Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő

2018. október 15.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2018. október 1., hétfő, 00:00
2018-10-01T00:00:00+02:00
2018-10-01T00:15:00+02:00

 

FELHÍVÁS

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata új kulturális programmal szólítja meg a helyi fiatalokat, a diákközösségeket. Annyi mindenre lehetnek büszkék a fehérváriak, közöttük a sok tehetséges fiatalra, akik sorra nyerik a díjakat a sport, a kultúra, a tudomány és a kutatás területén. Most itt az alkalom, hogy meglássuk, milyen szemmel tekintenek városunkra a 14–18 évesek.

Az önkormányzat megbízásával a Fehérvári Programszervező Kft. első alkalommal az egész városra kiterjedő városismereti vetélkedőt szervez székesfehérvári középiskolás diákok számára. Célunk, hogy olyan eseményt szervezzünk, melynek nemcsak a nevező csapat a részese, hanem minél több diák, ezért a feladatok elvégzésénél szükségük lesz a csapatoknak, hogy minél több személyt bevonjanak.

A vetélkedő nektek szól, értetek jött létre. Szeretnénk, ha Ti is többet tudnátok meg városunkról és általatok többet tudnának meg a helyi fiatalok is, de mi szervezők és a városban dolgozó, élő felnőttek is. Összességében a város történelmét szeretnénk látni és láttatni a fiatalok szemével, és mindenkivel megismertetni Siklósi Gyulát, a 2017-ben elhunyt nagy tudású régész-történészt, aki a középkori Székesfehérvár kutatója, legjobb ismerője, Székesfehérvár Díszpolgára volt.

Egy sajátos stílusú, nem hagyományos vetélkedőt szeretnénk megvalósítani. Akár Ti is beleszólhattok, ha menet közben van jobb ötlet a kivitelezésre! Amit most együtt létrehozunk, az még sok évig működhet annak érdekében, hogy a székesfehérvári középiskolások mindig többet és többet tudjanak meg a városról, miközben játszanak. Mert ez egy játék lesz!

A Székesfehérvári Királyi Napok városunk legnagyobb eseménysorozata, ahol királyaink és uralkodóink válnak főszereplővé. 2018-ban II. András, 2019-ben IV. Béla koronázásának lehettünk és leszünk szem- és fültanúi. A verseny elsősorban az ő korszakukat járja körbe zenei, képzőművészeti, társadalmi, gasztronómiai, oktatási, gyermeknevelési, öltözködési, lakberendezési, sportolási szempontból – a témákhoz sok segítséget kaptok majd. A játék során szükségetek lesz telefonjaitokra és technikai kreativitásotokra, logikátokra, lexikális tudásotokra, gyors kapcsolatteremtő képességre, művészi vénára. De nem kell mindenkinek érteni mindenhez! A csapatok összeállításánál viszont ezt vegyétek figyelembe, hogy minél több feladattípushoz legyen csapattag.

Rendező: Fehérvári Programszervező Kft. – továbbiakban Rendező

Kihirdetés: 2018. augusztus 1.

Jelentkezhetnek: Az iskolai kapcsolattartókon keresztül Fejér megye középfokú oktatási intézményeinek tanulói, akik a 14. életévüket betöltötték. A vetélkedőre székesfehérvári középiskolásokból álló (9–13. évfolyam), 6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

Jelentkezés módja: A jelentkezés alapfeltétele a vetélkedő Részvételi szabályzatának megismerése.

A jelentkezés két ütemben történik. Először jelentkezni kell a csapatoknak, majd a megadott határidőre nevezni, vagyis az I. fordulóban meghatározott feltételek mellett elkészített filmeket a megadott e-mailcímre elküldeni.

A vetélkedőre csak az a kijelölt kapcsolattartó személy jelentkezhet, akit az iskola delegál a jelentkezés bonyolítására.

A jelentkezés után a megadott e-mail címre 1 munkanapon belül visszaigazolást küld a Rendező. Amennyiben Jelentkező a Rendezőtől nem kap visszaigazolást, úgy haladéktalanul írásban jeleznie kell ezt a Rendezőnek a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu e-mail címre. Ennek elmaradása esetén a jelentkezés érvénytelensége miatt a Rendező nem vállal felelősséget.

