folyamatos elmozdulásban van. A kiállítás installációi ezt a viszonylagosságot térképezik fel különböző pozíciókból, az univerzum megértésére tett eddigi törekvések néhány állomását megidézve.

 

FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM
Székesfehérvár, Fő utca 5. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

21.00–22.30 Jóízű virágoskert – interaktív bemutató

Idei programunkban új témával jelentkezik a patikamúzeum. Ehető virágokról lesz szó, amelyeket ételeinkbe vagy italainkba téve fogyaszthatunk. A belőlük készíthető sokféle finomságról beszél és ad ízelítőt Lencsés Rita fitoterapeuta, Herbarius programjaink gyógynövényszakértője.

23.00–24.00 Krizsány Anna kurátori tárlatvezetése

A Fekete Sas Patikamúzeum ezernyi érdekességének titkaiba kívánja bevezetni a látogatókat a tárlatvezetés. Az egykori Fekete Sas Patika a város és a vármegye legelső patikája volt. Több mint 100 évig csak ez az egy gyógyszertár látta el a környék lakosságát – az orvosságokon kívül sok egyéb árucikkel, többek között kozmetikumokkal, fűszerekkel is. 1971-ig szolgált gyógyszertárként, működésének 283 éve alatt számos tulajdonosváltást élt meg. Nagy szakértelemmel elkészített barokk bútorzata a jezsuiták műhelyében készült. Az oldalsó traktusban lévő egyszerűbb bútorzat ún. fiókfalas típusú, ma már ritkaságnak számít. További érdekesség még az egykori vajdahunyadi Fekete Sas Patika officináját bemutató mini patika, ami nemrég került a múzeumba. A berendezés érdekességein kívül a látogató bepillantást nyer a régi patikus mesterség titkaiba, és nem marad el az illatszertár interaktív bemutatása sem.

 

VÁROSI KÉPTÁR – DEÁK-GYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Oskola utca 10. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–19.00 Titokzatos lények a Freskós Teremben – képzőművészeti alkotó foglalkozás gyerekeknek

A Múzeumok Éjszakáján életre kelnek a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Gyere és alkoss szabadon! Várjuk azokat az alkotni szerető kicsiket és nagyokat, akik szeretnék megteremteni saját meséjüket és elkészíteni hozzá a papírbábjaikat, amelyek a Freskós Terem falán megjelenő varázslatos világból lépnek ki ezen az éjszakán.

19.30–20.00, 20.00–20.30, 20.30–21.00 Misztikus csodák éjjele a Deák Képtárban – rendhagyó tárlatvezetés asztaltáncoltatással

A Deák Gyűjtemény különleges csendéleteit mutatja be a tárlatvezetés, melynek részét képezi a Múzeumok Éjszakája kampányfilmben is látható asztaltáncoltatás. Megidézzük tehát a gyűjtemény eredeti tulajdonosának, Deák Dénes műgyűjtőnek szellemét. Igen kedves, humoros kísértet, nem kell tőle félni. Ám hogy mivel vicceli meg a látogatókat, maradjon titok addig a különös éjszakáig. A vezetésen egyszerre 20 ember tud részt venni, helyszíni bejelentkezéssel, érkezési sorrendben.

21.00–22.00 Makám Quartet – népzene-jazz-elektronikus zene

„A covid alatt sok új dalt komponáltam, s mikor meghallottam Okos Violát énekelni, tudtam, őrá várnak a dalok. Bata Pityuval az Ady Projekt óta szoros a kapcsolat, Restás Gergő ütős játékára a Szimpla Kertben figyeltem fel öt-hat éve, s kisebb nyomozásra volt szükség, hogy rátaláljak. Anyakönyv című prózakötetem írása idején kiapadt bennem a „dalszövegforrás”, verseket kerestem, melyek dalszövegként is működnek. Bújtam a köteteket, folyóiratokat, a világhálón keresgéltem, volt, ami a Fb-on köszönt rám, Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Láng Eszter, László Noémi, Lackfi János, Szilágyi Mihály, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina lettek a szerzőtársaim. De ha a délszláv háborút a nők szemszögéből idéző Anzix lemezre gondolok, mely előhívott egy remek énektriót Bognár Szilvivel, Szalóki Ágival, Palya Beával, vagy a karácsonyi lemez a 9 Colinda, mely Lovász Irénnel hozott össze, vagy a Szerelem lemez Korzenszky Klárával, az Encián Bede Sárival, a Budapest éjszakája szól pedig Magyar Borival – beigazolódott, hogy minden új témakör más-más énekest, új hangzást és új formációt igényel.” (Krulik Zoltán)

