Műsornaptár

december 2021 – január 2022 dec 2021 – jan 2022
dec. 10. 2021., 18:00 – jan. 21. 2022., 19:00
A Kisfaludi Művészkör éves kiállítása @ Kisfaludi Közösségi Ház
18:00
Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot[...]
Közelebb a 30-hoz
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
jan. 7., 18:00 – feb. 27., 19:00
Közelebb a 30-hoz @ Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
18:00
Új év, új kiállítás: a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek mutatkoznak be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Az alkotók sokfélék, más a stílusuk és a formaviláguk, de egyben közösek,[...]
Szent Sebestyén-nap
Szent Sebestyén-templom és tér
jan. 20., 10:00 – 12:30
Szent Sebestyén-nap @ Szent Sebestyén-templom és tér
10:00
Székesfehérvár egyik legrégebbi ünnepe Szent Sebestyén napja: idén január 20-án, csütörtökön is szentmisével, közösségi programmal, hagyományos ételekkel emlékeznek a városlakók a 283 évvel ezelőtti, halálos pestisjárvány idején tett fogadalomra. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök[...]
jan. 21., 14:00 – 17:00
Pesovár-verseny, első válogató @ Táncház
14:00
Ebben a tanévben újra megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület. Az első területi[...]
jan. 21., 17:30 – jan. 23., 20:00
A magyar kultúra napja – Kultúrjáró Székesfehérváron @ Székesfehérvár
17:30
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint 199 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A naptárban ugyan nem piros[...]
A magyar kultúra napja Kisfaludon
Kisfaludi Közösségi Ház
jan. 21., 18:00 – 19:00
A magyar kultúra napja Kisfaludon @ Kisfaludi Közösségi Ház
18:00
Rendhagyó finisszázzsal zárul a Kisfaludi Művészkör kiállítása a magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én, pénteken 18 órakor a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esten közreműködik a Bástya Kamarakórus, valamint Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István versmondók.[...]
Borban az igazság
Kisfaludi Közösségi Ház
jan. 28., 18:00 – 19:30
Borban az igazság @ Kisfaludi Közösségi Ház
18:00
Zenés, irodalommal és beszélgetéssel fűszerezett estre hív a Kisfaludi Közösségi Ház január utolsó péntekén. Az esemény résztvevői Ács Tamás műsora mellett a Búzavirág Dalkör bordalait élvezhetik jó borok társaságában. A belépés ingyenes. Barátokkal, régen látott,[...]
december 2021 – január 2022 dec 2021 – jan 2022
december 2021 – január 2022 dec 2021 – jan 2022
dec
10
pén
2021
A Kisfaludi Művészkör éves kiállítása @ Kisfaludi Közösségi Ház
dec 10 2021 @ 18:00 – jan 21 2022 @ 19:00

Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Bástya Kamarakórus. A kiállítást január 21-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Akvarellek, olajfestmények, pasztellképek, grafikák és festett bútorok is láthatóak lesznek a Kisfaludi Művészkör tagjainak éves kiállításán a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlat az elmúlt két esztendő alatt készült alkotásokat mutatja be, hiszen a járvány miatt tavaly elmaradt az amúgy mindig várt, az adventi időszakra időzített esemény. Az idei a tizenkettedik a kiállítások sorában, amelyen Budainé Nyitrai Anita, Deák Katalin, Hackfelner Ferenc, Mohai Tiborné, Molnár Miklósné, Sárközy István, Sárközy Istvánné és Szeiler Attila alkotásait tekinthetik az érdeklődők. A megnyitó december 10-én, pénteken este hat órakor lesz, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szakmai vezetője nyitja meg, közreműködik a Bástya Kamarakórus.

