Vissza a Holdra!

2022. november 10.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 29., kedd, 18:00 – 19:00
2022-11-29T18:00:00+01:00
2022-11-29T19:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor .
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Dr. Nagy Rezső

NASA’s Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen atop a mobile launcher at Launch Pad 39B, Wednesday, Aug. 17, 2022, after being rolled out to the launch pad at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. NASA’s Artemis I mission is the first integrated test of the agency’s deep space exploration systems: the Orion spacecraft, SLS rocket, and supporting ground systems. Launch of the uncrewed flight test is targeted for no earlier than Aug. 29. Photo Credit: (NASA/Joel Kow)

Az Artemis-program keretében hamarosan ismét emberek jutnak el a Hold felszínére – ezúttal széles nemzetközi együttműködés keretében, amelyben hazánk is jelentős szerepet vállal.. Erről tart előadást dr. Hirn Attila fizikus, az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumának vezetője november 29-én, kedden 18 órától az SZKKK Fürdő sori épületében.

Az utolsó emberes holdraszállás óta közel 60 év telt el; az Apollo-17 űrhajósai 1972. december 14-én hagyták el égi kísérőnk felszínét. Az Artemis-program keretében hamarosan ismét emberek jutnak el a Hold felszínére, ezúttal széles nemzetközi együttműködés keretében, hosszabb távra is tervezve. Az Energiatudományi Kutatóközpontnak és a REMRED Kft.-nek köszönhetően hazánk is jelentős szerepet vállal az emberiség ezen nagy vállalkozásában. Az előadás ismerteti az Artemis-program főbb elemeit, mérföldköveit, bemutatja a hazai szerepvállalást, valamint röviden kitér a kínai-orosz emberes és a közeljövőben automata eszközökkel végrehajtandó küldetésekre, tervekre is.

Előadó: Dr. Hirn Attila fizikus, laboratóriumvezető (Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratórium)

Szervező: TIT Fejér Megyei Egyesülete, Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítvány