Hírek

Sorverseny a profikkal, edzés Rubint Rékával: ezrek a Sportmajálison

2018. május 1.   Hajnal Csilla  

Két és félezer sportoló, majdnem ötven egyesület vett részt az idei Sportmajális hagyományos felvonulásán, amely az idén a megszokotthoz képest kicsit más útvonalat járt be az útfelújítások miatt. A menetet a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar vezette fel, a sportolók között pedig a Band of StreetS zenekar felelt a hangulatért. Az idén újdonságként a Bregyóban, a több ezres sportszerető közönség előtt adták át a Székesfehérvár Sportjáért díjat. A Sportmajális másik helyszíne ebben az évben is a Csónakázó-tó volt.

A menet eleje már bekanyarodott a Malom utcára, amikor a vége még alig hagyta el az uszodát – ahogyan már évek óta hagyományosan, profi és amatőr sportolók idén is együtt vonultak végig a Petőfi-szobortól a Bregyó közi Sportcentrumig, ahol aztán érdeklődők ezrei csatlakoztak hozzájuk. A Bregyóra tizenegy körül már nyugodtan kitehették volna a megtelt táblát, alig akadt olyan hely, ahol ne lett volna valamilyen attrakció az érdeklődők számára. A pályán elsőként is az Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyőseinek bemutatója, amely után a hivatalos megnyitón Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd – idén először – átadták a Székesfehérvár Sportjáért díjakat. Ebben az évben ketten vették át az elismerést: Halász Géza több mint három évtizeden át volt atléta szakedző, a Videoton atlétikai szakosztályának megszűnését követően az Alba Regia Atlétikai Klubban is gondozta a tehetségeket, számtalan kitűnő sportoló került ki a kezei közül. A másik kitüntetett Korponai István, aki az Alba Volán SC, majd Volán Fehérvár öttusa-szakosztály edzőjeként, szakmai vezetőjeként évtizedek óta rengeteget tett a fehérvári és a magyar öttusa nemzetközi szinten is kiemelkedően sikereiért.

Az ünnepélyes pillanatok után Rubint Réka érkezett a színpadra. Az idei majális talán leginkább várt programja volt ez, az alakreform edzésre nagyon sokan gyűltek össze a színpad előtt, négy-ötéves és hetvenéves résztvevője is volt az egyórás, másnapra sokaknak biztos izomlázat hozó tornára. Többségében hölgyek ugráltak, hajoltak, guggoltak, emelték a lábukat, erősítették a has- és hátizmukat a népszerű fitneszedző vezényszavára, de azért az erősebbik nem is kivette a részét az edzésből. A nem kis kitartást igénylő edzés végén Rubint Réka egy nagy közös fotózásra hívta a résztvevőket, aztán pedig mosolyogva állta a rajongók rohamát, a szórólapra, sapkára, pólóra írt aláírások mellett rengeteg közös szelfi is készült a színpad előtt.

Közben a nagy fehérvári klubok játékosai is dedikálásra várták a rajongókat, az atlétikai pályán pedig – ugyancsak újdonságként – a nagy klubok játékosai és a Tóvárosi iskola diákjai alkotta közös csapatok játékos sorversenyen mérték össze tudásukat. Az egészen biztos, hogy a két aprócska kislánynak, akik a bemelegítést „vezényelték” a profiknak, emlékezetes marad ez a nap, de a mosolygós arcok alapján megállapíthatjuk: a többiek is jól érezték magukat a hullahoppkarika-hajtás, a „le ne essen a labda a teniszütőről” és a „ne lötyögjön ki a víz a pohárból” típusú, no meg a párosan végrehajtott mókás feladatok közben. A versenyt egyébként a Zöld csapat nyerte, de senki nem távozott üres kézzel: a dobogós csapatok tagjai okleveleket és kitűzőket vehettek át, a többi résztvevő pedig emléklapot kapott.

A szokásos nagyszínpadi bemutatók mellett a Bregyó minden pontján más és más sportágból kaphattak ízelítőt a résztvevők: színes teniszlabdák röpültek az erősen összpontosító apróságok felé, a rúdsport ifjú tehetségeit is sokan csodálták a ragyogó napsütésben, ahogyan a fantasztikus ugrásokat bemutató filigrán lányokat is a tornaszőnyegnél. A fák között kifeszített szalagokon a flyfitnesz alapjaival ismerkedhettek az érdeklődők, de sokan nézték a karatésok fegyelmezett mozgását, a barantások fegyvereit, az amerikaifocisták felszerelését.

A Csónakázó-tónál, a Szabadművelődés Háza mellett fajátékok, foglalkozások várták a kicsiket, az idősebbek közül a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a SUP jógát, a tó másik oldalán – a Vitál Klub Sportegyesületnek köszönhetően – pedig vízre szállhatott, aki akart. Csónakok, kajakok és kenuk várták az érdeklődőket, akiknek a ragyogó napsütésben még attól sem kellett tartaniuk, hogy egy esetleges borulás után megfáznak. A Sportmajális idén is rengeteg embert vonzott, szárazon és vízen sokan megtapasztalhatták: a mozgás nemcsak hasznos, de örömöt is okoz, még akkor is, ha együtt jár egy kiadós izomlázzal.

Hajnal Csilla
Fotó: Simon Erika (ÖKK), Varga András, Hajnal Csilla és Lőrincz Miklós