A Kisfaludi Művészkör szinte egyidős a városrész művelődési házával: 2008 januárjában Havasi Erzsébet azzal az ötlettel kereste meg a ház akkori vezetőjét, Sárközy Istvánnét, hogy szívesen indítana akvarell szakkört az érdeklődőknek. Kaptak az alkalmon, elindult a szakkör, ami sikeres volt: az oktatásra nemcsak a helyiek, de a Fehérvár más részein élők és pákozdiak is eljártak. Volt, amikor húszan is tagjai voltak a csoportnak, amelyet egy idő után már Kisfaludi Művészkörnek neveztek, hiszen a festés mellett a művészet más ágaival – faragás, bútorfestés – foglalkozók is tagjai lettek a kisfaludi társaságnak. A tagok között egyébként többen is vannak, akik nemcsak itt, hanem az SZKKK Fürdő sori épületében működő Kondor Körben, vagy az egykori Megyei Művelődési Központban tevékenykedő Derkovits Körben is aktívan részt vesznek.

A Művészkör a benne résztvevők számára nem csupán heti egy találkozást jelent: az évek során jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki, a közös alkotás mellett gyakran összejönnek egy-egy hétvégén is, nyári tábort, közös kirándulásokat szerveznek, amelyeken gyakran kiállításokat is látogatnak, hiszen kíváncsiak mások munkáira.

– Olyan csapat vagyunk, akik szeretnek együtt lenni. Segítjük, képezzük egymást az alkotásban, azokat is biztatjuk, akiknek nincs elég önbizalmuk, hogy belevágjanak a festésbe, pedig érdekli őket, szívesen foglalkoznának vele – fogalmazott Sárközyné Magdi, aki szerint az a legfontosabb, hogy aki eljön és alkot a Művészkörben, az élvezze, örüljön annak, amit csinál.

A Művészkör hagyományos éves kiállításai minden évben jó hangulatú megnyitókkal kezdődnek, sokan eljönnek, érdeklődnek a közelükben élő alkotók munkái iránt, akik mindig úgy válogatják ki a bemutatásra szánt műveket, hogy megmutassák a sokféle témát, stílust, technikát, amivel foglalkoznak. Azokat is igyekeznek elérni, akik még nem ismerik őket, hiszen fontosnak tartják, hogy a munkáikkal sok embernek szerezzenek örömöt. És persze mindig várják az új jelentkezőket: fiatalok és idősebbek egyaránt kiteljesedhetnek, és új barátokra is lelhetnek a Kisfaludi Művészkörben.

jan
7
pén
2022
Közelebb a 30-hoz @ Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
jan 7 @ 18:00 – feb 27 @ 19:00

Új év, új kiállítás: a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek mutatkoznak be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Az alkotók sokfélék, más a stílusuk és a formaviláguk, de egyben közösek, ez pedig a művészet szeretete. A kiállítást professzor Fusz György DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Kortárs Kerámia­művészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg január 7-én, pénteken 18 órakor. Az eseményen muzsika és finom borok kóstolója is várja a művészetkedvelőket.

A formatervezési tanszéken, kerámiatervező hallgatóként ismerte meg egymást az a hat ifjú alkotó, akik január első péntekén mutatkoznak be az SZKKK központi épületében. Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág és Szula Gergely mind más-más személyiség, eltérő évfolyamokra is jártak, de a szakma szeretete, az önkifejezés, az aktuális témákra való reflektálás igénye összeköti őket – összegeztek magukról bemutatkozójukban. A fehérvári kiállításon képző- és iparművészeti alkotásaikat is megismerheti a közönség, a műveken „hol az emberi társadalom városi környezetének hatása, hol pedig az enyészet akár apró felületen is végbemenő jelenségei mutatkoznak meg” – fogalmaznak a tárgyakról az ifjú művészek.

Elsősorban autonóm kerámia tárgyakat, kis- és fali plasztikákat készít Antal Kitti, aki időnként egyedi ékszerkollekciókon is dolgozik. Alkotóként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre. Tárgyai formai felépítésükben a természeti, néhol a városi környezet elemeit viselik magukon, főként újrahasznált vagy újrahasznosított kerámiából készülnek. Új utakat kísérletezett ki annak érdekében, hogy a munkái fenntartható módon készülhessenek.