 

CSÓK ISTVÁN KÉPTÁR
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–23.00 Tradícionális kínai kulturális programok – a kínai szellemi kulturális örökség bemutatása Az Ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora című kiállításhoz kapcsolódóan, a Magyarországi Hagyományos Kínai Kulturális Tanulmányok Egyesületével együttműködésben

Az érdeklődők részt vehetnek olyan tradicionális kézműves foglalkozásokon, mint a kalligráfia vagy a hagyományos csomózási kelmefestés, megismerhetik a tradicionális kínai teaszertartást, valamint ízelítőt kapnak a kínai klasszikus tánckultúrából, illetve harcművészetekből. Ünnepeljék velünk a sárkány évét a hagyományos sárkánytánccal, amely a néphagyomány szerint szerencsét hoz és segít elűzni az ártó szellemeket! A rendezvényekre nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit várjuk, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódást kedvelőit is.

18.00–20.00 Családi foglalkozás Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora című kiállításban

A kínai Han Birodalom kultúrájában kiemelt szerepet kaptak a jelképek, pecsétek és feliratok, melyek az élet minden területén megjelentek. Foglalkozásunk során betekintést nyerhetünk e sajátságos szimbólumrendszerbe és megismerhetjük az így díszített ókori tárgyakat is, melyek a gazdájuk halála után is mesélnek tulajdonosukról. A kiállításon látottak alapján pedig elkészíthetjük saját szimbólumainkat és jeleinket kitűző formájában.

18.00–20.00 Papírsárkány készítése Berky Gyula sárkánykészítővel Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora című kiállításban

A sárkány, a kínai kultúra egyik legismertebb szimbóluma, a kiállításunkon is számos helyen feltűnik. Mi lehetne emlékezetesebb hát, mint saját sárkánnyal hazatérni a múzeumból? Családi papírsárkány-készítésre hívunk minden kicsit és nagyot!

21.00–24.00 A Sárkány éve – Fényfestés a Bartók Béla téren Arany Gold Zoltánnal

A Csók István Képtárban látható „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című kiállítás, ahol eredeti ókori kínai tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás inspirálta a fényfestésen megjelenő alkotást, ami a sárkány évéhez is kötődik. A sárkány, mint mitikus lény, Kínában rendkívül pozitív szimbólum. Az ősi kultúrában a császársághoz és az uralkodókhoz kapcsolódik. A Sárkány év a tizenkét kínai csillagjegy ciklusainak egyik legmarkánsabb állomása – gyakran emlegetik sorsfordító időszakként az asztrológiában.

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM
Székesfehérvár, Oskola u. 2. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00 A színek nyomában – múzeumpedagógiai foglalkozás családok számára Réber László Vonalba zárt történetek című kiállításának keretein belül

A játékos foglalkozás résztvevői a grafikákon, illusztrációkon keresztül betekintést nyerhetnek Réber László sajátos képi világába. A Morózus király elrabolta a színeket, és a várában egy félelmetes fenevad őrzi azokat. Elég bátrak vagytok egy kalandhoz? Keljetek át a titkos átjárón „Réberériába”, és segítsetek a lakóinak visszaszerezni a színeket. A programon való részvételhez regisztráció szükséges! Regisztráció: varga.dora@szikm.hu

19.00–20.00 Berg Judit író szubjektív tárlatvezetése a Moskovszky-gyűjteményben

A Moskovszky-gyűjtemény babaszobáiban nemcsak játékok, hanem a 19. századi polgári életmód számtalan megnyilvánulása látható, a lakáskultúrától kezdve a divaton át az illemig. A szépen megmunkált bútorok, a kifinomult porcelánok, a változatos játékeszközök eszünkbe juttatják gyermekkorunkat, és azt a letűnt kultúrát, amelynek tárgyait az idő múlása egyre értékesebbé teszi. Vajon hogyan viszonyul ehhez a miniatűr világhoz Berg Judit írónő? Szubjektív tárlatvezetésén a saját hivatásán, gondolatain, szemléletén, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit az érdeklődőknek.

