Hírek

Miénk e föld! – utcaszínház október 23-án

2018. szeptember 18.   Hajnal Csilla  

A Vörösmarty Színház stúdiójában tartották hétfőn az október 23-i nemzeti ünnepre készülő utcaszínházi előadás első próbáját. A Miénk e föld! című darab írója-rendezője Matuz János, a Vörösmarty Színház stratégiai intendánsa, a produkcióban a diákszínjátszók mellett a Szabad Színház két felnőtt színészét láthatjuk majd. A darabban a Teleki Blanka Gimnázium kórusa is szerepel.

Idén is utcaszínházi produkcióval emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira. Hagyományosan, mondhatjuk már ezt, hiszen 2018-ban már a harmadik produkcióra készülnek Matuz János irányítása mellett a fehérvári diákszínjátszók. A hétfői első találkozáson az író-rendező előbb nagy vonalakban felvázolta az általa elképzelt előadást a szereplőknek, amelyben a hangok, a zene nagy hangsúlyt kap majd, aztán olvasópróbát tartottak. A Miénk e föld! című darab annak a nemzedéknek a történetét meséli el, amely a háború idején volt óvodás, a világégést követő újjáépítést, a Rákosi-korszakot iskolásként élte meg, az 1956-os forradalom idejére pedig éppen elérkezett a felnőttkor határára: ők azok, aki a forradalmat csinálták – magyarázta a rendező szokásosan szuggesztív stílusában a szereplőknek. Azt is elárulta, hogy az 1956-ban a forradalom idején élt emberektől hallott történeteket, élményeket is beépített a darabba, amely így még átélhetőbbé válhat mindenki számára.

Az ünnepi utcaszínházi előadás szereplője lesz a diákszínjátszók közül Badi Rebeka, Darkó Dániel, Ferenczy-Nagy Boglárka, Jenei Márton, Juhász Áron, Kovács Bence, Körmendi Kristóf, Kneifel Nóra, Nyári Ádám és Nyári Zsolt, a Szabad Színházból Fertő László és Szabó Miklós. Ahogyan korábban, most is lesz egy iskola, amely jelentős szerepet kap az előadásban: a Teleki Blanka Gimnázium fiú és vegyeskara már szintén elkezdte a próbát Auth Ágnes tanárnő vezetésével. Az előadásban Cserta Balázst (szaxofon) és Szarka Andreát (orgona) is hallhatjuk majd. Az ő hangszeres játékuk mellett a kórus megszólalásai szolgáltatják a zenei aláfestést, a hangulati elemeket, amelyek a darab verbálisan megfogalmazott mondatait erősítik majd. Az előadás szereplője lesz a tehetséges fehérvári fiatalok alkotta 21 Gramm Akusztik zenekar is – derült ki a próbán.

Hajnal Csilla
Fotó: Lőrincz Miklós