Régimódi történet – jelmezkiállítás

2023. január 23.   SZKKK  

Mikor:
2023. január 21., szombat @ 14:00 – 2023. február 4., szombat @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-01-21T14:00:00+01:00
2023-02-04T18:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szili Zsuzsanna
+3670/669-9008

A Vörösmarty Színház nagy sikerű Régimódi történet című előadásának jelmezeiből, jelmezterveiből és bútoraiból nyílt tárlat a magyar kultúra napja alkalmából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében: a Szabó Magda családregényéből készült színműben látott korhű ruhákat, bútorokat most testközelből vehetik szemügyre a látogatók február 4-ig.

A Régimódi történetben Szabó Magda egy letűnt világot idéz meg hihetetlen élességgel és érzékletességgel, a kiegyezés korának, a millenniumi éveknek, majd a háborúba torkolló Ferenc József-i időknek szövevényes, ellentmondásos polgári és dzsentri világát, Debrecennek és környékének katolikus és protestáns társadalmát. Életre kelti felmenőit, mindenekelőtt anyját, a mostoha sorsú Jablonczay Lenkét, ezt a sokféle tehetséggel megáldott, minden szépre, jóra fogékony teremtést. Neki, ennek a rendkívüli, erős nőnek állít emléket különleges műfajú, egyszerre drámai és költői, sodró lendületű regényében, amely Az ajtó mellett legnépszerűbb, legtöbb nyelvre lefordított könyve, s amelyből a színpadi feldolgozás mellett nagy sikerű film is készült.

A Vörösmarty Színház 2018-ban szintén nagy sikerrel mutatta be a regény színpadi változatát Tasnádi Csaba rendezésében, Varga Mária, Ballér Bianka, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Varga Lili és Kerkay Rita főszereplésével; a jelmezeket Varjas Zsófia, a díszletet Safranek Zita tervezte.

Szabó Magda (Debrecen, 1917. október 5. – Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító az irodalom szinte minden területén kipróbálta tehetségét, indulásakor verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé, s színpadi művei is sikereket arattak. Önéletrajzi ihletésű munkái az Ókút (1970), valamint a Régimódi történet (1971), melyekből nemcsak az alkotásban szemléletét formáló gyermekkori hatásokról kaphatunk képet, hanem érzékletesen, kordokumentumként is hitelesen számol be a korabeli Debrecen múltjáról és mindennapjairól is. Hosszú évek kitartó munkájával rokonok elbeszéléséből, anyakönyvi kivonatokból, naplójegyzetekből, levéltári dokumentumokból, háztartási könyvekből, fényképalbumokból és saját gyermekkori emlékeiből szedegette össze a múlt mozaikdarabkáit, hogy megírja az Anselmus és Jablonczay família több nemzedékének krónikáját, a nagy magyar családregényt.

A darab jelmezeiből, jelmezterveiből és bútoraiból rendezett kiállítás február 4-ig látogatható az SZKKK Fürdő sori épületében.