Öreghegyi Közösségi Ház

Öreghegyi Közösségi Ház

8000 Székesfehérvár, Fiskális út 93.

Nyitvatartás: Hétfő: 16.30-19.00 • Kedd: 9.30-11.00 • Szerda: 13.00-19.00 • Csütörtük: rendezvények szerint • Péntek: 18.00-20.00 • Szombat: rendezvények szerint • Vasárnap: rendezvények szerint

 

Az Öreghegyi Közösségi Ház 1946 óta a városrész kulturális központja. Hosszú időn át önállóan, Öreghegyi Művelődési Ház néven működött, majd a nyolcvanas években hozzá csatolták a Felsővárosi Közösségi Házat is – 2009 óta pedig mindkét ház a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ berkein belül működik.

A ház több művészeti csoport és két nyugdíjasklub állandó otthona, pódiumszínpaddal rendelkező nagyterme pedig irodalmi és színházi estek, bábszínházi előadások, koncertek, táncos összejövetelek kedvelt helyszíne. A ház további termei alkalmasak kiállítások, előadások, gyerekfoglalkozások, konferenciák, tanfolyamok, értekezletek, születésnapok megtartására. Hangulatos kertje tavasztól őszig népszerű, az egész várost vonzó rendezvényeknek ad otthont, ezek közül kiemelkedik a Nyáresti Vigadalom, az Aranybulla Napok koncertsorozata és a kertmozi. Hátsó udvarán, ahol egy kisebb kemence is épült, rendszeresek a családi rendezvények, a csapatépítő összejövetelek és a kisebb koncertek.

Bérelhető helyiségek:

EMELETI KLUBTEREM
A helyiség kisebb konferenciák, értekezletek, termékbemutatók, tanfolyamok számára ideális, de volt már kisebb születésnapi zsúr is a teremben. Asztalozva-székezve 20 fő befogadására alkalmas. Alapterülete 37 négyzetméter (8 m × 4,6 m), aljzata laminált parketta.

FICAK JÁTSZÓSZOBA
A helyiség kisebb konferenciák, értekezletek, termékbemutatók, tanfolyamok számára hasznosítható, jelenlegi funkciója játszó/szabadidő szoba. Alapterülete 30 négyzetméter (6,3 m × 4,8 m), aljzata laminált parketta.

EMELETI IRODA
A helyiség egyszemélyes irodaként használható, internet-csatlakozással, telefonvégződéssel rendelkezik. Alapterülete 12 négyzetméter (2,5 m × 4,8 m), aljzata laminált parketta.

TÓTH ISTVÁN-TEREM – SZÍNHÁZTEREM
A közösségi ház legnagyobb, többfunkciós, színpaddal is rendelkező terme. Színházi, irodalmi estek, koncertek, táncos összejövetelek, születésnap, termékbemutató stb. megrendezésére alkalmas. A terem székekkel, asztalokkal berendezve 60–70 főt tud befogadni, sorokba rendezve 80–110 széket lehet elhelyezni a nézőtéren. A bejárattól jobbra a terem teljes szélességében (8,1 m), 2 m magas tükörrel borított a fal, előtte függöny van, ami elhúzható, ha nincs szükség a tükörre. Alapterülete 92 négyzetméter (11,4 m × 8,1 m), belmagassága 4 m, aljzata laminált parketta. A színpad 25 négyzetméter (7 m × 3,6 m), belmagassága 3,4 m, aljzata padlószőnyeg. A színpad a nézőtér felőli lépcsőn, valamint az előcsarnokból nyíló teremből (ami öltözőként is használható), az oldalbejárón keresztül közelíthető meg. A terem a Selmeci utca felé kétszárnyú ajtóval rendelkezik, melyen keresztül a rendezvényekre a be- és kipakolás megoldható. Az előcsarnokban lévő „kis konyha” rendezvények alkalmával, igény szerint büféként tud üzemelni. A megengedett zajkibocsátási adatok a következők: nappal (06.00–22.00-ig) 90 dB, éjjel (22.00–06.00-ig) 80 dB.

ELSŐ KERTHELYISÉG
A közösségi ház Fiskális út felőli oldalán, az épület előtt nagyméretű füves rész található, mely ideális nagyobb nézőszámú szabadtéri rendezvények lebonyolítására. 8 × 6 méteres színpad fér el, kiépített 3 fázisú áramcsatlakozási lehetőséggel. A színpad előtt kb. 400 főre oldható meg a székezés. Két oldalról is megközelíthető: a Fiskális út és a Selmeci utca felől. A Selmeci utca felőli kapun nagyobb szállító autó is be tud járni, pl. színpad, hangtechnika felépítéséhez.

