Hírek

Mozgás minden mennyiségben, szárazon és vízen

2018. április 24.   Hajnal Csilla  

A hosszú hétvége utolsó napján, május elsején ismét a Bregyóba és a Csónakázó-tóhoz várják a fehérváriakat: a hagyományos Sportmajálison ebben az évben is számtalan sportággal, sportolóval ismerkedhetnek meg a látogatók, akik a nap kezdeteként Rubint Réka alakreform edzésén vehetnek részt. A hagyományos felvonulás idén megváltozott útvonalon halad – erről is szó esett a keddi, helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A négynapos, hosszú hétvége több programot kínál a fehérváriaknak. Szombaton és vasárnap a Floralia nyújt sok érdekességgel, élménnyel teli kikapcsolódást az egész családnak, május elsején pedig a Bregyó köz, ahol idén is megrendezik a már évek óta hagyományos Sportmajálist.

„Mozgalmas, izgalmas lesz a hosszú hétvége, hiszen a Floralia után, a hétvége utolsó napján ismét sporttal ünnepeljük május elsejét Székesfehérváron” – mondta Brájer Éva alpolgármester, aki arról is szólt: az elmúlt években dinamikus sportfejlesztések történtek a városban. A csarnokok mellett a szabadtéren is épültek futópályák, Maroshegyen megújult a focipálya. Van erre igény, van mozgáskedv a fehérváriakban, ezt bizonyítja a Sportmajális népszerűsége is. A rendezvény minden évben hoz újdonságot, jönnek nagy nevek, idén Rubint Rékával tornázhatnak a résztvevők. Újdonság lesz az is, hogy ebben az évben az önkormányzat sportdíját is itt, a Bregyóban veheti majd át a díjazott – közölte az alpolgármester.

A rendezvény ebben az évben is a Petőfi-szobortól induló látványos menettel kezdődik: közel ötven egyesület jelezte részvételét, több száz amatőr és profi sportoló vonul végig a Palotai út – Mészöly Géza utca – Malom utca – Bregyó köz útvonalon a Band of StreetS zenekar kíséretével. Az ünnepélyes megnyitó előtt az Albatrosz Repülő Egyesület tagjainak ejtőernyős bemutatóját láthatja a közönség, majd Cser-Palkovics András polgármester köszönti a vendégeket.

Az atlétikapályán 11 órakor Rubint Réka várja a mozogni vágyókat, az alakreform edzés után dedikálás lesz a színpadnál. A nagy fehérvári sportklubok (Alba Fehérvár kézilabda- és kosárlabdacsapat, Fehérvár AV 19, Fehérvár Enthroners, Videoton FC) tagjaitól is szerezhetnek értékes aláírásokat a rajongók, velük – szintén 11 órától – a streetball-pálya előtt találkozhat a közönség – erről a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője, Sári Máté tájékoztatta a sajtó képviselőit. A profik és iskolás gyerekek alkotnak közös csapatokat abban a sorversenyben, amely 12.30 órakor kezdődik az atlétika pályán. A sportegyesületek az egész napos kitelepülés mellett színpadi bemutatókkal is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet: 11 órától délután ötig folyamatosan váltják egymást a nagyszínpadon. A Bregyóban egész nap zajlik a szintén hagyományos Erősember Országos Bajnokság, a Székesfehérvári Érzékenyítő Program keretében pedig az érdeklődők kipróbálhatják a tandembiciklizést, lesz vakfutás és ülőröplabda is.

A Sportmajális másik helyszíne a Csónakázó-tó lesz – hangzott el a tájékoztatón. A Szabadművelődés Háza mellett a fajátékok szórakoztatják a kisgyerekeket, akiket délután fél háromkor Fabók Mancsi Bábszínháza vár. A vízen a SUP jógát próbálhatják ki az érdeklődők 14 és 15 óra között. A tó másik oldalán, a Lake Side Hotel mellett a Vitál Klub Sportegyesület szervezésében vízisport-kiállítás és bemutatót rendeznek, amelynek keretében számtalan vízi sporteszközt ki is próbálhatnak a majális vendégei: 7-es kenu, vízirájder, csónak, rafting, tengeri kajak, sárkányhajó várja akár a kezdőket is. A program központjában a vitorlázás áll, ennek keretében látható lesz a helyszínen például a Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajóját kísérő gumi motoros, a Nelson Flottalízing 8 méteres vitorlása, Rakonczay Gábor 200 kilós, Fa Nándor által tervezett és épített Vitéz nevű kenuja. Az érdeklődők beszélgethetnek a skipperekkel, lesz könyvdedikálás, filmvetítés, és a fehérvári sportoló hírességek érem- és mezkollekciója is megtekinthető a helyszínen.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs