Felsővárosi Alkotóház

Felsővárosi Alkotóház

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 8.

 

Az Alkotóház jellegzetes sváb kék színével messziről kitűnik a Kertalja utcában. A hagyományőrző és közösségi célokat szolgáló intézményt 2019 őszén avatták fel a német és sváb hagyományairól is ismert Felsővárosban. Működtetéséről 2021 óta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ gondoskodik, az Alkotóház az intézmény egyik telephelye, melyet 2024. január 1-től a Székesfehérvári Művészek Társasága (Egyesület) használ.

A több mint 80 éves ház a felújítás előtt három éven át lakatlan volt. Az épületet kívül-belül renoválták, látogatóit a hosszú udvarról és a 20 négyzetméteres tornácról belépve hófehér, tiszta falak, új burkolatok fogadják. Az Alkotóház két szobával, konyhával bérelhető, tornáca, udvara és kertje is használható. Két szoba összenyitásával hozták létre azt a nagy közösségi teret, amelyet különféle rendezvények, programok megtartására használhatnak a művészek.

Az Egyesület a Székesfehérvár Megyei Jogú Várossal kötött közművelődési megállapodás alapján

  • nyitott műterem programokat szervez, ahol rendszeres jelleggel lehetőséget biztosít a műtermi munka megismerésére,
  • műhelybeszélgetéseket szervez,
  • kreatív foglalkozásokat szervez,
  • kiállításokkal várja az érdeklődőket.

Az alkotóház termei nem bérelhetőek.

 

Közvetlenül a ház előtt körülbelül négy autónyi parkolóhely van, de a gépjárművel érkezők megállhatnak a környező utcákban is. Az Alkotóház tömegközlekedéssel is megközelíthető: a Móri út/ Havranek József utca felől a helyi, körjáratban közlekedő 33-as, 34-es járatokat, a Tompa Mihály utca felől (a Koppány utcai megállótól) a 35-ös buszokat ajánljuk.