Jelentkezési határidő: a Jelentkezők 2018. november 10., 23.59-ig tölthetik ki a jelentkezési lapot a vetélkedő regisztrációs felületén, mely a határidő lejártáig az alábbi linken érhető el:
www.fehervariprogram.hu/506

 A verseny menete: A vetélkedő három fordulóból áll. A különböző fordulók különböző időpontokban zajlanak. Ezekről a Rendező internetes felületein folyamatosan tájékoztatja a versenyzőket és az érdeklődőket, de az iskolákba külön is eljuttatja az információkat. A fordulók között a mentorok segítik a felkészülést, ha a rendező úgy látja, hogy ez szükséges.

I. forduló – online nevezés és videófeltöltés

Egy telefonnal elkészített 3 perces videófilmet várunk a nevező csapatoktól. Kérjük, hogy ne turisztikai szempontból közelítsétek meg a film témáját, hanem a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatát helyezzétek a középpontba. Ne ragadjatok le a szavaknál, mutassátok meg, hogy Ti mit láttok ma Fehérváron, mit éreztek, ha a városra gondoltok. Itt sem a történelem a fontos, hanem a kreativitás, a humor, az újszerű látásmód. A film lehet néma, készülhet zenei aláfestéssel, de lehetnek benne riportok is. Mindenképpen ismerjük meg belőle a csapat tagjait is. A feltöltéshez szükséges technikai követelményeket a www.fehervariprogram.hu oldalon találjátok.

A filmeket november 10-ig lehet elküldeni a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu e-mail címre.

A zsűri november végéig dönt, hogy mely csapatok (16) jutnak az elődöntőbe.

A filmek technikai követelményei:

Időtartam: 3 perc.

Elkészítési eszköze: mobiltelefon.

Fájl formátuma: mp4.

A film fájlneve a következőképpen épüljön fel: Film_cime__Alkoto_csapat_neve.mp4 (nincs szóköz, nincs ékezet).

Tetszőleges fájlküldő szolgáltatást használhatsz (Google Drive, WeTransfer, ToldAcuccot stb.)

 

II. forduló – online előadások és feladatmegoldások – elődöntő

Januárban és februárban tematikus online előadások alkalmával kaptok egy-egy felkészítő órát, amely segít benneteket a későbbi megmérettetésben. A videókhoz kisebb feladatok is lesznek, de ezek csak a felkészülést segítik.

Az elődöntő februárban lesz, melynek részleteiről később adunk bővebb tájékoztatást.

A döntőbe az elődöntő alapján a legjobb 8 csapat jut be.

 

III. forduló – döntő

A döntőt 2019. április 1-jén rendezzük meg, ezt a Fehérvár Televízió is közvetíti, de lesz online közvetítés is, hiszen a közönséget be szeretnénk vonni a végjátékba is.

A 8 csapat egy igazi showműsor keretében versenyez majd a Siklósi Gyula-díjért.

   

Csapatok: Egy csapat 6 főből áll, a székesfehérvári középiskolák 9–13. osztályos tanulói jelentkezhetnek. (Egy csapat akár több különböző iskola diákjaiból is összeállhat.) Javasoljuk, hogy a csapatok összeállítása során figyeljetek arra, hogy különböző érdeklődési körű fiatalokat válogassatok be a versenyzők közé.

Kérjük, hogy a kezdőcsapat vigye végig a versenyt! Ha valaki nem tudja vállalni bármilyen oknál fogva a további részvételt, a helyettesítéséről azonnal gondoskodni kell és a fair play érdekében ezt azonnal be kell jelenteni a versenyszervezőknek. A bejelentéstől számítva cserejátékos versenyez végig, visszacserélni már nem lehet, csak új tag léphet be a helyére. Minden részletes tennivaló a részvételi szabályzatban megtalálható.

Díjazás: A csapatok elsősorban a Siklósi Gyula-díjért versenyeznek majd, de a döntős csapatok nyereménye egy külföldi utazás. Az 1., a 2. és a 3. helyezett csapat tagjai is komoly jutalomban részesülnek: műszaki cikkek, kulturális programokra szóló belépők, jegyek, szórakozási lehetőségekre, sporteseményekre szóló utalványok szerepelnek a nyeremények között, de fesztiválbérleteket, könyvjutalmakat és további támogatóinktól kapott ajándékokat is átadunk.

A vetélkedő díjait a Döntő után közvetlenül a helyszínen ünnepélyes keretek között adjuk át a nyerteseknek. A versenyen való részvételnek köszönhetően minden résztvevő egy közösségi élmény részese lehet, ahol minden Székesfehérvárról szól. A döntő jelentős médiafigyelmet kap, így nemcsak iskolák, de a csapattagok családjai is büszkék lesznek majd a fiatalokra.

