Műsornaptár

Állandó programok – az intézményben működö klubok, körök foglalkozásai »
 

október – november 2022 okt – nov 2022
okt. 28., 18:00 – dec. 1., 18:00
Rétegzett álmok és valóságok
18:00
Fotókiállítás nyílik október végén az Öreghegyi Közösségi Házban: Zai Viktória képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A tárlatot Taskovics Dorka fotóművész ajánlja a közönség figyelmébe, az október 28-án, pénteken 18 órakor kezdődő megnyitón közreműködik a gitáros-énekes[...]
hellodesign
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
nov. 11., 18:00 – dec. 4., 20:00
hellodesign @ Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
18:00
A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ évzáró kiállításán öt ismert és elismert tervező – Cserba Anna, Józsa István, Kele Sára, Leits Miklós és Mázsi Boglárka – mutatja be munkáit az intézmény fürdő sori épületében. A megnyitón,[...]
nov. 18., 18:00 – dec. 4., 18:00
A Kisfaludi Művészkör éves kiállítása @ Kisfaludi Közösségi Ház
18:00
Az esztendő vége felé közeledve idén is megrendezi hagyományos bemutatkozó kiállítását a Kisfaludi Művészkör. Tíz alkotó művei – akvarellek, olajfestmények, grafikák, fafaragások és festett bútorok – várják a közönséget a Kisfaludi Közösségi Házban november 18-án,[...]
október – november 2022 okt – nov 2022

Állandó programok – az intézményben működö klubok, körök foglalkozásai »
 
 

október – november 2022 okt – nov 2022
okt
28
pén
2022
Rétegzett álmok és valóságok
okt 28 @ 18:00 – dec 1 @ 18:00

Fotókiállítás nyílik október végén az Öreghegyi Közösségi Házban: Zai Viktória képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A tárlatot Taskovics Dorka fotóművész ajánlja a közönség figyelmébe, az október 28-án, pénteken 18 órakor kezdődő megnyitón közreműködik a gitáros-énekes Hegedűs Józsi.

Fotósnak készült, aztán más irányba kanyarodott, de most újra a kezébe vette a fényképezőgépet, sőt: egyetemi szinten tanulja a szakmát – október utolsó péntekén Zai Viktória enteriőrtervező mutatkozik be képeivel az Öreghegyen. Viktória érettségi után fotósnak készült, elvégezte a Práter utcai fotósiskolát és a MÚOSZ riport fotós képzését, de hamar rájött: a riporterkedés nem neki való. Nyolc évet töltött egy reklámügynökségnél, az ottani munka sokat formált a szemléletmódján, de egy idő után úgy érezte: más irányba indul. Elvégzett egy lakberendezési kurzust, elkezdett blogot írni, 2008-ban pedig létrehozta a Dizain Stúdiót, hogy segítsen másoknak jobb minőségű életet élni az őket körülvevő környezet tudatos alakításával.

Közel áll hozzá a minimalizmus, elsősorban ebben a stílusban tervez – és most, hogy újra visszatért a fotózáshoz, képeit is ez jellemzi. „A fotográfiában ugyanazt a letisztultságot keresem és próbálok a minimalizmus szellemében fogalmazni, akárcsak a belsőépítészetben. Nagyon kedvelem az absztrakt fotográfiát, a képeim nagy része is absztrakciókon alapul” – fogalmaz magáról. Viktória gyermekkori álmát valósítja meg azzal, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán tanul, ahol tanárainak és csoporttársainak köszönhetően olyan inspiráló közegbe került, amelyre mindig is vágyott. A Seed Alkotócsoport tagjaként bemutatkozott már az egyetemen, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban is.

A Rétegzett álmok és valóságok című kiállítás megnyitója október 28-án, pénteken 18 órakor lesz az Öreghegyi Közösségi Házban, a tárlatot megnyitja Taskovics Dorka fotóművész, az eseményen közreműködik a gitáros-énekes Hegedűs Józsi. A kiállítás december 1-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében:

Október 29., szombat: 16.00–21.00
Október 30., vasárnap: 9.00–13.00
November 2–4., szerda-péntek: 15.00–19.00
November 6., vasárnap: 9.00–13.00

November 7.–december 1.:
Hétfőtől péntekig: 15.00–19.00
Vasárnap: 9.00–13.00

 

 

nov
11
pén
2022
hellodesign @ Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
nov 11 @ 18:00 – dec 4 @ 20:00

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ évzáró kiállításán öt ismert és elismert tervező – Cserba Anna, Józsa István, Kele Sára, Leits Miklós és Mázsi Boglárka – mutatja be munkáit az intézmény fürdő sori épületében. A megnyitón, 2022. november 11-én, pénteken 18 órakor exkluzív tárlatvezetést tart Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese. 

