SZKN – augusztus 20., szombat

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. augusztus 20., szombat, 10:00 – 23:00
2022-08-20T10:00:00+02:00
2022-08-20T23:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

 
A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  »

 
Biztonsági és tűzriadó terv  »

 


2022. AUGUSZTUS 20., SZOMBAT

10.00  Ünnepség az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékezetére (Városháza Díszterme)

Ünnepi beszédet mond: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, ünnepi köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az új kenyeret megáldja és Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére: Spányi Antal megyés püspök

A várható kedvezőtlen időjárás miatt augusztus 20-án, szombaton a Népművészeti Fesztivál közreműködői és a Koronázási Ünnepi Játékok alábbi programelemei az előre meghirdetett helyszínek helyett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe költöznek:
– kézműves foglalkozások, gyermekjátékok,
– jósok és boszorkányok sikátora,
– magyar hagyományőrző faművesek,
– Letterpress Workshop, valamint
– Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza.

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok (Belváros)

Történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, GYERMEKJÁTÉKOK kicsiknek és nagyoknak 18 óráig (Bartók Béla tér, Mátyás király-emlékmű)

LOVAGI TORNA – fából épült, 30 méter hosszú ügyességi pálya ifjú lovagjelölteknek (Zichy liget)

LETTERPRESS WORKSHOP – hagyományos és modern nyomdászati eljárások, régi gépek, alkotóműhely: minden, ami papírpiszkítás! (Városház tér)

JÓSOK ÉS BOSZORKÁNYOK SIKÁTORAKártyát vetünk, hörcsöggel jósolunk: egész napos foglalkozások Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andreával és Németh Mariann-nal (Szent János köz)

MAGYAR HAGYOMÁNYŐRZŐ FAMŰVESEK – Fúrjon, faragjon, fűrészeljen: ismerje meg a famegmunkálás hagyományos kéziszerszámait! (Országzászló tér)

HAGYOMÁNYŐRZŐK TÁBORA – Próbálja ki, hogyan éltek és harcoltak őseink! (Városház tér, Zichy liget)

ZENÉSZEK, GÓLYALÁBASOK, ZÁSZLÓFORGATÓK – A nagyérdemű közönség szórakoztatására középkori dallamokat játszó muzsikusok, gólyalábas komédiások és zászlóforgatók járják a belvárost három napon át.

ÁRPÁD-HÁZI ÁGBOGOZÓ és AZ ÁRPÁD-HÁZIAK NYOMÁBAN játék az óriásbáboknál. A játékfüzet elérhető a Virágórával szemben található információs faháznál, a Városház téren a Tourinform információs pontján.

 

10.00  MAGYAR KIRÁLYI KARDFORGATÓK RENDJE bemutatója (Zichy liget)

10.00  SUB ROSA régizenei együttes (Városház tér)

10.00  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Fő utca)

11.00  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Városház tér)

11.00  BOROSTYÁNKŐ HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET bemutatója (Zichy liget)

11.00  PAVANE ZÁSZLÓFORGATÓK (Hotel Magyar Király előtt)

11.30  BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND

12.00  SONIVIUS VAPPAE  régizenei együttes (Városház tér)

12.30  MUSICA HISTORICA (Fő utca)

13.00  MUSICA HISTORICA (Városház tér)

13.00  FEHÉRVÁRI HUSZÁROK EGYESÜLETE bemutatója (Zichy liget)

14.00  PAVANE ZÁSZLÓFORGATÓK (Városház tér)

14.00  I. ANDRÁS KIRÁLY LOVAGREND bemutatója (Zichy liget)

14.00  SUB ROSA régizenei együttes (Fő utca)

14.30  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Városház tér)

15.00  JOBKU ÉS DZSEVU interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: II. András és az Aranybulla – Egger Géza és Lábodi Ádám előadása (Zichy liget)

15.00  GÓLYALÁBASOK (Fő utca)

15.30  SONIVIUS VAPPAE  régizenei együttes (Fő utca)

15.30  BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND (Városház tér)

16.00  FEJÉR BARANTA HAGYOMÁNYŐRZŐ SPORTEGYESÜLET bemutatója (Zichy liget)

16.30  FEHÉRVÁRI KIRÁLYOK MENETE – történelmi felvonulás az óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

17.00  KALANDOZÓ KOMÉDIUM (Zichy liget)

21.00  X. KORONÁZÁSI SZERTARTÁSJÁTÉK – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu) (Elmarad, új időpont: augusztus 27., szombat 21.00)

21.00  MOZGÓ TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNY – II. András és az Aranybulla története a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületén

 

10.00  Népművészeti Fesztivál (SZKK, Fürdő sor 3.)

11.30–12.30 Falusi mosoda – énekelve mosnak a „patakban” az asszonyok (Varkocs-szobor)

12.30 Hejehuja gyermekbál – gyermekjátszó, táncbemutatók, közös tánctanulás (Bartók Béla tér)

13.30 Falusi ivó – férfiak, legények mulatozása, verbunkverseny (Bartók Béla tér)

14.30 Felvonulás a Bartók Béla térről a Fő utcán át az Országalmáig

14.40 Százszoknyás karikázó a Városház téren – az asszonyok tánca után a menet visszaindul a Bartók Béla térre

15.10 Menyasszony-öltöztetés – öt lány, öt tájegység népviselete, menyasszonykikérő, szakácsnők tánca, süteménykínálás (Bartók Béla tér)

16.30  Csatlakozás a Fehérvári királyok menetéhez

Néptánc, néphagyományok, szokások és viseletek – interaktív programok minden korosztálynak. Menyasszony-öltöztetés, gyermekjátszó táncház, falusi ivó a Bartók téren, százszoknyás karikázó az Országalmánál, falusi „mosoda” a Varkocs-szobornál. Közreműködik: Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Decs), Őcsényi Népi Együttes, Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, Szeremlei Néptáncegyüttes, Sárréti Csókavirág Népi Együttes (Sárbogárd), Tehetség Táncműhely ifjúsági és szenior együttesei, Kacifánt Néptánccsoport (Sárkeresztúr), Vadvirág Népi Együttes (Pusztahencse); Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Paksi Palánta, Keresztúri Aprók és Kamaszok csoportja, Kölesdi néptáncos növendékek, Cecei Gerlice Néptáncegyesület táncosai, Sárpilisi Gerlicemadár Hagyományőrző Néptánc Egyesület; Bogyiszlói Népi Zenekar, KÓ-PÉ bandája. Rendező-koreográfus: Iker Józsefné

10.00, 14.00, 16.00 órai kezdettel 1 órás bemutatók: A Kard Művészete – elmélet és gyakorlat. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti bemutatója (Szent István Király Múzeum Díszudvara, Fő utca 6.)

Az eseményen a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckét is vehetnek: a bemutatók szünetében lehetőség lesz közelebbről megszemlélni és kipróbálni a különböző fegyvereket.

11.00  Szent István-napi ünnepi szentmise, a szentmisét bemutatja Spányi Antal megyés püspök (Szent István-székesegyház)

12.30–16.30  A kolostor rejtélye – élőszereplős nyomozós játék

Segíts megfejteni egy titokzatos ügyet! Vajon hová tűnt a fehérvári johanniták pecsétlője? Keresd meg és kérdezd ki a középkorból előlépett szemtanúkat, következtess éles eszű nyomozóként, és találd meg a tettest! A játékot családoknak (10 év feletti gyerekekkel), felnőtteknek, baráti társaságoknak ajánljuk.
Indulás: Szent István Király Múzeum Rendház (Fő utca 6.), helyszín: Belváros, Petőfi-park, Palotavárosi Központi Park

16.30  Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad)

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál – ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

18.00  Kárpát-medencei borrendek találkozója, borlovagavatás (Zichy-színpad)

18.00  Királyok és Szentek – Az Árpádok-kora.  Szubjektív tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés Szikora Jánossal és a Koronázási Szertartásjáték résztvevőivel (Szent István Király Múzeum Rendház, Fő utca 6.)

18.00  Ünnepi közgyűlés – Ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Városháza, Díszterem)

20.00  Székesfehérvár művészeti csoportjai köszöntik az Aranybulla-emlékévet – összművészeti előadás, köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester (Zichy-színpad)

A 200 fős produkcióban Székesfehérvár kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. A táncos produkciókhoz az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikusaiból álló 70 fős együttes biztosítja a zenei élményt. A pezsgő, változatos előadás bővelkedik magyar előadók és zeneszerzők, a klasszikus és popzenei műfajt összekötő műveiben.

Közreműködik: Alba Regia Szimfonikus Zenekar – igazgató: Ruff Tamás; Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar – karmester: Ruff Tamás; Alba Regia Táncegyüttes – művészeti vezető: Majoros Róbert, Főnix Rock and Roll SE – vezető: Benedek Dóra; Step and Style Studio – vezetői: Tombor Tímea és Bartha László; Székesfehérvári Balett Színház – igazgató: Egerházi Attila; MusiColore Énekegyüttes – karnagy: Radics Éva; Vox Mirabilis Kamarakórus – karnagy: Zemlényi Katica; ének: Kovács Áron és Ruff Nikolett

A produkciót összeállította: Ruff Tamás, Majoros Róbert és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetése

Technikai tervező: Ignácz Attila

Zenei vezető és karmester: Ruff Tamás

Az összekötő szöveget írta: Novák Péter 

21.00  X. Koronázási szertartásjáték – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu, esőnap: aug. 22. és 23., 21.00)   (Elmarad, új időpont: augusztus 27., szombat 21.00)

21.00  Mozgó történelmi képregény: II. András és az Aranybulla (Fő utca, a ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán)

 


ÁLLANDÓ PROGRAM

Augusztus 12–21.

9.00–20.00  A Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert ingyenesen látogatható


KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNY

Királyok és Szentek – Az Árpádok kora – kiállítás a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében

Megtekinthető augusztus 31-ig, hétfőtől vasárnapig, naponta 10.00–19.00 óráig • www.arpadok.hu


Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

A részletekről napközben személyesen a Városház téri információs faházban vagy a Tourinform irodájában (Hiemer-ház) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található.
Nyitva: aug. 6–12. 16.00–20.00, aug. 13–21. 9.00–20.00

Telefon: 22/314-456 (8.00–16.00)

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

 
Biztonsági és tűzriadó terv  »