Hírek

Hétpróbás kalandok a mesebeli számok világában

2019. május 23.   Hajnal Csilla  

Felhővadászat, lovagi torna, bábjáték-automata, fotószínház, kézműves foglalkozások, hétpróbás kalandok a mesebeli számok világában és rengeteg játék, no meg báb- és meseelőadások, koncert Szalóki Ágival és Rutkai Borival – élményteli hétvégét kínál a hetedik Hetedhét Játékfesztivál a fehérvári belvárosban. A népszerű játékfesztivál május 25–26-án hetedszer lesz a terepe annak, hogy a Hetedhét Játékmúzeumban őrzött értékek Székesfehérvár utcáin is megjelenjenek egy mesés kaland formájában. A két nap alatt ingyenesen látogatható a régi idők játékait bemutató különleges Moskovszky-gyűjtemény és a kedvenc mesék hőseit megidéző Réber-kiállítás is. A rendezvényről a Hetedhét Játékmúzeumban tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

Egy pályázat keretében a gyerekek adtak nevet a Hetedhét Játékmúzeumnak, amikor ide, a Hiemer-házba költözött a gyűjtemény. Természetes volt, hogy a gyereknapot ünneplő kétnapos fesztivál is ezt a nevet viseli – emlékezett a város alpolgármestere a hét évvel ezelőtti első rendezvényre. Brájer Éva úgy vélte, jó döntés volt belevágni annak idején a szervezésbe, hiszen a Hetedhét Játékfesztivál igazán színvonalas kikapcsolódást kínál azóta is minden évben a családoknak.

Bellát, a bájos, kíváncsi porcelánbabát fogságba ejtette, egy könyvbe zárta egy gonosz boszorka, ráadásul a Számok labirintusává változtatta a várost – a gyerekekre vár a feladat, hogy megfejtsék a számok rejtélyét, megmentsék Bellát, és megtörjék a boszorka átkát. Ahogy minden évben, idén is egy központi téma köré szerveződik a fesztivál, a hetedik Hetedhét Játékfesztivál, azon belül is elsősorban a Hétpróba a mesékben is szereplő, az emberek számára valamiért jelentőséggel bíró bűvös számok világába vezeti a gyerekeket – mondta a tájékoztatón Nagy Veronika muzeológus, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője. A gyerekek otthon vannak a mesékben, a Hétpróba során mesebeli hősökké lehetnek, akik bizonyítják rátermettségüket, de közben egy, a közösség számára is fontos célért tesznek – hangsúlyozta a muzeológus, aki arról is beszélt: a gyerekek útjuk során többek között a három kecskegidával, a hét törpével, a tizenkét fejű sárkánnyal is találkozhatnak, de megismerhetik a Lázár Ervin történetekben szereplő Hétfejű Tündért és a tizenkét nagyon testvért is. A feladatokat szombaton és vasárnap is teljesíthetik 10–18 óra között a Fő utcán, a Játékmúzeumban és a Városi Képtárban található kilenc állomáson, ahol színészek, animátorok teszik igazán mesebelivé a hétpróbás kihívást. Nagy Veronika azt is elmondta: ebben az évben első alkalommal a középiskolás önkéntesek mellett az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának hallgatói is részt vesznek a fesztiválon, ami remélhetőleg egy hosszú távú együttműködés első lépése lesz.

A gyermeknapi hétvégén a Fő utca óriási játszótérré változik: idén is lesz felhővadászat, ami minden évben nagy siker, de a városba érkezik a Tintaló Cirkusz is, amelynek sátrába csak a gyerekek léphetnek be, a bábjáték-automatától viszont akár a szülők is kérhetnek egy-egy Vitéz László-jelenetet vagy dalt – erről a Programszervező Kft. munkatársa, Bakurecz Ildikó beszélt a sajtó képviselőinek. Mindezeken kívül lovagi torna, középkori kaszinó, sok-sok fajáték, logikai és ügyességi játékok, kreatív kézműves és képzőművészeti foglalkozás, fotószínház is várja a látogatókat, akiktől a szervezők most is azt kérik: hozzák el régi, megunt játékaikat, hogy a fesztiválon új gazdára találhassanak. Cserébe hazavihetnek egy másikat, vagy választhatnak azok közül, amelyeket a Hetedhét Játékmúzeum önkéntesei saját kezükkel készítettek természetes anyagokból. Lesz majd fotózás az otthonról hozott kedvenc játékukkal, az elkészült fényképek a múzeum virtuális gyűjteményét gyarapítják.

A játékban megfáradt látogatók a színpadi műsort nézve pihenhetnek: szombaton a Szárnyas Sárkányok interaktív gólyalábas térjátéka, a SimorágTánCirkusz és a Barboncás Társulat meséje, vasárnap a Figurina Bábszínház, a MárkusZínház és a Mesebolt Bábszínház előadásai várják a gyerekeket. Ami pedig a zenét illeti: szombaton a Katáng zenekar és Szalóki Ági, vasárnap a Kokopelli Jazz Matiné és a Rutkai Bori Banda koncertjén tapsolhat a közönség. Szombaton délelőtt a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönti a téren összegyűlt gyereksereget.

Fotó: Igari Balázs és Pintér Ádám

 

Részletes program »