HÁTSÓ UDVAR
A nemrég felújított udvar gyalogosan az épületből, illetve a Selmeci utcai parkoló felől közelíthető meg. A hátsó udvar is rendelkezik nagyméretű autó bejárására alkalmas kapuval, innen szintén lehetséges a szállítás, be- és kipakolás. Az udvar területén egy kisméretű kemence épült, mely lehetőséget biztosít kisebb-nagyobb rendezvények alkalmával a sütésre. Az udvar ideális helyszín születésnapok, családi- és csapatépítő összejövetelek, kisebb (60–80 fős) koncertek megrendezéséhez. 10 darab nagyméretű napernyő, fém kerti székek és asztalok állnak a vendégek rendelkezésére.

Házirend  »

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:
terember@fehervariprogram.hu
+3670/507-7753

A közösségi ház állandó csoportjai a Főnix Fotóművészeti Kör, a Felicita KTSE, az Öreghegyi Nyugdíjasklub, a Varázstorna, a Nosztalgia Nyugdíjasklub, a Kokas Klub, a Tigris és Eufrátesz Társasjáték klub, a Biblia Szól Egyház, az Izgő-Mozgó Táncstúdió és a Bázis – univerzális mozgástréning. A ház programjai között megtalálható az Öreghegyi Disputa, a 3-1-2 meridián torna, a gerinc átmozgató jóga, a szenior jóga, a Szenior Örömtánc, a Ringató, a nordic walking, valamint itt tartja próbáit a Bástya Kamarakórus is.

A közösségi házhoz a belvárosból autóval tíz perc alatt el lehet jutni. Az épület mögötti saját parkolóban 6–7 autó, a ház előtt, a Fiskális úti parkolóban három autó fér el, de néhány perc sétával elérhető a Pozsonyi úton az a szupermarket, amely nagy parkolóval rendelkezik. A ház tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, több helyi autóbuszjáratnak – 23, 24, 25, 31 – is ötven méteren belül van a megállója, de néhány perc sétával elérhető még a 26A és a 32-es buszjárat is.

A ház múltja

Az épület 1953-ig Fanta János honvéd ezredes hétvégi háza volt – ez a ház régi traktusa, a Selmeci úti sátortetős épületrész. Ez volt „a Fanta” – a városban sokak számára a mai napig is ezen a néven ismert. A közfunkciók között az akkori művelődéspolitikának megfelelően elsősorban a kor húzó szórakoztató műfaját, a mozit találhattuk meg – ezt a funkciót hosszú időn át meg is tartotta az intézmény nagyterme. A hatvanas években a város és a megye közösen kibővítette az épületet a ma ismert formájára.

A művelődési házban a már említett mozi mellett működött teaház, ifjúsági klub, néptáncszakkör, dalárda, a környéket ellátó városi fiókkönyvtár is. A Kossuth Lajos Általános Iskola felújítása idején a város ideiglenesen itt helyezett el osztályokat, majd pedig egy időre magániskola költözött a falak közé.

A ház mindig nagy látogatottságnak örvendett, rengeteg programmal, hiszen igazgatói – Máyer Ferenc, Géró Gézáné, Bánátiné Orosz Leona és Bikárdi Gyula – a szakma megszállottjai voltak. Géró Gézáné, a legendás Manyi néni idejében a kert volt a fehérváriak számára az egyik legkeresettebb kulturális szórakozóhely, mert ez igazi, klasszikus kerthelyiség volt: keramitkockás táncparkett, apácarácsos kerítés, vasból készült székek és asztalok várták a közönséget. Itt olyan népszerű zenekarok játszottak, mint a Fanta – amely négy évtizeddel később visszatért a ház falai közé –, a Ritmus vagy a Téglás zenekar.

A ház rendszerváltás utáni fénykora Tóth Istvánhoz köthető: a közkedvelt, kiváló népművelő (nevét a ház színházterme viseli) igazgatása idején egymást érték a nagy látogatottságú rendezvények, könnyű- és népzenei koncertek, sikeres kiállítások, irodalmi és színházi estek, szabadtéri események.