Hírek

Keressük Fehérvár táncosát!

2018. június 11.   Hajnal Csilla  

Új tehetségkutató versenyt hirdet idén Székesfehérvár Megyei Jogú Város: a megye legjobb énekese után most a legjobb táncost keresik a Fehérvár Táncosa című versenyben, amelynek döntőjét – az énekes versenyhez hasonlóan látványos gálaműsor keretében – a Vörösmarty Színházban rendezik meg decemberben. Jelentkezni július 23-ig lehet – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

Évek óta nagy sikerrel zajlik a Fehérvári Versünnep, a hozzá kapcsolódó székelyföldi Varga Sándor Verstábor, a Fehérvár Hangja és az iskolai zenekarok versenye az Arany Dobverő-díjért. „Régóta váratott magára egy táncos tehetségkutató is, hiszen Székesfehérváron a különféle műfajokban nagyon sok a tehetséges fiatal, legyen szó néptáncról, társastáncról, vagy akár a hiphopról. A Fehérvár Táncosa gyakorlatilag a Fehérvár Hangja párja lesz, kétévente, egymást váltva rendezik meg őket. Nem véletlen, hogy éppen most hirdetjük meg a versenyt, hiszen néhány napja Székesfehérvár Önkormányzata megkapta a Tehetségbarát Önkormányzat díjat” – hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a verseny ötlete régóta érlelődik, és hosszas előkészítő munka előzte meg.

A Fehérvár Táncosa elnevezésű új tehetségkutató azzal a – talán országosan is egyedülálló – céllal indul el, hogy táncosokat kutasson fel. Székesfehérvár kulturális életében fontos szerepet tölt be a táncművészet, gondoljunk az Alba Regia Táncegyüttes sikereire, nemzetközi hírére, de említhetjük a nemrégiben megalakult Székesfehérvári Balett Színházat is. A városban és a megyében is több olyan műhely, művészeti iskola működik, ahol folyamatos a táncosok nevelése, legyen az kortárs balett, néptánc, jazzbalett, versenytánc vagy modern tánc. A Fehérvár Táncosa verseny az itt tanuló vagy itt végzett diákoknak szeretne lehetőséget adni a bemutatkozásra, de rajtuk kívül is bárki jelentkezhet, aki jó táncosnak érzi magát.

A verseny lebonyolítása teljesen újszerű lesz az eddigiekhez képest, hiszen a válogató nem élőben, hanem a nevezéskor beküldött videók alapján zajlik. Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa elmondta: a versenyre 14–25 éves korú fiatalok jelentkezését várják. Bármilyen táncműfajban lehet nevezni, az esemény ugyanis nem a koreográfusok, a felkészítő pedagógusok versengéséről szól, hanem kizárólag a fiatalokról. A verseny győztese az lesz, aki – akár az eredeti stílusától teljesen elrugaszkodva is – képes magas szintű produkciót bemutatni. A versenyre egyének, párosok és legfeljebb hat fős csoportok jelentkezhetnek. Fontos információ, hogy a zsűrinek lehetősége lesz a párosokat és a csoportokat is megbontani, ezt a jelentkezésnél az érintetteknek tudomásul kell venniük.

A Fehérvár Táncosa a Fehérvár Hangja versenyhez hasonlóan többfordulós lesz. A jelentkezés feltétele egy legfeljebb kétperces videó, amelyben egy koreográfiát mutatnak be a fiatalok. Az elismert szakemberekből álló zsűri ezek közül választ ki 24 produkciót, amelyek az elődöntőbe jutnak. A Fehérvár Hangjától eltérően ebben a tehetségkutatóban az elődöntőt augusztusban megelőzi egy intenzív felkészítő tábor, ahol öt napig, három helyszínen, napi nyolc órában foglalkoznak majd mentorok a versenyzőkkel. Az elődöntőből, amit november 11-én már közönség előtt rendeznek meg, a zsűri 12 produkciót juttat tovább a döntőbe, amely a tervek szerint december 9-én lesz a Vörösmarty Színházban.

Jelentkezési határidő: 2018. július 23.

Szöveg: Hajnal Csilla és Havasi Tímea
Fotó: Lőrincz Miklós

Felhívás, online jelentkezés: www.fehervartancosa.hu