22.00–23.30 Puszták Népe Front – világzenei koncert

A Hetedhét Játékmúzeum udvarán idén a Puszták Népe Front zenekar különleges hangzásvilágú világzenei koncertjét hallhatja a közönség. A 2018-ban alakult formáció az Alba Regia Táncegyüttes és a Galiba zenekar tagjaiból áll. A tagok közül egyikük sem hivatásos muzsikus, a zene és a néptánc szeretete azonban összetartja őket, s immáron 6 éve együtt zenélnek a saját örömükre és a közönség örömére egyaránt.

 

ÚJ MAGYAR KÉPTÁR
Székesfehérvár, Megyeház u. 17. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00 Izinger Katalin kurátori tárlatvezetése

A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti anyagának válogatását. A képzőművészeti gyűjtemény az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik, jelenleg körülbelül 7500 darabból áll, alkotásai a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmények, grafikák, fotók, művészkönyvek és szobrok. Az Új Magyar Képtár állandó kiállításának hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit napjainkig.

18.00–21.00 Design elvitelre – Készítsd el, vidd haza! – családi foglalkozás

Egy kreatív délután: tanulás, alkotás és kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak. A műhellyé átalakított Képtárban profi segítséggel mindenki magának készítheti el tárgyait. Könnyen elsajátítható technikák, pecsételés, nyomdázás, varázshajtogatás, ragasztás, képeslapkészítés.

Üzen a füzet – kreatív foglalkozás a Papírformával

Készítsd el saját, vagány füzetborítódat betűnyomdával vagy vágj, hajtogass és színezz az Új Magyar Képtár kiállítási anyagához kapcsolódó papírjátékokat!

Hordd magadon a kortárst! – kreatív foglalkozás a KACs Műhellyel

A Képtár izgalmas alkotásainak formáiból, színeiből, figuráiból inspirálódva különböző újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával és technikák alkalmazásával elkészítheted egyedi öltözék-kiegészítődet.

Mozgó művészet – Térmodul készítése a KACs Műhellyel

A mozgás lételemünk. A közérzetünk és jóllétünk záloga, hogy a számunkra megfelelő mozgásformát megtalálva és azt gyakorolva rátaláljunk a saját lelki egyensúlyunkra. Most ezt az egyensúlyt keressük és fedezzük fel a képzőművészeti alkotásokban is. A Képtár páratlan gyűjteményét és kiállítását megismerve, a benne felfedezhető színekből, formákból inspirálódva készítheted el a saját térmodulodat.

Képeslap az éjszakából!

Készíts a műtárgyak által ihletett kollázs-képeslapokat, a múzeum pedig vállalja, hogy elpostázza annak, akinek csak szeretnéd!

18.00–23.00 „Átiratok˝ – megyei rajzpályázat

Az Új Magyar Képtár anyagára készült diákmunkákból rendezett képzőművészeti, pályázati kiállítás.

19.00–23.00 Programok a Museum Café és a Kolora Egyesület szervezésében:

19.00–20.00 Slam Poetry Open Mic
20.00–21.00 Næz budapesti alternatív rock kvintett koncertje
21.00–22.00 Waiting Room székesfehérvári alternatív rockzenekar koncertje
22.00–23.00 Bodonyi Dani – Dj-szett, nu-disco, indie pop

 

NEMZETI EMLÉKHELY – KÖZÉPKORI ROMKERT
Székesfehérvár, Koronázó tér 1. • Nyitvatartás: 12.30–20.30

17.00–20.00 Hallgass a kövekre! – romkerti felfedező séta

A foglalkozás helyszíne az egykori Koronázó Bazilika romterülete. A felfedező séta alatt a látogatók vaktérképet használva ismerkedhetnek meg az ásatások során előkerült királysírokkal, épületromokkal. A séta egyes állomásainál további kiegészítő információkat kapnak a résztvevők az egykori bazilika történetéről. A foglalkozás végén a látogatók hazavihetik a térképet, immár kiegészülve a „romkert-matricákkal”, melynek segítségével később felidézhetik élményeiket.

