Hírek

A széchenyisek Z generációja nyerte a százezer forintot

2018. május 4.   Hajnal Csilla  

A vizsgák előtti utolsó hét legvidámabb napja volt a pénteki a fehérvári középiskolások számára: a belvárosban idén is mókás jelmezekben vonultak végig a Fő utcán a Zichy színpadig a Bolondballagás résztvevői, a Band of StreetS zenekar kíséretében.

Az Országalmánál többen is lefékeztek a munkába sietők közül, amikor a diákok megjelentek a Városház téren. A gyülekező idén is az Alba Plazánál volt, ahol Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács idén érettségiző elnöke és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a színes csapatot. A felhívásra 18 osztály jelentkezett, de nem mindegyik jelent meg a reggeli találkozón. Néhány csapat ugyanis az előző napi, késő éjszakába vagy inkább kor hajnalba nyúló szerenádozás után nem érkezett meg az indulásra, így összesen 13 osztály vonult végig a Belvároson, színpadi produkciót pedig 11 csapat mutatott be.

A menet azért nélkülük is népes és színes volt. A legfeltűnőbb csapat – talán éppen a tavalyi, esős bulira emlékeztetve és egyúttal mindenre felkészülve – sárga egyenesőkabátban vonult a Zichy színpadig. Akár a környezettudatos közlekedés népszerűsítőinek is tekinthetjük a két kőkorszaki szaki autójára hajazó szerkezettel érkezett párost. Voltak aztán farmeros, kockás inges, kalapos, cowboy csapatra hasonlító csinos lányok és hófehér köpenyben kórházi ápolónőkre emlékeztető osztályt is láttunk. No és sok ijesztőre festett arcot, a Batmanből ismert Jokerből például vagy hármat is egymás mellett, néhány Pókember és más hasonló gyerekkedvenc is összegyűlt a Magyar Király előtti téren, ahol a két műsorvezető, Hegyi Vivien és Balog Péter biztatására a diákok többször is megmutatták hangerejüket, és a szép idő reményében a Süss fel nap című örökbecsű dalocskát is előadták nagy lelkesedéssel.

A színpadon kétperces produkciókat mutattak be az osztályok; a táncos, énekes koreográfiák mellett akadt könnyebben kivitelezhető is: a tópartisok egyik osztálya például pizsamában érkezett, és egyszerűen csak lefeküdtek aludni a deszkákra, jelezve, hogy a reggeli felkelések sokuknak okozott gondot a középiskolai évek alatt. A bemutatók után a zsűri – Cser-Palkovics András polgármester, Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti tanácsadója, Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója és Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa – összeült, tanácskozott, majd kihirdette az eredményt.

Cser-Palkovics András bejelentette: a produkciókat látva a zsűri változtatott a szabályokon, és a város minden osztály érettségi bankettjéhez hozzájárul 25 ezer forinttal. A bejelentést nagy ováció fogadta, pedig a java még hátra volt: a zsűri megítélt három különdíjat is a legeredetibb ötletért a Kodolányi 12/C élő marionettjeinek, a legelmésebb produkcióért a Teleki 12/A osztály másnapos szerenádozóinak és a legminimalistább produkcióért a Tóparti 12/D színpadon alvós osztályának – mindhárom különdíj 25 ezer forintot ér. Ezt követően a dobogósokat szólították színpadra: a harmadik helyen a Bugát 12/A osztálya végzett, ők 25 ezer forintot vihettek el az eseményről, a második helyezett a Hunyadi 12/C-je lett, ők 50 ezer forinttal gazdagodtak, a Bolondballagás 100 ezer forintos fődíját pedig a Széchenyi 12/G-seinek Z generáció című produkciójának ítélte oda a zsűri.

A színpadon még egy díjátadót tartottak: a Fejér Megyei Diáknapok fotópályázatának fődíját Paulik Anna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa adta át Göttler Valentina, a Diáknapok önkéntes fotósa számára – a pályázat szakmai zsűrije a pályázatra nevezett 45 fotó közül az ő egyik képét találta a legjobbnak. Nyereménye az Excom Computer által felajánlott Alcor Zest Q 1081 tablet.

Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Hajnal Csilla