Pünkösdi Virágálom

2018. október 15.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2019. június 7., péntek, 17:00 – 2019. június 10., hétfő, 18:00
2019-06-07T17:00:00+02:00
2019-06-10T18:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

A magyar kultúrában több szokás is kapcsolódik pünkösdhöz, az egyik ilyen, amikor az ablakokba vagy a ház kerítéslécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat, hogy ne csapjon bele a villám. Székesfehérvárt bizonyosan elkerüli a mennydörgés, hisz virágba borul a belváros pünkösd tiszteletére. A virágkötők évről évre más tematika köré építik fel hatalmas kompozícióikat, melyeket zenés körséta során is szemügyre vehetnek az érdeklődők. Az idén a színek kavalkádja lesz az a téma, amely az alkotókat inspirálja. A kompozíciókra szavazhat is a közönség, a nyertes értékes ajándékot kap. A rendezvényt számos kulturális, szórakoztató program kíséri.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ifjú virágkötők, a virágkötés iránt kedvet érző iskolák diákjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: a „kisinasok” versenyét ebben az esztendőben is folytatjuk. A rendezvényt koncertek és más kísérőrendezvények is színesítik.

 

 
A kompozíciók helyszínei és alkotói:

Városháza kapuja – Virágvár Tanoda
Országalma – Budai 66. Virág-Ajándék
Török-kút – Tűzvirág Virág-Ajándék
Püspöki palota kapuja – Syl de Fleur Virág-Ajándék
Ciszter templom bejárata – Oázis Virágbolt
Tip-Top Cipőáruház bejárata – Hortenzia Virágszalon
Fekete Sas Patikamúzeum – Anemone Fleur
Mátyás király-emlékmű – Virágvár Virágbolt

A szavazólap a rendezvény műsorfüzetében található, a kitöltött szavazólapokat a Városháza portáján elhelyezett urnákba várjuk.
Határidő: 2019. június 10., hétfő 15.00
Eredményhirdetés: 2019. június 10., hétfő 17.15
 
A kisinasok versenye során készült virágkompozíciókat is a látogatók értékelhetik szavazataikkal. Az alkotások fotói felkerülnek Facebook-oldalunkra, ezekre lehet majd szavazni – a legtöbb voksot kapott mű lesz a nyertes.
Határidő: 2019. június 10., hétfő 15.00
Eredményhirdetés: 2019. június 10., hétfő 17.15


Programok

Június 7., péntek

17.00    Ünnepélyes megnyitó, köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök (Városház tér)
A megnyitó után Kneifelné Laczkó Krisztina és Szabó János vezetésével, az I. FOLKID Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztiválon szereplő csoportok részvételével körséta indul a virágkompozíciók helyszíneire.

18.30    Színpadi virágkötés és árverés Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezetésével, az Oázis és a Virágvár virágboltok közreműködésével (Városház tér)

19.00    Az I. FOLKID Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál résztvevőinek műsora. Fellépők: Alba Regia AMI Pulutyka csoport, Bornova Gyermek Néptáncegyüttes (Törökország), Leszczyniacy Gyermek Néptáncegyüttes (Lengyelország), Dren Kulturális és Művészeti Egyesület (Szerbia), Chavdar (Bulgária), Szivárvány Gyermek Táncegyüttes – Visk (Ukrajna, Kárpátalja)   (Városház tér – esőhelyszín: Művészetek Háza, III. Béla király tér 1.)

 

Június 8., szombat

10.00 órától       „Kisinasok versenye” – Bemutatkozik az utánpótlás: látványépítés a meghívásos versenyre benevezett iskolák diákcsapatainak részvételével (Fő utca)

15.00–19.00      Pünkösdi virágkoszorúk, koronák készítése színes papírból a Terembura egyesülettel (Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt)

16.00    „Színek, virágok, legendák” – belvárosi séta Kulcsárné Németh Mariann vezetésével. A színpompás virágokkal feldíszített épületek, szobrok, valamint a „rózsás ház” bemutatása érdekes történetekkel. Indulás a Mátyás király-emlékműtől

17.00    Corpus Rézfúvós Quintett műsora  (Mátyás király-emlékmű)

A Corpus Rézfúvós Quintetet, első önálló kisegyüttesét 1995-ben alapította meg Hámori János jazz-trombita előadóművész, a Kodolányi János Egyetem művésztanára. A mai napig koncertező együttessel 1996-ban első díjat nyert az Országos Kamarazenei Versenyen és a Fejér Megyei Diáknapokon egyaránt. A zenekar folyamatosan jelen van a város zenei életében, a városi rendezvények, többek között a Székesfehérvári Királyi Napok rendszeres szereplőjeként. A reneszánsztól a kortárs zenéig sokféle muzsikát játszanak, az opera, a dzsessz is helyet kap műsoraikban, a zenei átiratokat jórészt maguk írják.
Az együttes tagjai: Hámori János (trombita), Buzga Bence (trombita), Acsai Gábor (kürt), Györök Máté (harsona), Sánta Martin (tuba)

19.00    Noémo koncert (Mátyás király-emlékmű)

A Noémo egy 100%-ban természetes összetevőkből álló levendula-pop formáció. Névadója, frontembere és dalszerzője Takács(ová) Noémi, énekesnő. A zenekar célja saját zenei világuk-, korosztályuk világlátását, problémáit tükröző gondolataik színpadra állítása. A formáció tagjai szakmailag képzett, fiatal muzsikusok: Szabó Dániel Ferenc – dob, ütőhangszerek, Banyó Bálint – billentyűk, Takács Noémi – ének, gitár.