„Munkáim többnyire személyes élettapasztalatokból és érzésekből inspirálódnak. Az alkotómunka számomra a játékosság és kíváncsiság megélésének szabadságát vagy akár traumák feldolgozásának lehetőségét jelenti. E folyamatok hátterében fontos szerepet kap a különböző anyagokkal, anyagtársításokkal és technikákkal való kísérletezés” – írja magáról Dályay Virág.

Hári István művészetében a tér rétegződését és a természeti formák rendszerét keresi. Alkotásaiban az építőelemeket és az őket körülvevő erőket vizsgálja és értelmezi újra. „Az elemek hatással vannak egymásra, eltorzítva vagy kiegészítve terüket. A számunkra láthatatlan erők folyamatosan változtatják világunkat, mozgásban tartva az anyagi világot, kimeríthetetlen forrását képezve a lehetőségeknek” – fogalmaz az alkotó.

Jelenlegi munkáiban két témával foglalkozik Prónai Eszter Zsófia. Képein a kerámiától elrugaszkodva, a síkban létrehozott térbeliség foglalkoztatja: két különböző réteggel dolgozik, amelyek összekapcsolódva térbeli hatást hoznak létre. Nyakláncainál a megszokottól eltérő méreteket és anyagokat használ: érdekes a hatás, ahogyan a porcelán kecsessége és a műanyag egyszerűsége találkozik a tárgyakban.

Szondi Petra Virág kerámiáiban visszatérő téma az organikus és mértani formák találkozása, emellett az emberi test és természeti képződmények apró részleteinek átírásai is foglalkoztatják. A kerámiaszobrászatban találta meg saját hangját – írja magáról, amely számára a tükröt, terápiás eszközt ad a lélek rejtelmeihez. Aktuális munkáiban a geometrikus testek rendszerét töri meg a kerekedő formavilág, az arányokban és feszes felületekben rejlő kombinációk száma végtelen, így minden újabb darab egy-egy izgalmas utazásnak ígérkezik.

Saját műhelyében egyedi kerámia használati és dísztárgyak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik Szula Gergely, aki folyamatos fejlődésre törekszik, igyekszik szakmája minél több területén dolgozni. Kifejezetten érdekesnek tartja, ahogyan a kerámia látszólag egymástól távol álló területei a gyakorlatban nagyon hasonló kérdéseket vetnek fel – munkáiban így hat egymásra az ipari dizájn és a képzőművészet.

Az érdekesnek ígérkező, február 27-ig látogatható kiállítást professzor Fusz György DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg a Fürdő sori központi épületben. A megnyitón közreműködik Kárász András gordonkán és Fehér Csaba hegedűn, a közönséget finom falatokkal és móri borok kóstolójával várják a szervezők január 7-én, pénteken 18 órakor.

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

jan
21
pén
2022
A magyar kultúra napja Kisfaludon @ Kisfaludi Közösségi Ház
jan 21 @ 18:00 – 19:00

Rendhagyó finisszázzsal zárul a Kisfaludi Művészkör kiállítása a magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én, pénteken 18 órakor a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esten közreműködik a Bástya Kamarakórus, valamint Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István versmondók.

December eleje óta látható a Kisfaludi Művészkör hagyományos évzáró kiállítása: a kilenc alkotó akvarelleket, olajfestményeket, pasztellképeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a körnek otthont adó Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlat az elmúlt két esztendő alatt készült munkákat vonultat fel, hiszen a járvány miatt az előző évben elmaradt hagyományos esemény. A tizenhárom éve működő Művészkör tizenkettedik kiállításán Budainé Nyitrai Anita, Deák Katalin, Hackfelner Ferenc, Mohai Tiborné, Molnár Miklósné, Sárközy István, Sárközy Istvánné, Szeiler Attila és Wollein Mária alkotásait láthatják az érdeklődők.

A január 21-i kiállítászáró esemény vendégei vetített képes összeállítást láthatnak a Művészkör eddigi, közel másfél évtizedes tevékenységéről. Az esten közreműködik a Bástya Kamarakórus, valamint Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István versmondók. A rendezvény végén a kiállítók közösen bontják le a kiállítást.

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

 

december 2021 – január 2022 dec 2021 – jan 2022