Hírek

Kemény csaták lesznek Gorsiumban

2019. április 9.   Lőrincz Miklós  

Új csapattal bővül a Gorsiumban két napra tábort ütő hagyományőrző csapatok köre: a Jaurinum Győri Történeti Társaság tagjai a markomannokat személyesítik meg a 2019-es Floralián, április 27-én és 28-án. Ez a germán törzs is összecsap majd a római légiókkal a két nap során.

Az ókori római település, Gorsium maradványait őrző régészeti park minden évben különleges időutazásra hívja a vendégeket: a tavaszköszöntő ünnep, a Floralia minden korosztálynak kínál látnivalót. A legnagyobb látványosság a császár bevonulása a díszes ruhákba öltözött kísérettel. Az eseményen bepillanthatunk az ókori hétköznapokba, színházi és zenei élmény, sokféle érdekes kézműves foglalkozás és vásár is várja a vendéget a gyönyörű környezetben. Megelevenedik a gladiátorok világa is, sőt, még rabszolgát is vásárolhatunk az árverésen. A rómaiak mellett kelta, germán és immáron markomann harcosok táboroznak és csapnak össze egymással.

A markomannok a nyugati germánok egyik törzse volt az ókorban, nevük határvidékieket jelent. A II. század folyamán a vandálok és a gótok nekiszorították a birodalom határainak a rómaiakkal már többé-kevésbé békésen együttműködő markomannokat, akik, mivel hiába kértek bebocsátást a limes, a római határvédrendszer mögé, erővel szereztek érvényt kérésüknek: szabályosan végigdúlták Pannónia tartományt – Gorsiumot sem kímélték.

A markomannok a következő századokban még sok bajt okoztak a birodalomnak: a III. században többször is rátámadtak Pannóniára. Így aztán várható, hogy a római légiók most sem néznek jó szemmel a markomannokra, akiket a Jaurinum Győri Történeti Társaság tagjai személyesítenek meg: kemény csaták várhatóak mindkét nap során. A csaták kimenetelét nehéz előre megjósolni – a Floralia rendszeres látogatói már tudják, hogy az ütközetek során hol a rómaiak, hol a barbárok diadalmaskodnak.

„A Jaurinum Győri Történeti Társaság az első és második századi Pannónia barbárjaival, a kvádokkal és a markomannokkal foglalkozik. Bemutatóink során törekszünk a legpontosabb korhűségre, mind a felszerelés, mind a fegyverek, mind az előadás tekintetében” – mondja Koncz Dániel, a csapat vezetője. – „Igyekszünk könnyen befogadható és szórakoztató előadást nyújtani a Floraliára érkező felnőttek és gyermekek számára. Előadásaink között nem csak a fegyveres harci jelenetek szerepelnek: táborhelyünkön kisebb jeleneteket, életképeket mutatunk be, viselet-, fegyver-, mesterség- és kézműves-bemutatókat, gyermekjátszót, élő történelemórákat tartunk.”

Koncz Dániel eredeti szakmája ötvösművész, de már középiskolásként régészeti ásatásokon segédkezett, jelenleg pedig régésztechnikusként dolgozik – így nem meglepő, hogy a kísérleti régészet nagyon közel áll hozzá: az ásatásokon feltárt tárgyakat rekonstruálják, és a gyakorlatban is kipróbálják. A hiteles rekonstrukció munkaóráinak száma ezrekben mérhető: mivel a költségvetésük elég szűkös, szinte mindent maguk készítenek el, megfizethető alapanyagokból.

A társaságot Koncz Dániel Horváth Tamás Ariellel közösen indította el, és a győri Bezerédj-kastély fogadta be őket. A korhű viseletek és fegyverzetek mellett a fizikai felkészülésre és a harci technikák elsajátítására is nagy hangsúlyt fektetnek. A tagok a kutatás örömét, az élményszerű tanulást részesítik előnyben: a megelevenedő történelem során a kézbe fogható egykori tárgyak, kipróbálható rekonstrukciók, felpróbálható viseletek tapasztalatain keresztül szeretnék közelebb hozni az ősök életvitelét a ma emberéhez. Kutatásaikat több múzeummal szorosan együttműködve folytatják. A pannóniai barbarikum életét évről évre sikeresen mutatják be az almásfüzitői Azaum Római Táborban, a Savaria Történelmi Karneválon és Aquincumban, az ottani Floralián. Elsődleges küldetésüknek tekintik az antik hagyományok megismertetését a széles közönséggel és az újrajátszás-hagyományőrzés színvonalát tovább emelni külföldi példák és a kísérleti régészet segítségével.

(Fotók: Jaurinum Győri Történeti Társaság)

    


 

, ,