18.00–19.00 „A koronázó bazilika és utóélete a török uralom után” – Kovács Dóra múzeumpedagógus tematikus tárlatvezetése

A Szent István alapította koronázó templomból Mátyás király halálának idejére egy impozáns késő gótikus katedrális vált. Mára ebből az épületből nagyrészt csak alapfalakat látunk. Tárlatvezetésünkön arról mesélünk az érdeklődőknek, hogy Mátyás király halálát követően milyen változások történtek az egykori prépostság területén, egészen addig, amíg elérte a mai formáját.

 

KORONÁZÓ BAZILIKA NEMZETI EMLÉKHELY LÁTOGATÓKÖZPONT
Székesfehérvár, Várkörút 32. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00 Solium Regni – kurátori tárlatvezetés Biczó Piroskával

Székesfehérvár a középkori Magyar Királyság koronázóvárosa volt. Ezt a rangot a királyi trónszék – a forrásokban solium regni, azaz az ország trónusa – biztosította, melyet Szent István, Magyarország első királya az általa alapított Szűz Mária-templomban helyezett el. Az uralkodó temetkezési helyének is ezt jelölte ki. István király 1083. évi szentté avatásával a sírját őrző templom az országalapító kultuszának központja, meghatározó uralkodói temetkezőhely, a királykoronázások és a törvénykezés helyszíne lett. Az egykori Köztársaság Moziban kialakított új kiállítótérben a tárlat kurátora, Biczó Piroska tart vezetést.

20.00–24.00 Tudja kő! – kutakodás a bazilika kövei között – családi program, kézműves foglalkozás

A kiállítás kőfaragványai, valamint a múzeumpedagógusok által nyújtott információk segítségével a látogatók egy feladatlapot töltenek ki. A megoldandó feladatok körbevezetik a kőfaragványok között a családokat, akik ily módon átfogó képet kapnak a bazilika megalapításáról, átépítéseiről, és a középkorban betöltött szerepéről. A séta végén a gyerekek (de akár a felnőttek is) egyszerű (rajz)másolatot készíthetnek a templom egy-egy érdekesebb díszítőeleméről.

 

PALOTAVÁROSI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Rác u. 11. • Nyitvatartás: 10.00–18.00

14.00–15.00 Dr. Varró Ágnes kurátori tárlatvezetése

A Rác utca megőrizte a környező lakótelep építése előtti Palotaváros jellegzetes utcaképét, hagyományos építészetét. A múzeum kezelésében lévő, 11. számú épületben lévő állandó kiállítás a városrész történetét és néprajzát mutatja be. Csikós Danica háza az egyik legtipikusabb szerb földműves ház, amelynek konyháját és az utca felőli tisztaszobát eredeti állapotának megfelelően rendezték be. A hátsó helyiségben dokumentumok és tárgyi emlékek segítségével a városrészben egykor dolgozó kisiparosok és földművesek tevékenységét, valamint az itt élő szerbek (rácok) történetét és életmódját mutatja be a kiállítás. Az udvarról külön nyíló helyiségben Dietrich István palotavárosi kalaposmester szerszámait, gépeit láthatjuk. A műhely a nyolcvanas évek közepéig a szomszédos Csapó utcában működött. A szakvezetés során számos érdekességet megismerhetnek látogatóink a műemlék jellegű utca kialakulásáról, a városrész múltjáról, az itt élt szerbekről, a régi palotavárosi mesterségekről.

