Hírek

Adventi fények a Belvárosban

2018. november 27.   Hajnal Csilla  

Fehérváriként jól esik tudni: a fénybe öltöztetett barokk Belváros nem csak a mi szívünket dobogtatja meg advent idején, egyre többen jönnek a környékről is, hogy élvezzék látványt, a programokat. Idén is érdemes lesz eljönni, a színpadi műsorok, a hangulatos fények mellett az interaktív vetítések is emlékezetes pillanatokat szereznek kicsinek és nagynak egyaránt.

November utolsó napján kezdődik és december 24-ig tart idén a Fehérvári advent programsorozata, amelynek technikai előkészületeit már októberben elkezdték: az ünnepi fények felszereléséhez idő kell, hiszen évről évre új helyszíneken is élvezhetjük a látványt. A karácsony előtti várakozás idején a már megszokott helyek – Fő utca, Liszt Ferenc utca, Városház tér, Zichy liget, Várkörút – mellett az Oskola utcában, a Kossuth-udvarban, az Órajátéknál, a megújult Országzászló téren és a Távírda utcában is gyönyörködhetünk az ünnepi díszkivilágítás szépségében, sőt, a vasútállomás előtti téren is lesznek fényfüzérek. Összesen három kilométernyi elektromos kábelt szereltek fel a Városgondnokság szakemberei, a fényfüzérek hossza pedig eléri a hét kilométert.

Ebben az évben is lesz adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Este fél hatkor minden nap kinyílik egy újabb ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban. Az adventi hétvégéken fényfestést láthatunk a Városháza díszudvarán, a zeneiskola falán és a Hiemer-ház Jókai utcai kapuján is.

A hangulatos esti sétákat az adventi hétvégéken Falvay Miklós médiaművész interaktív vetítései is gazdagítják majd. A múlt évben sokan kipróbálták a hóesés játékot a Fő utcán, amelyben a kirakatra vetített hópelyheket gyűjthette össze az arra járó, akár barátaival közösen is játszva. Idén a játék a Zichy ligetben található, emellett idén újabb meglepetés készül: a zenélő pad egy olyan különleges hanginstalláció, amely a Varkocs-szobor előtti téren szerez majd örömöt a fehérváriaknak. A két félköríves pad ülődeszkái közé építenek be egységnyi távolságra infrafénnyel működő szenzorokat és ledes fényforrásokat. Az érzékelők nagyjából 30 centiméteres távolságból képesek érzékelni, ha valaki a pad fölé nyújtja a kezét, és ezzel bekapcsolja a szenzorhoz kapcsolt hang lejátszását. Ledfények jelölik majd azt, hol kell keresni a szenzorokat, és a ledek fénye egyszerre látványossá is teszi az installációt.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

 

 

A Fehérvári Advent részletes programja »

 
 

 

 

, ,