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében 2022. december 4-ig látogatható kiállításon öt fiatal alkotó mutatkozik be a közönségnek. 

A skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútorairól ismert, a napokban az EDIDA Hungary Az Év Fiatal Tehetsége díját elnyert Cserba Anna nem először vendégeskedik Székesfehérváron. A 2021-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett alkotó részt vett az SZKKK szeptemberi Circular Design kiállításán is, ahol megtudhattuk, hogy projektjeiben nagy hangsúlyt fektet a technológiai lehetőségek tanulmányozására, a funkcionalitás mellett az esztétikai igények kielégítésére is törekszik. Célja olyan tárgyak létrehozása, melyek időtállóságuk és érzelmi kötődésük miatt képesek generációról generációra szállni. Tárgyai karakterének kulcsa az őszinte egyszerűségben és kifejező részletekben rejlik.

Józsa István szobrász édesapjának köszönheti az anyagok megformálásának vágyát, az alkotás élményét, ami egész gyermekkorát meghatározta. A fiatal formatervező által alapított márka magas minőségű bútorok és lakáskiegészítők gyártásával foglalkozik. Termékeinek nagy része lehetőséget ad arra, hogy a vásárló az alkotási folyamat részesévé váljon, és konfigurációs lehetőségek által alakítsa ki a tárgy végleges képét.

Kele Sára nagyon sokarcú tervező: ipari termék- és formatervezőként diplomázott, ezt megelőző tanulmányai – esztétika, kulturális antropológia és építészet – összetett designszemléletté formálódtak. Számos sikeres, megvalósult, rangos díjakkal jutalmazott projekten dolgozott csapatban és önállóan egyaránt. Dizájnerként elsősorban bútorok és használati tárgyak, grafikák, belsőépítészeti projektek tervezése fűződik a nevéhez. Fontos számára a fenntarthatóság és a komplex tervezői szemlélet. A tárgyakat nem önmagukban, hanem egy szociokulturális egység részeként értelmezi. 

Leits Miklós 2007-ben építészként végzett Pécsett, majd három évig egy építészirodánál dolgozott. 2010-től számos lakó- és irodaépület belsőépítészeti kialakításán vett részt, melynek során kifejlesztette saját látásmódját a bútorok és világítástechnika terén. Jelenleg belsőépítészként és formatervezőként dolgozik Budapesten. Egyedi lámpák tervezésével és olykor kivitelezésével színesíti kreatív feladatai palettáját, emellett kis és közepes léptékű projektek vezetésén keresztül kamatoztatja jó kommunikációs készségét. Munkáiban egyensúlyt keres az építészet, belsőépítészet és formatervezés léptékei között.

Mázsi Boglárka már az alapszakos, kerámia tanulmányait is beton tárggyal zárta. Az akkor elkészült L33 fantázianevű, beton, illetve plexi alapanyagú hangulatvilágítást rögtön a nemzetközi A’Design Award díjjal jutalmazták. Erasmus hallgatóként a spanyol ESDIR terméktervező szakán tett kitekintést a kerámia világából, majd mesterszakos tanulmányait a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem formatervező szakán folytatta, miközben elnyerte az Indonéz Köztársaság Darmasiswa ösztöndíját, így egy éven át tanulmányait Indonéziában végezte. Saját márkáját 2018-ban alapította a szabad kísérletezés és anyag iránti szeretet jegyében. Tárgyai alternatívát kínálnak a tömeggyártott termékek és a műalkotások között. Egyedi és kis szériás divat- és lakáskiegészítőket tervez, amik egyszerűségükkel csempésznek különleges hangulatot a hétköznapokba.