14.00–18.00 Tűzzománc workshop az Aszter Tűzzománc Műhellyel

A foglalkozáson a tűzzománcozás izgalmas világából kaphatnak ízelítőt a látogatók. Az előkészített medálalapra szabadon alkothatnak a bemutatott technikákkal, majd a helyben, percek alatt kiégetett munka színes madzagra fűzve már rögtön viselhető is! A foglalkozásba folyamatosan be lehet csatlakozni. A Budapest melletti Tök faluban működő Aszter Tűzzománc Műhely (mely Siklósi Esztert és Fenyvesi Attilát rejti) fő tevékenysége immár 20 éve a tűzzománc: elsősorban ékszereket készítenek vörösrézre, kizárólag saját tervek alapján és teljes mértékben kézműves módon, emellett pedig a legkülönfélébb rendezvényeken igyekeznek a szakmát megismertetni, megszerettetni az érdeklődőkkel.VÖRÖSMARTY MIHÁLY KÖNYVTÁR

Székesfehérvár, Oskola utca 7. • Nyitvatartás: 17.00–22.00

17.00–21.30 között:

Kinyílik a raktárajtó – beiratkozási, böngészési, kölcsönzési lehetőség és barangolás a felnőtt kölcsönző részleg szépirodalmi raktárában

(Gomb)foci – könyvkiállítás a könyvtár állományába tartozó futball és sport témájú könyvekből, valamint gombfoci kipróbálási lehetőség az olvasóteremben

A focihoz mindenki ért – kvízek az Aranycsapatról, a fehérvári futball és a foci EB-k történetéről az olvasóteremben. A helyesen megfejtők között könyvjutalmat sorsolnak ki

17.00–19.30 Állatolimpia Kamishibai Papírszínház kicsiknek a gyermekrészlegben. A mesét írta és illusztrálta Hervé Le Goff.

19.30–21.30 Kamishibai Papírszínházi mesék felnőtteknek a gyermekrészlegben

Regisztrációt igénylő programok 17.00-től, 18.45-től és 20.20-tól:

Pincétől a padlásig – raktártúra a könyvtár olvasóktól elzárt részeiben. A Bartók téri és az Oskola utcai épület története. A könyvtári raktározási rend titkai. A legkisebb és a legnagyobb könyveink.

Évszázadok titkai – a Dévay gyűjtemény és a régi könyvek tára. Az érdeklődők betekinthetnek a könyvtár különleges muzeális gyűjteményébe, a Dévay József hagyatékából Fehérváron található több száz évvel ezelőtt kiadott könyvekbe.

Labda az okosban – focilabda, gombfoci 3D tervezése tableteken és laptopokon a könyvtár okostermében.

Regisztráció június 10-től a könyvtár honlapján: www.vmk.hu • További információ: +3670/732-8960, zene@vmk.hu


SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI LÁTOGATÓKÖZPONT
Székesfehérvár, Lakatos utca 7. • Nyitvatartás: 16.00–22.00

16.00–18.00 Gyógynövények felhasználása workshop Lencsés Ritával

Gyógynövényekből szörp, tea készítése hagyományőrző, emellett mégis modern: kézműves termékeket venni ma „menő” dolog. Az érdeklődők a gyógynövényszakértőtől hallhatnak hasznos tudnivalókat, készíthetnek teákat, kóstolhatnak szörpöket – hársfa, levendula, csalán, ligeti zsálya, citromfű, fügelevél – Lencsés Ritával. Regisztráció június 20-ig: info@szenteknyomaban.hu

18.30–19.30 és 20.30–21.30 Smohay András művészettörténész interaktív tárlatvezetése

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épületében találkozik a múlt és a jelen. Az épületben a város múltjának több emléke is megtekinthető: egykori prépostsági templomból származó kőtöredékek és az 1601-ben épült Monostor-bástya északi fala.

Szakmai tárlatvezetéseken ismerkedhetnek meg a látogatók a kortárs építészeti környezetben bemutatott történelmi emlékekkel. Megcsodálhatják a Székesfehérvári Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumait és könyveit bemutató látványraktárat, a székesfehérvári egyházmegye történetét, intézményeit és legfontosabb templomait, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállítást.


SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM
Székesfehérvár, Városház tér 4. • Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–19.00 Sörpárlat-kóstoló az Agárdi Pálinkafőzde Kft. munkatársa vezetésével – regisztráció június 20-ig: muzeum@puspokseg.hu

20.00–21.00 Nyárai-Horváth István atya rendhagyó tárlatvezetése az imádságról szóló Föld és ég között című kiállításban

21.00–22.00 Rézeleje zenekar koncertje

22.00 Táncház és tánctanítás a Rézeleje zenekarral

A Rézeleje zenekar izgalmas kalandozásra vezet a népzene és a jazz világába. Koncertjük után moldvai és balkáni táncok tanításával, közös tánccal teszik még izgalmasabbá az estét a Rézeleje fanfárosok.


MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR FEJÉR VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA
Székesfehérvár, Szent István tér 2–3. • Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–24.00 Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban – kiállítás

A Károlyi család tekintélyes múltra tekint vissza, egyike az ősi magyar főnemesi családoknak, egyenes ági leszármazottai Kaplonnak, Kond vezér fiának. A család számos tagja beírta magát a történelemkönyvekbe: Károlyi Sándor kuruc hadvezér volt, Károlyi István Újpest alapítója.

A „Károlyi-asszonyok” méltán híres tagjai a famíliának. Károlyi Sándor sikereit nagymértékben köszönhette feleségének, Barkóczy Krisztinának. A grófné gondoskodott férje távollétében az egyre növekvő birtokok igazgatásáról, párját rendszeresen ellátta tanácsokkal, akár politikai ügyekben is.

A Károlyi családba beházasodott feleségek mindig új színt, új lehetőségeket hoztak a családba. Többen közülük – így Apponyi Franciska, Barkóczy Krisztina, Harruckern Jozefa – ennél jóval többet is tettek: alakították a Károlyi családot. A kiállítás a 300 éve elhunyt Barkóczy Krisztinának és a „Károlyi-asszonyoknak” kíván emléket állítani.

18.00–23.00 Asztali hadijáték a levéltárban – ízelítő a fehérvári hadijáték klubok életéből

Három terepasztalon elevenednek meg a történelem nagy csatái, kézzel festett figurákkal, meghatározott szabályrendszerek szerint. Erre az estére „festősulival” is készülnek a klubtagok, a levéltárba látogató gyerekek maguk festhetik meg a játékfigurákat.

19.00–20.00 „Önismereti énekoktatás” – a zeneterápia és zenepedagógia kapcsolódása az alapfokú művészetoktatásban. Tóth Hédi zeneterapeuta, előadóművész, zenetanár előadása.

21.00–22.00 „Lelki barangolás a zene világában” – énekes előadók könnyűzenei koncertje


MMKM ALUMÍNIUMIPARI MÚZEUMA
Székesfehérvár, Zombori út 12. • Nyitvatartás: 16.00–24.00

16.30–19.00 Készítsünk magyaros tarsolylemezt alumíniumból! – Alu-Go program és kreatív foglalkozás

Balázs Gyula, az Alu-Go technika szabadalmazója vezetésével a hagyományos magyar tarsolylemez-minták alapján készítünk tarsolylemezeket, amelyeket előre elkészített tarisznyára rögzítünk. Ahogy egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, a foglalkozás végeredménye a vendégek által készített tarsolylemezzel díszített tarisznya.

17.00–18.00 Kezdőrúgástól a gólpasszig – előadás a magyar népi sportjáték hagyományairól

A  magyar labdajátékok gazdag tárházába nyújt betekintést vetített és mozgóképek segítségével dr. Kriston-Vízi József Pulszky Ferenc-díjas és Éri István-díjas etnográfus, kultúraközvetítő szakember, Pro Ludo-díjas játékkutató, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapító tagja.

17.00–18.30 Foci-barátság karkötő készítése – Ispiláng Kézműves Műhely

A hangulatos, focilabda mintájú gyönggyel és nemzeti színű teklákkal díszített univerzális méretű karkötő elkészítése a legkisebbeknek sem jelent gondot. A karkötő viselésével a jeles sportesemény előtt-alatt a magyar csapattal való együttérzést fejezhetjük ki.

18.00–20.00 A színek világa – Gépi festés Jakab János öntőmester és tanítványa, Füredi Ákos irányításával

Akárcsak egy jó gólpassz, a segítő mester iránymutatása, a színek varázslatos világa innovatív gondolkodásra és alkotókészségre ösztönzi az érdeklődőket, biztos sikerélményt nyújt a látogatónak.
A program regisztrációhoz kötött, regisztráció: zsuzsa.csontos@kozlekedesimuzeum.hu

20.00–20.30 Dalest – az est folyamán az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület székesfehérvári tagjai bányász-kohász dalokat énekelnek.