A verseny szakmai előkészítése: A verseny feladatainak összeállításában a szervezők egy szakemberekből álló csapat segítségét kérik. Tagjai: Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelemtanár, Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, történelemtanár, Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője, továbbá Rosta Helga, a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület elnöke.

Panaszkezelés: A Rendező mindent elkövet annak érdekében, hogy az esemény mindenki megelégedésére szolgáljon. A rendezvény során azonban lehetnek egyéb problémák is, melyekkel kapcsolatban a résztvevők panaszt tehetnek. Az ezzel kapcsolatos szabályzat és a panaszbejelentő jegyzőkönyv a honlapról letölthető. A kitöltött jegyzőkönyv csak két tanú aláírásával érvényes és a Művészetek Háza portáján kell leadni, ahol az átvételről igazolást kell kapnia a bejelentőnek.

A Rendező felhívja a figyelmet, hogy a panaszkezelési szabályzat nem vonatkozik a zsűri véleményére, minősítésére, a döntéssel kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs.

A jelentkezés előtt keressétek és kérjétek iskolátokban a kapcsolattartók segítségét!

 

Bővebb információ:

Paulik Anna rendezvényszervező
Telefon: 70/457-9002
E-mail: paulik.anna@fehervariprogram.hu

 

Részvételi szabályzat »

 

Adatkezelési tájékoztató »   Panaszkezelési szabályzat »   Panaszbejelentő jegyzőkönyv »


Általános tudnivalók

a „Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő” elnevezésű eseményhez

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata új kulturális programmal szólítja meg a helyi fiatalokat, a diákközösségeket. Annyi mindenre lehetnek büszkék a fehérváriak, közöttük a sok tehetséges fiatalra, akik sorra nyerik a díjakat a sport, a kultúra, a tudomány területén és a kutatás területén. Most itt az alkalom, hogy meglássuk, milyen szemmel tekintenek városunkra a középiskolások. A többfordulós vetélkedőre csapatok jelentkezhetnek, akik közül a legjobb nyolc jut be a döntőbe és akik egy élő show keretében versenghetnek majd a Siklósi Gyula-díjért és sok más izgalmas, értékes jutalomért. A döntő után újabb szereplések várnak rájuk a médiában és a győztes csapatra más előkelő feladatok is várnak majd a város életében.
Összességében a város történelmét szeretnénk látni és láttatni a fiatalok szemével és mindenkivel megismertetni Siklósi Gyulát, aki 2017-ben elhunyt elismert régész történész, a középkori Székesfehérvár kutatója, Székesfehérvár Díszpolgára volt. A Székesfehérvári Királyi Napok városunk legnagyobb eseménysorozata, ahol királyaink és uralkodóink válnak ismét főszereplővé. 2018-ban II. András, 2019-ben IV. Béla koronázásának lehettünk és leszünk szem- és fültanúi. A verseny elsősorban az ő korszakukat járja körbe zenei, képzőművészeti, társadalmi, gasztronómiai, oktatási, gyermeknevelési, öltözködési, lakberendezési, sportolási szempontból, amihez sok segítséget kaptok majd. A játék során szüksége lesz a versenyzőknek a telefonjaitokra és technikai kreativitásukra, logikai képességeikre, lexikális tudásukra, gyors kapcsolatteremtő képességükre, művészi vénájukra.
Mindennek az alapja, hogy a verseny felhívását és a részvételi szabályzatot mindenki megismerje.
A vetélkedőre 2018. november 10. 23.00 óráig lehet nevezni az online regisztrációs lap kitöltésével, melyet azonban a kapcsolattartó tanárokra bízunk. A jelentkezés után lesz egy Facebook-csoport, ahol direktben tudnak majd kérdezni a csapatok és a határidők betartására is figyelmeztetik őket majd a szervezők.
Székesfehérvári középiskolák diákjai, 9-13. évfolyamosok. Egy csapat 6 főből áll, a csapat tagjai különböző iskolákból is nevezhetnek.
Javasoljuk, hogy a csapatok összeállítása során figyeljenek arra a csapatok, hogy különböző érdeklődési körű fiatalokat válogassatok be a versenyzők közé.
Kérjük, hogy a kezdőcsapat vigye végig a versenyt. Ha valaki nem tudja vállalni bármilyen oknál fogva a további részvételt, a helyettesítéséről azonnal gondoskodni kell és a fair play érdekében ezt azonnal be kell jelenteni a versenyszervezőknek. A bejelentéstől számítva cserejátékos versenyez végig, visszacserélni nem lehet, csak új tag léphet be a helyére. Minden részletes tennivaló a részvételi szabályzatban megtalálható.

