Felsővárosi Alkotóház

Felsővárosi Alkotóház

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 8.

  

Az Alkotóház jellegzetes sváb kék színével messziről kitűnik a Kertalja utcában. A hagyományőrző és közösségi célokat szolgáló intézményt 2019 őszén avatták fel a német és sváb hagyományairól is ismert Felsővárosban. Működtetéséről 2021 óta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ gondoskodik, az Alkotóház az intézmény egyik telephelye.

A több mint 80 éves ház a felújítás előtt három éven át lakatlan volt. Az épületet kívül-belül renoválták, látogatóit a hosszú udvarról és a 20 négyzetméteres tornácról belépve hófehér, tiszta falak, új burkolatok fogadják. Az Alkotóház két szobával, konyhával bérelhető, tornáca, udvara és kertje is használható. Két szoba összenyitásával hozták létre azt a nagy közösségi teret, amelyet különféle rendezvények, programok megtartására használhatnak a felsővárosi közösségek. A gasztronómiai programok megvalósításában a ház hátsó traktusában lévő teakonyha és annak előtere segít.

BÉRELHETŐ HELYISÉGEK

TISZTASZOBA
Az Alkotóház első, 23 négyzetméteres helyiségét tisztaszobaként tervezték berendezni. A tisztaszoba a 19. században, a 20. század első felében, de sok helyütt még jóval tovább is a magyar parasztházak reprezentatív jellegű szobája volt. Bemutatóteremként is jól funkcionál. A szoba északkeleti fekvésű, redőnnyel teljesen besötétíthető. Padlózata laminált padló.

FOGLALKOZTATÓ
A következő helyiség egy nagyobb, 38 négyzetméteres foglalkoztató. Két szoba összenyitásával hozták létre ezt a nagy közösségi teret, amelyet különféle rendezvények, programok megtartására használhatnak a felsővárosi közösségek. Délnyugati fekvésű, nagy ablakai kifejezetten világossá teszik a szobát. Padlózatát járólap borítja.

KONYHA
Az Alkotóházban a képzőművészeti foglalkozások mellett gasztronómiai programokat is terveztek. Ehhez a ház hátsó traktusában lévő teakonyha és annak előtere szolgálhat megfelelő helyként. A konyha 6 négyzetméteres, mosogató, konyhaszekrény, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, vízforraló van benne, és alap étkészlettel is felszerelték; szintén a délnyugati oldalon helyezkedik el, aljzatát járólap borítja.

A házban külön kialakított férfi és női, illetve akadálymentes mellékhelyiségek találhatók. Az épület rendelkezik akadálymentes bejárattal. Fűtésre két fűtő-hűtő klímaberendezés és négy mennyezeti fűtőpanel használható.

 
Házirend  »
 
 

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:
terember@fehervariprogram.hu
+3670/507-7753

Közvetlenül a ház előtt körülbelül négy autónyi parkolóhely van, de a gépjárművel érkezők megállhatnak a környező utcákban is. Az Alkotóház tömegközlekedéssel is megközelíthető: a Móri út/ Havranek József utca felől a helyi, körjáratban közlekedő 33-as, 34-es járatokat, a Tompa Mihály utca felől (a Koppány utcai megállótól) a 35-ös buszokat ajánljuk.

Az elképzelések szerint az Alkotóház több városrészi közösség otthona lehet a jövőben. Nagy udvarára – amely a város mozgó kertmozijának is kellemes állomása lesz – számos nyári programot tervez az intézmény vezetése. A Felsővárosi Általános Iskola szomszédságában található ház gyermekfoglalkozásoknak, iskolán kívüli tanulási alkalmaknak, kulturális programoknak is jó helyszínéül szolgálhat.


  

Népi kézműves örökségünk alkotóműhelyei

2023 nyarán megjelent a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének új fényképes kiadványa, amelyben végigvezetik az olvasókat a kézműves házak, műhelygalériák és nyitott műhelyek izgalmas világában. A kiadványban két fehérvári alkotóház, az SZKKK Felsővárosi Alkotóháza és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének Rác utcai otthona, a Kézművesek Háza is helyet kapott.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnökségének ezzel a kiadvánnyal az a célja, hogy megismertessék olvasóikat a népi kézműves közösségi alkotóházak és a mesterek által működtetett műhelygalériák, nyitott műhelyek történetével, valamint fotókon is bemutassanak olyan helyszíneket, ahol népi kézműves tevékenység folyik. Szeretnék minél szélesebb körben felkelteni az érdeklődést a népi kézművesség iránt, hiszen a magyarság tárgyi anyanyelvének megismertetése fontos feladatuk. Vallják, hogy a népi kézműves alkotóházaknak, műhelygalériáknak, nyitott műhelyeknek meghatározó szerepük van a helyi közösségek azonosságtudatának formálásában. Meggyőződésük, hogy a magyar kulturális örökség megismertetésében, továbbadásában hiánypótló szerepük van.

A két fehérvári alkotóházat kiemeltük a kiadványból, amely ezek alatt teljes egészében is átlapozható, olvasható. Ehhez a teljes képernyős módot ajánljuk.