A hangulatot zsíroskenyér hagymával és krampampuli biztosítja, mely nemes italt felnőtt látogatóink is megkóstolhatják.


HELYŐRSÉGTÖRTÉNETI EMLÉKGYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Malom u. 2. • Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00 A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikál az Országalmánál, majd a zenekar felvezetésével séta az Emlékgyűjteményhez

17.00-től A Magyar Honvédségnél ma rendszeresített, hatástalanított fegyverek bemutatója • Múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztató • Lézerfegyver-lövészet • Katonai toborzás • Az állandó tárlat megtekintése

18.00 A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar esti koncertje az Emlékgyűjtemény udvarán

19.00 Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című első világháborús filmjének vetítése az előadóteremben


KOVÁCS JENŐ ÓRAMÚZEUM
Székesfehérvár, Kossuth udvar • Nyitvatartás: 16.00–24.00

15.00–18.00 Játékosan tanuljuk együtt az idő pontos leolvasását! – ügyességi vetélkedők, készségfejlesztő feladatok gyerekeknek

22.00-24.00 Fényfestés – mozgó óraalkatrészek megjelenítése az Óramúzeum homlokzatán


VIDI MÚZEUM
Székesfehérvár, Csíkvári út 10. • Nyitvatartás: 18.00–20.00

18.00–20.00 Találkozás a sportlegendákkal – interaktív múzeumtúra, mezkiállítás, filmvetítés, régi és új focis játékok a Kölyök klubban. A látogatók egy kvízjátékon is részt vehetnek, a helyesen kitöltők között 2 db Vidi Shop ajándékcsomagot sorsolnak ki a Fehérvár FC felajánlásával.

22.00 Reflektorfényes stadiontúra  – a túrára minden hely elkelt.


SZÉKESFEHÉRVÁRI VASVÁRI PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA SIKLÓSI GYULA PINCEGALÉRIÁJA
Székesfehérvár, György Oszkár tér 3. • Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–24.00 A Pincegaléria I. István korától mutatja be a város erődítményeit, ostromait, folyamatosan csoportos idegenvezetéssel. A városmaketteket 380 ólomkatona teszi látványossá, és eredeti fegyverek is megtekinthetők. A repüléstörténeti kiállítást makettek is színesítik. A Pincegaléria legújabb kiállítása a 10-es huszárok limanovai hős bátorságának állít emléket terepasztallal, katona figurákkal, teljes huszár egyenruhával. A gyerekeket gyurmavárkészítés és játékos régészkedés is várja – a sikeres ásatás „katona leletét” minden gyerek hazaviheti!

19.00 és 21.00 2. világháborús harckocsimodell-bemutató és vezetési lehetőség


FELSŐVÁROSI ALKOTÓHÁZ
Székesfehérvár, Kertalja utca 8. • Nyitvatartás: 17.00–22.00

17.00–22.00 Nyitott műterem nap

17.00 Kiállítás az alkotóház művészeinek képző- és iparművészeti munkáiból – Mara Kinga Villő, Schrenk Rita Anna, Szabó Anikó és Varga Gábor Farkas alkotásai

17.00 Átváltozás – papírkollázsok készítése

Kreatív műhelyfoglalkozás az alkotóház művészeinek vezetésével. Kalandozás a különböző képzőművészeti stílusokban és korszakokban híres képzőművészeti alkotások újraértelmezésén keresztül.

19.00 Vintage együttes koncertje


VÁROSHÁZA
Székesfehérvár, Városház tér 1.

16.00 és 18.00 Körséta a Városházán – dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető közösen kalauzolja az érdeklődőket a 15. században emelt épületben. Turnusonként legfeljebb 50 fő vehet részt a sétán.

Regisztráció a 16.00 órai vezetésre »

Regisztráció a 18.00 órai vezetésre »

A székesfehérvári Városháza az egyik legjelentősebb barokk épület Magyarországon. Főépülete évszázadok óta otthont ad a város sorsáról döntő gyűléseknek és egyéb kiemelkedő eseményeknek, ezért igen fontos politikai és kulturális jelentőséggel bír Székesfehérvár életében. Emeletén a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai, valamint Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla szekkói láthatók. A körséta résztvevői a polgármester dolgozószobájában is látogatást tehetnek.