A hellodesign kiállítást 2022. november 11-én, pénteken 18 órakor exkluzív tárlatvezetést tartva Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese nyitja meg. A tárlat 2022. december 4-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 8–20 óra között. 

nov
18
pén
2022
A Kisfaludi Művészkör éves kiállítása @ Kisfaludi Közösségi Ház
nov 18 @ 18:00 – dec 4 @ 18:00

Az esztendő vége felé közeledve idén is megrendezi hagyományos bemutatkozó kiállítását a Kisfaludi Művészkör. Tíz alkotó művei – akvarellek, olajfestmények, grafikák, fafaragások és festett bútorok – várják a közönséget a Kisfaludi Közösségi Házban november 18-án, pénteken 18 órakor a megnyitón. A tárlatot Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő ajánlja a közönség figyelmébe, a megnyitón közreműködnek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai. A kiállítást december 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kisfaludi Művészkör évzáró tárlata mindig sokszínű, hiszen sokfélék maguk a kiállítók is, akik a mögöttük álló év terméséből válogatva igyekeznek örömet szerezni a kiállítás látogatóinak. Így lesz ez idén is: akvarellek, olajfestmények, pasztellképek, grafikák, üvegfestmények, fafaragások és festett bútorok is láthatók lesznek majd a városrész közösségi házának nagytermében. Az idei már a tizenharmadik lesz a kiállítások sorában, amelyre Budainé Nyitrai Anita, Deák Katalin, Hackfelner Ferenc, Kókány-Kallós Zsuzsanna, Mohai Tiborné, Molnár Miklósné, Sárközy István, Sárközy Istvánné és Szeiler Attila hozza el alkotásait. Ebben az évben a Művészkör ötletgazdája, Szünderné Havas Erzsébet is kiállítja képeit a tárlaton, amelynek megnyitója november 18-án, pénteken este hat órakor lesz.

A Kisfaludi Közösségi Ház nagytermének falát egész évben a Művészkör tagjainak alkotásai díszítik: a tagok kezdettől fogva fontosnak tartják, hogy a körülöttük élőkkel, a házba betérőkkel, az állandó foglalkozások résztvevőivel megszerettessék a művészetet. „Azt szeretnénk, hogy aki bejön a házba és megnézi a képeket, kicsit több legyen, amikor elmegy” – fogalmazott Sárközy Istvánné, aki tizennégy évvel ezelőtt, akkor még a ház vezetőjeként örömmel fogadta Havasi Erzsébet ötletét: induljon akvarell szakkör az érdeklődőknek. Az alkalmakra nemcsak a helyiek, de a Fehérvár más részein élők és közeli falvak lakói is eljártak.

Volt, amikor húszan is tagjai voltak a csoportnak, amelyet egy idő után már Kisfaludi Művészkörnek neveztek, hiszen a festés mellett a művészet más ágaival – fafaragás, bútorfestés, üvegfestés, grafika – foglalkozók is tagjai lettek a művészetkedvelő társaságnak. Most 10–12 állandó alkotó jár csütörtökönként a közösségi házba: megnézik egymás munkáit, beszélgetnek, tervezgetnek. Vannak, akiknek munka mellett eddig kevesebb idejük jutott a Művészkörre, nyugdíjasként viszont újra előveszik az ecsetet, a festőállványt, hogy kedvtelésüknek hódoljanak – mesélte Sárközyné Magdi. Az évek alatt mindannyian sokat fejlődtek, sok szép mű született, a tagok között többen is vannak, akik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében működő Kondor Körben vagy Derkovits Körben is aktívan részt vesznek.

A Művészkör azonban több, mint heti egy találkozás: az elmúlt évek alatt közösséggé lettek, jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki a tagok között. Összejárnak, közös kirándulásokat szerveznek, amelyeknek célja gyakran – mi más is lehetne – egy-egy kiállítás, hiszen kíváncsiak mások munkáira.

– Olyan csapat vagyunk, akik szeretnek együtt lenni. Segítjük, képezzük egymást az alkotásban, azokat is biztatjuk, akiknek nincs elég önbizalmuk, hogy belevágjanak a festésbe, pedig érdekli őket, szívesen foglalkoznának vele – fogalmazott Sárközyné Magdi, aki szerint az a legfontosabb, hogy aki eljön és alkot a Művészkörben, az élvezze, örüljön annak, amit csinál.

A Művészkör hagyományos éves kiállításai minden évben jó hangulatú megnyitókkal kezdődnek, amelyre sokan eljönnek, érdeklődnek a közelükben élő alkotók munkái iránt, akik mindig úgy válogatják ki a bemutatásra szánt műveket, hogy megmutassák a sokféle témát, stílust, technikát, amivel foglalkoznak. November 18-án, pénteken 18 órakor Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő nyitja meg az idei tárlatot, amelyen közreműködnek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai.

október – november 2022 okt – nov 2022