A vetélkedő három fordulóból áll. A különböző fordulók különböző időpontokban zajlanak. Ezekről a rendező internetes felületein folyamatosan tájékoztatja a versenyzőket és az érdeklődőket, de az iskolákba külön eljuttatja az információkat. A fordulók között a mentorok segítik a felkészülést, ha a rendező úgy látja, hogy ez szükséges.

I. forduló – videókészítés

Egy telefonnal elkészített 3 perces videófilmet várnak a rendezők a nevező csapatoktól. Kérjük, hogy ne turisztikai szempontból közelítsék meg a film témáját, hanem a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatát helyezzétek a középpontba. A feladat megmutatni, hogy a csapat mit lát ma Fehérváron, mit érez, ha a városra gondol. Itt sem a történelem a fontos, hanem a kreativitás, a humor, az újszerű látásmód. A film lehet néma, készülhet zenei aláfestéssel, de lehetnek benne riportok is. Mindenképpen szükséges, hogy a filmben megismerjék a nézők a csapat tagjait. A feltöltéshez szükséges technikai követelményeket felhívásban találják a jelentkezők.
A filmeket november 10-ig lehet elküldeni a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu e-mail címre.
A zsűri november végéig dönt, hogy mely csapatok (16) jutnak az elődöntőbe.

II. forduló – online előadások és feladatmegoldások – elődöntő

Januárban és februárban tematikus online előadások alkalmával kapnak a továbbjutó csapatok egy-egy felkészítő órát, amely segíti őket a későbbi megmérettetésben. A videókhoz kisebb feladatok is lesznek, de ezek csak a felkészülést segítik. A határidők betartása nagyon fontos!
Az elődöntő februárban lesz, melynek részleteiről később adnak bővebb tájékoztatást a rendezők.
A döntőre az elődöntő alapján a legjobb 8 csapat jut be.

III. forduló – döntő

A döntőt 2019. március 29-én rendezi meg a Fehérvári Programszervező Kft., melyet a Fehérvár Televízió is közvetít, de lesz online közvetítés is, hiszen a közönséget be szeretnénk vonni a végjátékba is.
A 8 csapat egy igazi showműsor keretében fog versengeni a Siklósi Gyula-díjért.

A verseny feladatainak összeállításában a szervezők egy szakemberekből álló csapat segítségét kérik. Ők folyamatosan felügyelik az eseményeket, ők javítják és minősítik a megoldásokat. Tagjaik: Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelemtanár, Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, történelemtanár, Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője, továbbá Rosta Helga, a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület elnöke.
Egy újabb közösségi élményt, ahol minden Székesfehérvárról szól. A döntő jelentős médiafigyelmet kap, így nem csak iskolák, de a csapattagok családjai is büszkék lesznek majd a fiatalokra.
A csapatok elsősorban a Siklósi Gyula-díjért versenyeznek majd, de a döntős csapatok nyereménye egy külföldi utazás. Az I. helyezett csapat tagjai, a II. helyezett csapat, a III. helyezett csapat tagjai is komoly jutalmakban részesülnek, melyek műszaki cikkek, kulturális programokra szóló belépők, jegyek, szórakozási lehetőségekre, sporteseményekre szóló utalványok lesznek, de fesztiválbérleteket, könyvjutalmakat és további támogatóinktól kapott ajándékokat is átadunk a döntőn.
Nemes dolog, ha valaki kíváncsi társaira. Nekik is jól esik, ha a közönség soraiban nem csak a többi versenyző ül, hanem barátok és ismerősök is. A rendezvény döntőjének megtekintése ingyenes lesz, de biztosan lesz egy regisztráció, ahol előre helyet lehet foglalni. Ennek a foglalási rendszernek az indításáról majd a www.fehervariprogram.hu oldalon értesülhetnek az érdeklődők.
A vetélkedő bonyolításához a rendezőknek szükségük van önkéntesekre, ezért, akinek van ilyen szándéka, az az alábbi linken máris jelentkezzen és az adatlapon jelölje meg, hogy kifejezetten a döntőn szeretne segíteni.
https://fehervariprogram.hu/szervezz-velunk/
Természetesen a Fehérvári Programszervező Kft. egyéb rendezvényeire is várjuk a jelentkezőket.