Hírek

Házhoz vitték a fesztivál hangulatát

2019. augusztus 15.   Hajnal Csilla  

A szerda délelőtti gyerekjátszót ugyan még elmosta az eső, de délutánra előbújt a nap, gyorsan meg is telt a belváros: a Mátyás király-emlékműnél szerdán a macedón, a tajvani és az indonéz együttes zenekara muzsikált, a Zichy-színpadon pedig a brazilok és szlovákok mellett a házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mutatták be műsorukat.

Az egészen biztos, hogy ez utóbbinak is köszönhetően sokasodtak meg a nézők a színpad előtt, megtelt a nézőtér, a lelátó is, és rengetegen álldogáltak a kivetítők előtt. Bizonyosan igaz az, hogy aki nem táncol, annak testvére, gyereke, szülője vagy nagyszülője, barátja vagy éppen csak a szomszédja tagja valamelyik csoportnak, szóval muszáj jönni, megnézni, hogyan és mit táncol idén az ARTE. Aki éppen pihent, az kiszaladt a korláton túlra, hogy adjon egy puszit a neki kedveseknek, aztán ment is gyorsan vissza, nehogy lemaradjon a következő koreográfiáról. A közönség hálás tapssal jutalmazta a táncosokat, akiket láthatunk még a csütörtöki gálán, no meg majd 20-án, amikor az ARTE fergeteges tánc világnapi produkciójával áll a Zichy-színpadra – az tényleg kihagyhatatlan!

A külföldi együttesek a színpadon kívül is felléptek szerdán és az előző napon, akkor a szlovákok a Szent Kristóf-házban, ma a macedón együttes az Egyesített Szociális Intézmények Maroshegyi Tagintézményében, a török táncosok pedig a Viktória Rehabilitációs Központban mutatkoztak be a lakóknak. A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál házigazdája, az Alba Regia Táncegyüttes számos fesztiválon járt az elmúlt években. A külföldi fellépéseken többször is felkérték őket, hogy a hivatalos program mellett vállaljanak el kisebb bemutatókat is – ezeken az alkalmakon olyan intézményekben jártak, ahol megváltozott munkaképességű, sérült emberek éltek. Olyanok, akik csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthatnának el egy fesztiválra, nem élhetnék át az élményt, amelyet egy-egy ilyen esemény nyújt. Ezek a fellépések az együttes tagjai számára is mindig emlékezetes pillanatokat szereztek, ez adta az ötletet, hogy itt, Fehérváron is meghonosítsák az ilyen fellépéseket. Az ARTE tavaly először szervezte meg, hogy a Királyi Napok meghívott együttesei közül néhányan elmenjenek a városi intézményekbe. A kezdeményezést idén is folytatták – ennek köszönhető a három fellépés, amellyel a táncosok szó szerint házhoz vitték a fesztivált. A szlovák együttes vezetője a helyi sajtónak elmondta: a Királyi Napokon negyedszer szerepelnek, de ilyen fellépésen először vettek részt. Külföldi útjaikon azonban volt már részük hasonlóban, így örömmel vettek részt Fehérváron is ezen a bemutatón. A szerdai bemutatók hasonlóan jó hangulatúra sikerültek a török és a macedón együttessel.

A Zichy-színpadon az albások fellépése után a brazilok karneváli hangulatú bemutatóját láthatta a közönség, és a Rimaszombatról érkezett, Fehérvárra már szinte hazajáró szlovák együttes is ma lépett itt fel. A Táncházban, a folkesten Kolumbia mellett Kanada táncosai adtak műsort és hívták aztán táncba a közönséget, amelynek legkitartóbb tagjai az éjszakába nyúlóan élvezhették a Besh o Drom együttes zenéjét.

Csütörtökön a hagyományos zárófelvonulással és a résztvevő együttesek bemutatóival zárul a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

, ,