 

Június 9., vasárnap

15.00–19.00      Pünkösdi virágkoszorúk, koronák készítése színes papírból a Terembura egyesülettel (Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt)

16.00    „Színek, virágok, legendák” – belvárosi séta Kulcsárné Németh Mariann vezetésével. A színpompás virágokkal feldíszített épületek, szobrok, valamint a „rózsás ház” bemutatása érdekes történetekkel. Indulás a Mátyás király-emlékműtől

16.00    A Fiori Musicali együttes furulyakoncertje (Mátyás király-emlékmű)

Az együttes 2008-ban alakult a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI furulyás növendékeiből. Céljuk a hangszer és a furulyás kamarazene megismertetése és népszerűsítése a közönség körében. Az együttes folyamatosan kiveszi a részét az iskolai és a városi rendezvényekből, de az ország más városaiban is fellépnek és többször jártak már külföldön is: játszottak a Nemzeti Múzeumban, Linzben az Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon, a veszprémi Gizella-napokon, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, a budapesti Nádor-teremben. Székesfehérváron a Pünkösdi Virágálom, az Emlékhelyen napja és a Királyi napok látogatói is hallhatták már őket muzsikálni.
A folyamatos munka és rengeteg fellépés eredményeképpen a tagok egy részéből álló kamaracsoport 2016-ban a IX. Országos Czidra László Furulyaversenyen a kamara kategóriában 2. helyezést ért el. Az együttes diák tagjai a tíz év során folyamatosan cserélődtek, a közelmúltban azonban többen is a furulyatanári pályát választották, így tavaly óta egy állandó csapat lép a közönség elé.
A tagok: Erdei Máté, Lits Zsuzsanna, Novák Szironka, Szörfi Menta, Végvári Dorottya

18.00    Zongorista találkozó: három zongorista boogie-woogie párbaja (Mátyás király-emlékmű)

Különleges és kifejezetten alkalmi zenei formációként már több mint húsz éve koncertezik a Zongorista Találkozó. A már színpadképében is egyedülállónak számító produkcióban három zongorista boogie-woogie párbaját hallhatja a közönség, a New Orleans blues műfaj nyomdokain haladva, experimentális dob kísérettel. Részben instrumentális, részben énekes produkcióról van szó, a koncerteket gyakorta felkeresik profi boogie táncosok, így a koncerttér egyben táncparketté is válhat. Ezen az estén fellépnek: Bacsa Gyula, Nemes Zoltán és Dániel Balázs zongoristák, valamint a csapat állandó dobosa, Mezőfi István “Fifi”.

 

Június 10., hétfő

10.00–19.00      Galamb- és óriásnyúl-bemutató, állatsimogató a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével (Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt)

15.00–19.00     Kézműves foglalkozás a Vándorjátszóházzal – Különlegesen szép virágos karcképek készítése varázspapírra; kreatív ékszerek és kulcstartók készítése zsugorka technikával; pálcás szívek díszítése virágmotívumokkal (Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt)

16.00    Melodika Project koncert (Mátyás király-emlékmű)

Bach és jazz, Mozart és tangó, Bartók és flamenco, klasszikusok újrahangolva.
A Melodika Project célja az értékes zene élményszerű átadása interaktív koncerteken keresztül bármely korosztály számára, legyen szó klasszikus zenéről, népdalról vagy akár filmzenéről. A három kiváló zenész különböző zenei stílusokat összefonva – klasszikus, jazz, pop – azok határait lebontva, különleges hangszeres összeállításban alkot újra jól ismert dallamokat, melyek megszólaltatásába időnként a közönség is bekapcsolódhat.
Melodika Project 2014 óta rendszeres szereplője a hazai zenei életnek, fesztiválok és hagyományos koncerttermek gyakori fellépői.
2016-ban a Melodika Project a SAVVY Chamber Music Competition (USA) közönségdíjasa lett.
Az együttes tagjai: Antal Gábor – melodika / zongora, Csernus Katalin – klasszikus gitár / ukulele, Pödör Bálint – ütőhangszerek

17.15    A közönségszavazás eredményhirdetése (Mátyás király-emlékmű)

17.30    A Lóca együttes gyermekkoncertje (Mátyás király-emlékmű)

A Lóca együttes 2010-ben alakult Kecskeméten. Céljuk,hogy zenés gyermekműsorok keretében néphagyományokat és népszokásokat elevenítsenek fel. Előadásaik a gyermekek aktív részvételére épülnek; s az aktuális ünnepkörhöz, jeles naphoz kapcsolódó mondókákat, népdalokat, népi játékokat és táncot tartalmaznak. Tematikus műsoraik mellett gyakran szerepelnek szerkesztett, zenés népmese feldolgozásokkal is. Dalaikat és történeteiket népi és klasszikus hangszerekkel, illetve hangkeltő eszközökkel megszólaltatott élő zenei kísérettel adják elő. Műsoraik tartalmát az adott korosztály képességeinek megfelelően alakítják ki, így a felhőtlen szórakozás közben fejlődik a gyermekek zenei és ritmusérzéke, és erősödik a közösségi érzésük.
Az együttes tagjai: Fekete Inci (hegedű, furulya, melodika, doromb, ének), Nádudvari Róbert (gitár, ének), Almási Krisztián (ütőhangszerek, ének)

   


A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.