SZERB ORTODOX TEMPLOM
Székesfehérvár, Szúnyog u. 11. • Nyitvatartás: 10.00–22.00

10.00–22.00 Kiállítások a templomban, igény szerint vezetéssel

A templomban megtekinthető a nagy értékű és művészi kivitelű ikonosztáz, a közönség láthatja az első szerb festőnő, Katerina Ivanovity emlékkiállítását, valamint a székesfehérvári szerbek életéről és munkásságáról szóló tárlatot és a Palotaváros történetéről szóló filmet. A templomkertben kézművesek bemutatója és vására, büfé szerb ételekkel.

18.30 A szentendrei Jávor szerb ortodox kórus koncertje


MÁV VAGON KFT.
Székesfehérvár, Takarodó út 1. • Nyitvatartás: 16.30–23.00

17.00, 19.00 és 21.00 órakor vezetett bejárások az üzemben – a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: kommunikacio@mav-vagon.hu

A látogatók a muzeális részletek mellett betekinthetnek a több mint 130 éves múltra visszatekintő székesfehérvári Vasúti Javító Üzem működésébe, a vasúti járműjavításba, járműalkatrész-gyártásba. A „nagy vasak” gyártása és működtetése igen látványos, összetett folyamat, így nem csak elsősorban vasútbarátoknak szól az esemény! A résztvevőknek lehetősége nyílik megismerni a munkavégzéshez használt gépeket, eszközöket, ahol a legmodernebb technika találkozik a múlttal (lézervágógép, kovácsüzem stb.). A látogatások szakszerű kísérettel történnek. A csoportok 17.00, 19.00 és 21.00 órakor indulnak a Takarodó út 1. szám alatti főbejárattól. Kérjük, hogy a regisztrációs levélben jelöljék meg a részt venni kívánók számát, a gyerekek számát, a turnus időpontját és Székesfehérvár nevét is!


ALBATROSZ REPÜLŐ EGYESÜLET, REPÜLÉSTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
Börgöndi repülőtér • Nyitvatartás: 14.00–24.00

Kiállítás az ARE Repüléstörténeti Gyűjtemény anyagából • Katapultülés-kiállítás, Nemere és Bücker 181 projektek • Fa repülőgép-építés bemutatása • MiG-15BISz restaurálás • MiG-23 oktató kabin • APM-90 légvédelmi keresőfényszóró • A legidősebb magyar lajstromjelű légialkalmas repülőgép, a Piper J-3C Cub (1946) és a legidősebb magyar gyártású légialkalmas repülőgép, a Rubik R-22 Futár (1949) bemutatása • Góbé vitorlázórepülő szimulátor • Éjszakai helikopter- és repülőgép-fotózás • Nyitott kabinok: An-2, Mi-2

16.00 órától minden egész órakor vezetett hangártúra, a gyűjtemény részletes bemutatása


RETRO- ÉS PANORÁMABUSZ

14.00–22.00 A Zichy ligettől a Zichy ligetig járnak a buszok a belvárosban: a karszalaggal rendelkező érdeklődők 20 perces élményutazáson vehetnek részt. A buszok egész órakor és félkor indulnak az „Ügyvédek utcájából”. A megállót tábla jelzi a liget elején és a megállóban is.

Regisztráció a Retrobuszra »

Regisztráció a Panorámabuszra »


VETERÁNAUTÓK A VÁROSHÁZ TÉREN

16.00–24.00 Az Alba Regia Veteránjármű Egyesület tagjai, az autók tulajdonosai mutatják be járműveiket, ismertetik a felújítás történetét.


FÚVÓSKONCERT

18.00 A Székesfehérvári Fúvószenekar koncertje a Városház téren, az Egyházmegyei Múzeum előtt


A rendezvény sajtónyilvános, az egyes helyszíneken kép- és hangfelvétel készülhet!


Központi információ:

Tourinform Székesfehérvár
Városház tér, Hiemer-ház
Telefon: 22 537 261 • E-mail: szekesfehervar@tourinform.hu

A SZERVEZŐK A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK.