Felsővárosi Alkotóház

Felsővárosi Alkotóház

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 8.

 

Az Alkotóház jellegzetes sváb kék színével messziről kitűnik a Kertalja utcában. A hagyományőrző és közösségi célokat szolgáló intézményt 2019 őszén avatták fel a német és sváb hagyományairól is ismert Felsővárosban. Működtetéséről 2021 óta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ gondoskodik, az Alkotóház az intézmény egyik telephelye, melyet 2024. január 1-től a Székesfehérvári Művészek Társasága (Egyesület) használ.

Az Egyesület a Székesfehérvár Megyei Jogú Várossal kötött közművelődési megállapodás alapján

  • nyitott műterem programokat szervez, ahol rendszeres jelleggel lehetőséget biztosít a műtermi munka megismerésére,
  • műhelybeszélgetéseket szervez,
  • kreatív foglalkozásokat szervez,
  • kiállításokkal várja az érdeklődőket.

NYITOTT MŰTEREM – Felsővárosi Alkotóház

Nyitott műterem programsorozatot indít a Székesfehérvári Művészek Társasága a Felsővárosi Alkotóházban (Kertalja u. 8.) A látogatók nyomon követhetik a műtárgyak születését a tervezéstől a kivitelezésig. Megismerhetik az ott alkotó képző- és iparművészeket, éppen most készülő munkáikat, az alkotás folyamatát.

A műteremlátogatás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött és sajtónyilvános. Az alkotók által megadott időpontokra az alábbi elérhetőségeken tudnak bejelentkezni:

Hétfő 10.00-13.30
Varga Gábor Farkas tervezőgrafikus művész (vargagf@gmail.com, +36 30 478 1866)

Kedd 17.30-21.00
Szabó Ani textilművész (szaboanitextil@gmail.com, +36 20 920 7408)

Szerda 8.30-12.00
Schrenk Rita Anna művésztanár (ritanna.schrenk@gmail.com, +36 70 701 9807)

Csütörtök 10.00-13.30
Mara Kinga Villő festőművész (marakinga80@gmail.com, +36 30 820 4231)

A programsorozat támogatói:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Közvetlenül a ház előtt körülbelül négy autónyi parkolóhely van, de a gépjárművel érkezők megállhatnak a környező utcákban is. Az Alkotóház tömegközlekedéssel is megközelíthető: a Móri út/ Havranek József utca felől a helyi, körjáratban közlekedő 33-as, 34-es járatokat, a Tompa Mihály utca felől (a Koppány utcai megállótól) a 35-ös buszokat ajánljuk.

 


A több mint 80 éves ház a felújítás előtt három éven át lakatlan volt. Az épületet kívül-belül renoválták, látogatóit a hosszú udvarról és a 20 négyzetméteres tornácról belépve hófehér, tiszta falak, új burkolatok fogadják. Az Alkotóház két szobával, konyhával bérelhető, tornáca, udvara és kertje is használható. Két szoba összenyitásával hozták létre azt a nagy közösségi teret, amelyet különféle rendezvények, programok megtartására használhatnak a művészek.

Az alkotóház termei nem bérelhetőek.