Hírek

Gyerekkezek készítik az óriásokét

2019. június 11.   Hajnal Csilla  

A Székesfehérvári Királyi Napok közeledtének egyik biztos jele, hogy ma reggel megnyílt a Fehérvári Programszervező Kft. óriásbáb-készítő tábora a Malom utcai Táncházban. A diákok a szakemberek irányítása mellett IV. Béla és lánya, Szent Margit alakján dolgoznak a következő napokban.

A város augusztusi ünnepi rendezvénysorozatának legemlékezetesebb szereplői azok az óriásbábok, amelyek egy-egy Árpád-házi királyunkat vagy családtagjait formázzák, az adott évben bemutatandó Koronázási szertartásjátékhoz kapcsolódva. Az elmúlt évek során hagyománnyá vált, hogy a bábokat tervező, megalkotó művészek fehérvári diákokkal közösen dolgoznak az óriásbábokon. Mától csütörtökig a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Zentai Úti Általános Iskola huszonöt diákja Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus tervei alapján, Majoros Gyula bábkészítő mester irányításával, Ujj Zsuzsa keramikus iparművész közreműködésével munkálkodik az idei Koronázási szertartásjáték főszereplőit mintázó két új óriásbábon, IV. Béla és Szent Margit alakján, akikkel már huszonegyre nő a bábcsalád létszáma. A történelmi alakokat a bábkészítő mester júliusban fejezi be, a közönség az eseménysorozat augusztus 9-i ünnepélyes megnyitóján láthatja majd őket először.

A diákcsapat az új figurák fejének, kezének kialakításán dolgozott kedden, csiszolták, kasírozták azokat. Előkészítették Béla király koronáját, a díszítéshez szükséges gyöngyöket. A ruhák sablonjait is megrajzolták, kivágták, hogy a következő napokban folytathassák a munkát. Majoros Gyula körbejárt a teremben, rá-ránézett az elmélyülten dolgozó diákokra, tanácsot adott a hogyan továbbra. A gyerekek jól érezték magukat, munka közben zenét hallgattak és persze ebédszünetet is tartottak, a végére így is alaposan elfáradtak – de azért jönnek újra, ígérték. 

Fotó: Igari Balázs