Hírek

Utazik az osztályterem-színház

2019. május 29.   Hajnal Csilla  

Tehetséges fiataloknak teremt bemutatkozási lehetőséget az a pályázat, amelyen a Fehérvári Programszervező Kft. indult sikerrel: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közművelődési kollégiumától elnyert 300 ezer forintos támogatásnak köszönhetően három kistelepülésen láthatják majd az érdeklődők a legyekura.org című, Matuz János rendezte darabot székesfehérvári diákszínjátszók előadásában.

Székesfehérvár kulturális életében az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetségkutatás, a tehetséggondozás. A városban a már hosszabb ideje létezők (Fejér Megyei Diáknapok, Versünnep) mellett több olyan új verseny is elindult (Fehérvár Hangja, Fehérvár Táncosa), amelyeken az éneklésben, a táncban, a versmondásban vagy a színjátszásban tehetséges fiatalok mutatkozhatnak be és mérettethetik meg magukat szakértő zsűri és a közönség előtt. A városi nagyrendezvények szervezése mellett e versenyek többségének előkészítése, lebonyolítása is a Fehérvári Programszervező Kft. feladata. Az elmúlt évben – egy pályázat keretében – a Motívum Kulturális Egyesület tevékenységét kiegészítve a Kft.-nek lehetősége volt egy diákok alkotta csapat verses, zenés produkcióját három megyei kistelepülésre eljuttatni. Az előadások sikeres voltak, a fellépők számára is élményt jelentettek, ezért is pályázott újra a kft., immár önállóan: az elnyert támogatásnak köszönhetően ebben az évben a legyekura.org című előadást láthatja majd a közönség Alapon, Sárkeresztúron és Sárszentágotán.

A darab William Golding A Legyek Ura című regénye alapján készült, a történetet mai közegbe ágyazta a rendező. Egy vadonatúj kalandjáték tesztüzemére jelentkeznek fiatalok egy távoli szigetre, ahol Ralph és Röfi képviselik a józan ész világosságát, Jack és Roger pedig az ösztönök sötét világát. A két világlátás hamarosan összeütközik, a kaland rémálommá változik: a résztvevőknek szembe kell nézniük saját gyengeségeikkel, és meg kell kísérelniük feldolgozni a feldolgozhatatlant. A díszlet és kellékek nélküli darab cselekménye a négy szereplő mellett a két mesélő segítségével bontakozik ki. A hat játszó diák mindent maga formál meg – az előadás így egyszerre hangjáték, szinkron- és aktus-színház, amelynek minden szépsége és veszélye a szereplők énekei, hangutánzásai, tettváltás-sorozatai során tárul a nézők elé. A hatás ennek megfelelően – a közelségből következően is – elemi erejű.

Az osztályterem-színházi előadást a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, Matuz János írta és rendezte, a szereplők: Badi Rebeka, Darkó Dániel, Ferenczy-Nagy Boglárka, Jenei Márton, Körmendi Kristóf, Nyári Ádám. Az előadásokat június első felében mutatják be a három kistelepülésen.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,