Hírek

Bolondballagás a belvárosban

2019. április 25.   Hajnal Csilla  

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezik a Ballagási hetet Székesfehérváron. Hétfőn, április 29-én az Órajátéknál köszöntik a ballagó osztályok osztályfőnökeit. Májushoz közeledve a végzősök már az érettségi lázában égnek, de a tanév utolsó hetében a Bolondballagáson idén is mókázhatnak még egy jót a belvárosban: április 30-án, kedden reggel fél nyolckor indul majd a maskarás menet az Alba Plaza elől a Fő utcán át a Zichy színpadig. A hét programjai ezúttal is a városi ballagással zárulnak szombaton, május 4-én. A programokról csütörtökön a Városház téren tartottak sajtótájékoztatót.

Ebben az évben is a hagyományos Ballagási héttel köszönti Székesfehérvár a végzős diákokat és tanáraikat. Ennek első programja április 29-én, hétfőn 14.30 órakor kezdődik a Kossuth udvarban, ahol az Órajátéknál az önkormányzat nevében a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönti a végzős osztályok osztályfőnökeit – mondta el Mészáros Attila, a város alpolgármestere. Ekkortól látható majd az iskolai élethez kötődő figurákból álló, a ballagás tiszteletére készített órajáték-sor is, amely egy hónapon át hagyományos ballagási dallamokat játszik.

A városi ballagást idén ismét a megszokott helyen, a Városház téren rendezi meg az önkormányzat – hangzott el. Május 4-én, szombaton 9.00 órakor a szokottnál is több diákot várnak ide, ebben az évben ugyanis nemcsak az érettségizők, hanem valamennyi végzős, ballagó, de nem érettségiző osztály részt vesz a közös ünnepségen, így 76 osztály 1687 tanulója búcsúzik majd iskolájától és a várostól. A diákok a közös ünnepség után visszatérnek az intézményekbe, ahol mindenki megtartja saját, iskolai ballagási programját is. Az alpolgármester felhívta a figyelmet: jövő szombaton emiatt útlezárásokra kell felkészülni, legyünk türelemmel, figyelemmel a diákokra, tisztelje meg mindenki az ünnepüket. Mészáros Attila arról is beszélt, az idei ballagásnak lesz négy különleges résztvevője is. Az egykori Ybl Miklós Reálgimnázium négy diákja, akik 1940–44. között jártak az iskolába, a háború miatt korábban érettségizett – behívták őket katonának –, így nem tudtak részt venni a ballagáson. Most őket is meghívták a közös városi ünnepségre.

A komoly, ünnepélyes ballagást minden évben megelőzi egy vidám, a vizsgák előtt még erőt adó buli: a fehérvári végzősök középiskolai emlékeit a Bolondballagáson szerzettek is gyarapítják. Idén április 30-án, kedden várják az érettségi előtt álló osztályokat a felvonulásra: ebben az évben 16 székesfehérvári középiskola 20 osztálya nevezett a Bolondballagásra – erről már Paulik Anna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa beszélt. A maskarás felvonulás résztvevői jövő kedden reggel fél nyolckor az Alba Plaza előtt gyülekeznek, ahol Mészáros Attila alpolgármester és Magyaródi Anett, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke köszönti a diákokat. Egy rövid regisztráció után a színes, látványos menet a Liszt Ferenc utcán, a Városház téren, majd a Fő utcán keresztül a Zichy színpadig vonul a Csángálló zenekar kíséretével. A Hotel Magyar Király előtt 8 órakor kezdődik az osztályok jelmezes bemutatója, illetve színpadi produkciója. A versenyen résztvevő osztályok közül a háromtagú zsűri – amelynek tagja dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója és Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa – választja ki a legjobb, legötletesebb jelmezben megjelent csoportot.

A tét idén is nagy: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlására a győztes osztály 100 ezer forintos hozzájárulást nyer érettségi bankettjének megrendezéséhez. Jutalmat kap a második és a harmadik helyezett osztály is: az előbbi 75 ezer, míg az utóbbi 50 ezer forintos hozzájárulást nyer.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Igari Balázs